'specijalni rat' / Politička frazetina koja znači sve i ne znači ništa: 'Hibridni rat je fatamorgana koju prodajete kada ne radite svoj posao'

Hibridni rat je postao jedna od onih političkih frazetina koja znači sve i ne znači ništa, a idealna je kad treba diskvalificirati medije, oporbu i svaku kritičku misao

28.11.2017.
22:16
VOYO logo

Naša država ima preča posla od toga koliko će na kojem poslu zaraditi, a koliko izgubiti. Mi smo ovih dana u hibridnom ratu. Objavio ga je nekidan upravo premijer Plenković, jučer pojasnio ministar obrane, a danas im je prisnažio i ministar unutarnjih poslova. 

Doduše nitko od njih nije znao objasniti kakav je to rat, protiv koga ratujemo, tko nas napada, kako nas napada, ali nije ni bitno. Hibridni rat je postao jedna od onih političkih frazetina koja znači sve i ne znači ništa, a idealna je kad treba diskvalificirati medije, oporbu i svaku kritičku misao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U komunizmu su drugovi za takve stvari koristili termin Specijalni rat, ali kako su naši drugovi postali gospoda tako je i Specijalni rat postao hibridni rat.  Više donosi naš reporter Josip Antolić

Tko vodi hibridni rat, tko je na čijoj strani... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više je - ovih dana, pitanja nego odgovora - kada je u pitanju hibridni rat...  O njemu se puno govori, a malo kome je potpuno jasno o čemu se točno radi...Pokušao je to u Budimpešti doznati kolega sa srpske N1 televizije. 

Hibridni rat postao je popularna tema i u Saboru. Objašnjenje traži i šef oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da sazove naviša tijela države i da se u Hrvatskoj proglasi ako smo u ratu izvarnredno stanje, pa to je njegova odgovornost, drugo sve je bježanje i spinanje", izjavio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

U MOST-u upozoravaju - hibridni se rat sve češće spominje u sasvim krivom kontekstu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nije dobro da se bilo kakva kritika vlasti proglašava kao nekakav hibridni rat", kazao je Nikola Grmoja (MOST), saborski zastupnik. 

Da je nešto hibridno posrijedi premijer Plenković dao je naslutiti još prije mjesec dana... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da objasni o čemu govori, premijera je zatražio i šef saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić.

Isti je odbor, uz pitanje utječe li i koliko na nacionalnu sigurnost slučaj Agrokor - zatražio izvješće od SOA-e. A neslužbeno - tu se, iako se spominje svašta, ne spominje hibridni rat... Ali spominje se u današnjem blogu  Ivice Todorića.

"Vlada je u imaginarnom svijetu specijalnog hibridnog rata. Specijalni hibridni rat je, gospodo iz Vlade i izvanredne uprave, ozakonjena pljačka Agrokorovih vrijednosti", napisao je Todorić na blogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je bio meta hibridnih napada - i to dva puta - jučer je objasnio ministar Krstičević. Prvi put kad ga se spominjalu u kontekstu ratnog zločina, a onda jučer kad je Index objavio da je prepisivao u američkoj vojnoj školi...

Da nam objasni što je to uopće hibridni rat, upitali smo stručnjaka za sigurnost Marinka Ogoreca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recimo da je to nekakva kombinacija konvencionalnih ratnih djelovanja, nekonvencionalnih ratnih djelovanja, odnosno specijalnog rata i u zadnje vrijeme internetskog odnosno informatičkog, cyber ratovanja kako ga vole zvati", poručio je Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost.

I SOA je u svom posljednjem izvješću objavila da postoje naznake hibridnog djelovanja u hrvatskim medijima kroz fake news

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nisu stvari koje su došle kao grom iz vedrog neba, ta vrsta djelovanja postoji", kazao je Davor Božinović (HDZ), ministar unutarnjih poslova.

Iako nema jasan odgovor na to tko iza njega stoji, Ogorec smatra - elementi hibridnog rata postoje - kroz medijske kampanje i plasiranje dezinformacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi se na neki način kroz određene kanale izgubila prava istina, prava situacija, jednostavno zbunjuća situacija koja bi dezinformirala i dezorijentirala ljude", dodaje Ogorec. 

Za komunikacijsku stručnjakinju Sonju Hodak, način i kontekst u kojem se pojam hibridnog ratovanja spominje - nema smisla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mi se čini kao nekakva fatamorgana koju prodajete kada ne radite svoj posao. Vlada je dobila posao da zaustavi iseljavanje iz zemlje, da smanji birokratkske prepreke. Ja mislim da bi to trebali prvo odraditi".

A s obzirom da je i jedna od karakteristika hibridnog rata, da se ne zna tko iza njega stoji - idealan je odgovor na svoju kritiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, pitanje hibridnog rata otvara i pitanje hibridnih ratnika, tko su, kako izgledaju, kako ih prepoznati, kome ih prijaviti? 

Image
Foto: RTL Direkt

(Foto: RTL Direkt)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo sad se otkrilo da je doajen hrvatske politike, jedan od osnivača HDZ-a, pisac prvog hrvatskog Ustava i bliski suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Vladimir Šeks prije svega toga bio i suradnik jugoslavenske tajne službe.   

Je li Vladimir Šeks onda i jedan od prvih hibridnih ratnika, i da li je onda svaki član HDZ-a stariji od 70 hibridni ratnik i Udbin suradnik?    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golemi je posao pred ministrom Krstičevićem koji je zadužen za obranu od takvih hibrida, možda bi trebalo razmisliti da se umjesto eksadrile borbenih aviona na fosilna goriva kupi eskadrila hibridnih aviona.   

Kako god neće mu biti lako jer je u obranu hibridnog Šeksa stala većina kolega u HDZ-u, osim Davora Ive Stiera koji upravo zbog takvih slučajeva  zagovara lustraciju. Ipak, nitko ne traži Šeksovu ostavku na mjestu HDZ-ovog Savjetodavnog vijeća koje je osnovao premijer osobno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo