Uhićenje novinara / Policija o Duhačeku: 'Nije se odazvao na odgovarajući način. Došao je kod nas, ali izvan radnog vremena'

O uhićenju novinara Indexa, Gordana Duhačeka, priopćenjem se oglasila policijska uprava Zagrebačka

17.9.2019.
13:53
VOYO logo

Policijska uprava zagrebačka ponovno se oglasila priopćenjem o slučaju uhićenog i osuđenog novinara Indexa, Gordana Duhačeka

Kažu kako je novinar proglašen krivim po članku 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira za što mu je izrečena novčana kazna, dok će u odnosu na drugi optužni prijedlog po članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, sud donijeti naknadno odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Duhaček je osuđen novčanom kaznom u protuvrijednosti 200 njemačkih maraka za objavu na Twitteru u kojoj je kritizirao zadarske policajce, a gdje je, među ostalim, napisao pogrdnu kraticu "ACAB".

"Navedena prijava iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnijeta je zbog objave na društvenoj mreži sadržaja "ACAB" (slob. prijevod Svi policajci su kopilad), a koju vrstu omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika ova policijska uprava, kao i druge, prijavljuje nadležnom sudu. Donoseći prvostupanjsku presudu sud je obrazložio kako se u navedenom "slučaju ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe"", navodi se u policijskom obrazloženju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

39-godišnji je novinar optužen i radi satirične objave pjesme "Vila Velebita" koju je obradio i nazvao "Govna Velebita" u kontekstu sve veće pojave fekalija u Jadranskom moru. Ovu je objavu također podijelio na Twitteru, a sud će o kazni za tu objavu odlučiti, navodno, za dva dana.  

Nema prijavljeno prebivalište?

U policijskom se priopćenju navodi i kako je razlog dovođenja Duhačeka pred nadležni prekršajni sud bio isključivo zbog činjenice da više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Republici Hrvatskoj, niti stanuje na njenom području. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio jedini način da se osigura njegova nazočnost pred nadležnim sudom. Naime, njemu je prebivalište odjavljeno po službenoj dužnosti u ožujku još ove godine sukladno članku 12. Zakona o prebivalištu, i to nakon što je kroz nekoliko terenskih provjera utvrđeno kako ne živi na prijavljenoj adresi u Zagrebu. Također, u pisanom pozivu, koji mu je uručen i kojeg je prihvatio 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, točno je navedeno kojeg se datuma, u koje vrijeme, na kojoj adresi i kojem policijskom službeniku trebao javiti, a također je jasno naveden razlog i svojstvo u kojem ga se poziva", navodi se u priopćenju. 

Inače, Duhaček je, u ponedjeljak, po izlasku iz Suda, pojasnio kako se pokušao javiti policiji u Heinzelovoj dan ranije kako bi im objasnio da u ponedjeljak mora na službeni put u Leipzig gdje se trebao zadržati nekoliko dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo nezakonitog postupanja

No ipak je u ponedjeljak ujutro uhićen u zračnoj luci Zagreb te odveden na ispitivanje u policijsku postaju. 

Iz PU zagrebačke navode i kako su prilikom njegovog pristupanja graničnoj kontroli u Županji bili ispunjeni zakonski uvjeti prema kojima je mogao biti odmah zadržan, ali mu je, uzimajući u obzir prekršaj za kojeg ga se sumnjičilo, omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku. Jasno mu je, kažu iz policije, rečeno u koje se konkretno vrijeme treba odazvati navedeno u pozivu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom uručenja pisanog poziva i dogovora, u nijednom trenutku nije naveo da se u dogovoreno vrijeme neće moći odazvati pozivu, iako je već tada znao da upravo za to vrijeme ima kupljenu zrakoplovnu kartu za izlazak iz Republike Hrvatske. Naime, da je tada izrazio sumnju ili se izjasnio kako nije u mogućnosti odazvati se na taj način u službene prostorije policije, bio bi odmah zadržan te bi kriminalističko istraživanje išlo svojim tijekom", kažu iz policije. 

Dodaju kako, umjesto poštivanja dogovora, Duhaček nije pristupio u navedeno vrijeme i nije se javio točno navedenom policijskom službeniku, već je tijekom nedjelje, 15. rujna, ostvario informativni kontakt s policijskim službenikom na porti prometne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor s policijskim službenikom izvan radnog vremena

"U nedjelju sam bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao im da ne mogu doći u ponedjeljak, sve sam to pokušao napraviti. Policajac u Heinzelovoj mi je rekao da je sve u redu, da mogu slobodno putovati i da se javim kad se vratim", pojasnio je novinar po izlasku iz suda. 

Suprotno onome što tvrdi Duhaček, iz PU zagrebačke navode kako je od policijskog djelatnika na portu dobio upute da se mora javiti na službeni poziv u konkretno vrijeme koje je navedeno na pozivu. Duhaček je, podsjećamo, kazao kako mu je službenik rekao da slobodno otputuje te da će se javiti kad se vrati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč navedenom, i na tom je mjestu i tom prilikom od službenika dobio informaciju i uputu na koji način, kada, i s kim, sukladno pozivu, mora stupiti u kontakt, a kako bi opravdao svoj izostanak. Navedeni razgovor tijekom kojeg je dobio informaciju i uputu o postupanju dogodio se izvan administrativne zone službenih prostorija i izvan radnog vremena te se ne smatra pristupanjem po pozivu niti se smatra opravdanjem izostanka", napominju iz policije.

Nije imao namjeru dolaziti u Hrvatsku?

U priopćenju policije se nadalje dodaje kako je Duhaček odbio doći u Hrvatsku te se odazvati policijskom pozivu kada je prvi put kontaktiran 22. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"39-godišnjaka policijski službenik zagrebačke policije prvi puta kontaktirao telefonom 22. kolovoza ove godine te mu tom prilikom priopćio razlog radi kojeg ga zove te da je potrebno provesti kriminalističko istraživanje na što mu je 39- godišnjak odgovorio kako nema namjeru dolaziti u Hrvatsku. Zaključujemo da se navedeni 39-godišnjak nije odazvao na način kako je navedeno u službenom pozivu, niti je svoj izostanak na propisani način opravdao. Naprotiv, iako je od kolovoza ove godine bio upoznat s provođenjem kriminalističkog istraživanja, namjeravao je otputovati iz Hrvatske preko Zračne Luke Franjo Tuđman, a gdje je i zatečen i doveden na kriminalističko istraživanje", dodaje se u priopćenju.

Dodaje se i kako je u službenim prostorijama Policijske postaje Trešnjevka, tijekom kriminalističkog istraživanja, bio je smješten u prostoriju za zadržavanja te se postupanje prema njemu nije razlikovalo u odnosu na postupanje prema drugim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj policije: "Nikakve hajke niti zastrašivanja novinara nije bilo"

Slučaj novinara Duhačeka danas je komentirao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. "Prema svim saznanjima koje posjedujemo u tom slučaju nije bilo nikakvih propusta policije. Dapače, policija je i prethodno kontaktirala novinara koji im  je rekao da se ne nalazi u Hrvatskoj i da nema namjeru dolaziti", kazao je Milina. 

"Po dolasku na granični prijelaz, temeljem potrage koja je raspisana, nije odmah ni priveden u službene prostorije, što se moglo napraviti. Već mu je omogućeno da po pozivu dođe samostalno u PU zagrebačku da da iskaz vezano za osnovanu sumnju za počinjenje dva kaznena djela, što on nije učinio", rekao je Milina te potvrdio da je ministar zatražio informacije o slučaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakve hajke niti zastrašivanja novinara nije bilo. Radilo se o uobičajenim postupanjima policajaca i na graničnom prijelazu i onih iz PU zagrebačke", rekao je Milina i dodao da je i Duhaček kazao da nije imao primjedbi na postupanje policajaca.

Božinović: Zatražio sam izvješće o slučaju uhićenja Duhačeka

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je od glavnog ravnatelja policije zatražio izvješće o slučaju privođenja i uhićenja novinara Indexa Gordana Duhačeka pritom  odbacivši tvrdnje da Vlada ograničava medijske slobode ili zastrašuje novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražio sam kompletno izvješće o glavnog ravnatelja policije sa svim činjenicama vezanim za taj slučaj i kada ga budem dobio dat ću vam ga javno", izjavio je Božinović na marginama međunarodne konferencije "Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama".

Dodao je da će tada moći odgovoriti i na pitanje kako je moguće da je Duhaček dobio informaciju od policije da može putovati, a potom je uhićen u zračnoj luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije uhićen zbog objave na Twitteru"

Božinović je ponovio da Duhaček nije uhićen zbog objave na Twittera već zbog toga što se nije odazvao na poziv policije, a na pitanje novinara je li moguće da ga je policija neistinito informirala kazao je kako u to ne želi vjerovati.

Upitan zašto je novinar cijeli dan zadržan u policiji pojasnio kako je to uobičajen postupak. "Ne znam koliko je gospodin proveo u smislu zadržavanja u policijskoj postaji. Ono što mi je objašnjeno, to je postupak kakav se provodi prema bilo kojem građaninu Republike Hrvatske, dakle, nikakve razlike u odnosu na postupanje policije u takvim slučajevima nema", rekao je Božinović .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit zašto policija ne reagira kad se na društvenim mrežama piše "ZDS", a reagira na satiru i vrijeđanje policije ministar je poručio da to nije točno. "Policija reagira i to nije točna informacija. Policija ne prati posebne profile, ali kad dobije informaciju, onda reagira ako smatra da postoji sumnja na počinjenje nekog prekršaja, reagira prema prekršajnom sudu. Prekršajni sud u konačnici donosi odluku o tome je li prijava bila opravdana ili nije", kazao je ministar i istaknuo da Vlada ne ograničava medijske slobode niti zastrašuje novinare.

"Htio bih naglasiti da kada govorio o radu ove Vlade nema govora o ograničavanju bilo kakvih medijskih sloboda ili zastrašivanju novinara. Samo ove godine imali smo tri kaznene prijave vezano za kazneno djelo prema novinarima i sve tri su riješene. Policija radi profesionalno i svatko u tom sustavu, kojeg zovemo i represivan ako baš hoćete, ima svoj dio nadležnosti", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo