kosor za rtl danas objasnio razloge ostavke / 'Političke kupovine se događaju svaki dan, samo tako bi neki prešli u drugi tabor'

'Zadnjih par mjeseci sam govorio da ćemo se ili resetirati ili ići na nove izbore', poručio je Kosor za RTL Danas

3.5.2016.
19:07
VOYO logo
Image
krive su štetne odluke /

Darinko Kosor podnio ostavku na mjesto predsjednika zagrebačke Gradske skupštine

Image
krive su štetne odluke /

Darinko Kosor podnio ostavku na mjesto predsjednika zagrebačke Gradske skupštine

Darinko Kosor podnio je ostavku na mjestu predsjednika zagrebačke Gradske skupštine zbog - kako je rekao - milijunskih šteta koje su građanima nanijele odluke gradskih vlasti, što više nije u stanju kontrolirati. 

Iz tabora gradonačelnika Bandića su poručili da je ovom ostavkom presječena duga agonija između dvije strane koja je vrhunac doživjela kada Kosor nije u Skupštini u prosincu prošle godine podržao gradski proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je bio gost u RTL-u Danas te je Bandićevu reakciju ocijenio umjerenom.

Jeste li vi ostavku potpisali? Iz Bandićevog tabora kažu da je ovo sve farsa jer - da ste ostavku podnijeli - ali je niste potpisali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavka je data, i javno i službeno. Podsjećam da ja sazivam sjednicu 19. svibnja jer je takav poslovnik skupštine. Ne mogu sam podnijeti ostavku bez potvrde na skupštini. Ona je neopoziva, a ja osobno uvršćujem svoju ostavku za sjednicu 19. 5. Ona će tada biti potvrđena u gradskoj skupštini. 

Što točno zamjerate - o čemu pričate kada govorite da niste više mogli kontrolirati situaciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moja odluka je vrlo jasna. Ona je predmet razmišljanja već nekoliko mjeseci. U prošloj godini je postojala većina u kojoj je bila Nezavisna lista Milana Bandića i koalicija HSLS-HSS.  Dok je to postojalo, mi smo u većini mogli kontrolirati da se ne donose štetne odluke. Početkom ove godine se stvaraju nove većine i ja kao predsjednik Skupštine ne mogu više kontrolirati da se ne donose štetne odluke i napravio sam jedini mogući potez - više nisam prvi među jednakima.

Optužujete li vi ovim putem i HDZ? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja nikoga ne optužujem. Više ne želim biti predsjednik nekog tijela, a da ne mogu utjecati na njegove odluke. Ja sam danas naveo i povode i razloge. Povodi u zadnjih tjedana ima tri: ponovno odgađanje (već pet godina se odgađa) donošenje izmjena i dopuna GUP-a Zagreba. To čeka desetak tisuća građana Zagreba. Tu se radi o nečem što je puno više od samog odgađanja. Imate i ovaj suludi natječaj od 50 milijuna kn za nova vozila, a imate i nova uhićenja. Što je previše je previše.

Mislite li da bi Andrija Mikulić iz HDZ-a bio dobar kao budući predsjednik Skupštine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je stvar nove većine. Ja neću prejudicirati tko će biti nova većina. Dao sam im dovoljno vremena da se snađu.

Neki kažu da se na ovaj način pripremate za lokalne i parlamentarne izbore - očekujete prijevremene izbore?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče lokalnih izbora, oni će biti redovni, u petom mjesecu iduće godine. Ja se ne mičem. Naveo sam konkretne razloge zašto sada odlazim, a zašto nisam otišao prošle godine kada je gradonačelnik bio priveden, ali sam tada ostao da bi stabilizirao rad svih institucija u gradu u pozivitnom smislu. Sada više ne mogu dati više ništa pozitivno. Zadnjih par mjeseci sam govorio da ćemo se ili resetirati ili ići na nove izbore. Jedino što ne treba raditi u Saboru je kupovati 15, 20 zastupnika kao konje na stočnom sajmu i onda pretumbavati većinu. Jer bi samo političkom kupovinom prešli u drugi tabor. Svaki dan imate najave takvih radnji od našeg gradonačelnika.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo