POLITOLOG ČULAR: / 'Stranke bi trebale reći s kim ne bi pregovarale, a Milanović treba objasniti kako će dodijeliti mandat'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Bilo bi dobro da stranke prije izbora, ako ne žele reći s kim hoće, onda da barem kažu s kim nikako ne bi pregovarale nakon izbora', smatra Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti

8.6.2020.
22:44
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Profesor s Fakulteta političkih znanosti i član Vijeća GONG-a Goran Čular smatra da u situaciji nakon epidemije koronavirusa postoje brojni izazovi vezani uz održavanje parlamentarnih izbora.

"Već imamo posljedice. Kanada zbog epidemije ne dozvoljava da se u veleposlanstvima i konzulatima organizira glasanje, imate čitav niz zemalja koje još nisu dale pristanke. To su prve posljedice na izbore. GONG je na vrijeme upozoravao sa svojom studijom o dopisnom glasovanju. Sada dolazi na naplatu. Što će biti ako neki birač stavi ustavnu tužbu jer nije mogao glasati", kazao je Čular na televiziji N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Od 2000. čak 49 mandata otišlo drugim zastupnicima'

Istaknuo je kako je još 2010. godine Ustavni sud upozorio na nejednakost izbornih jedinica i pozvao Sabor da hitno pristupi rješavanju tog problema.

"Oko toga čak postoji konsenzus, a sve su stranke to imale u svojim programima. Ne samo da imamo nejednakost težine glasa, nego ta nejednakost utječe na rezultate izbora", kazao je Čular dodavši kako je GONG u svom istraživanju pokazao da bi od 2000. naovamo 49 mandata otišlo drugim zastupnicima da su jedinice imale ravnomjerniji broj birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predlažemo da se ostavi 10 izbornih jedinica, ali različitog broja mandata, proporcionalno ili broju stanovnika ili broju birača. Vrlo ravnomjerno. Treba tražiti model koji dovodi do rješenja", zaključuje.

Image
USTAVNI SUD TRAŽI IZMJENE IZBORNIH JEDINICA, ALI SABOR TO IGNORIRA: /

Pitanje je u kolikoj će mjeri ovi izbori biti legalni...

Image
USTAVNI SUD TRAŽI IZMJENE IZBORNIH JEDINICA, ALI SABOR TO IGNORIRA: /

Pitanje je u kolikoj će mjeri ovi izbori biti legalni...

'Stranka nije restoran pa da biraš s menija'

U GONG-u, kaže, smatraju da treba mijenjati izborni model, traže uvođenje dopisnog glasanja, a otvorili bi raspravu o povećanju broja preferencijskih glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po tom je modelu 2015. ušlo 6 zastupnika, a 2016. već 12 koji inače ne bi ušli. Nije to puno, ali treba otvoriti raspravu. Rezultati pokazuju da trećina birača ne koristi preferencijski glas, daljnjih 20 posto glasa za prvoga na listi, a daljnjih 20 posto glasa između prva tri-četiri ponuđena“, kaže Čular.

On bi osobno zadržao prag unutar liste jer, kaže, "stranka nije restoran pa da biraš s menija, to bi moglo utjecati negativno i na stranku i na koherentnost". Za ženske kvote kaže da pravila nisu ni najsretnija ni najpametnija jer sada ima upola manje žena nego kada kvota nije bilo, a tome je, kaže, najviše pridonio SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo bi dobro da unaprijed znamo pravila'

Kada je riječ o prošlom sazivu Sabora i prebjezima, kaže da je toga bilo oduvijek, ali nikada se nije dogodilo da prebjegnu čitave stranke i da o tome ovisi većina.

"Bilo bi dobro da stranke prije izbora, ako ne žele reći s kim hoće, onda da barem kažu s kim nikako ne bi pregovarale nakon izbora", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje i kako bi bilo dobro da se predsjednik Milanović uoči izbora izjasni koje će točno procedure slijediti prilikom dodjele mandata, kako bi se izbjegla 2015. godina.

"Postoje dodatni kriteriji. U Ustavu piše …na temelju raspodjele mandata i obavljenih konzultacija. Predsjednik faktički utvrđuje postoji li i gdje šansa za većinu. Bilo bi dobro da unaprijed znamo pravila igre", zaključio je Čular.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo