Policija navlačila studente

Oslobađajući Ministarstvo obrazovanja policija je studente raznosila i vukla po pločniku, a neki od činovnika na njih su nasrnuli cipelama i uvredama.

1.12.2009.
21:34
VOYO logo

Tristotinjak studenata je svojim tijelima oko 15.30 sati zapriječilo izlaze iz zgrade Ministarstva obrazovanja, parkirališta i garaže. Neki su od činovnika reagirali pomirljivo, no neki su i pribjegli nasilju.

"Stoko! Marvo!", vikao je muškarac izlazeći iz Ministarstva obrazovanja iziritiran čekanjem da napusti radno mjesto. S njega je uspio pobjeći tek nakon što je pregazio preko četiri do pet redova gusto raspoređenih studenata koji su sjedili na pločniku ispred glavnog ulaza u Ministarstvo, držeći se za ruke postavljene iznad glave. Jednu je studenticu grubo odgurnuo te je ona pala na leđa, a nekoliko puta je i pljunuo na tlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rekli su mi da sam debela!'

Pionirka među bijesnim činovnicima bila je žena koja je prilikom izlaska iz podzemne garaže šutnula nogom jednog od studenata koji je sjedio na tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja moram ići kući dijete mi je bolesno. Rekao mi je da sam debela, je li to dovoljan razlog?", upitala nas je nakon što smo je pitali o incidentu koji se dogodio na izlazu iz podzemne garaže. Student kojega je udarila tvrdi da je nije vrijeđao jer bi to bilo protivno njihovom dogovoru. "Kazao sam da je treba pustiti jer će nas zgaziti", rekao nam je.

Uporni zagađivač zraka

Jedan je od djelatnika Ministarstva bio upadljivo uporan u pokušaju borbe protiv studenata koji su mu priječili izlaz iz podzemne garaže. Dulje od sat vremena stajao je na nizbrdici pred rampom garaže, spuštenih stakala, s upaljenim motorom i farovima na automobilu. Studenti su tek komentirali kako sigurno ne bi držao upaljen automobil da nema INA-inu karticu, odnosno da mu gorivo ne plaća proračun ili da se "definitivno ne radi o zaposleniku Ministarstva okoliša". Od svjetala su se branili kišobranima koje su upotrijebili kao suncobrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti raspoređeni na izlazu na sjevernoj strani zgrade požalili su se, pak, da su zaposlenici na njih bacali vodu s prozora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako vas budu nosili, prepustite se'

Ipak, nakon što se deset do petnaest činovnika Ministarstva obrazovanja uspjelo uz silan trud izvući s posla uz naguravanje, trganje i lupanje, policija je odlučila raskrčiti im put. U pomoć su pozvane policijske marice kojima su u policijske stanice trebali biti otpremljeni oni koji se opiru, no to je zaustavljeno prije nego su se interventni policajci približili prosvjednicima.

"Samo pasivan otpor! Ako vas budu nosili, prepustite se. Želite li otići odavde ili ostajemo?", upitao je jedan od redara. "Ostajemo!", jednoglasno su odgovorili studenti, ponovno izvikujući djelatnicima Ministarstva – "Besplatno školstvo!", "Sjednite s nama!", "Ministre, javi se!"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovane, pobratime mio

Nekoliko trenutaka kasnije su se stišali kako bi pročitali zahtjeve koje su dostavili u omotnicama pred Ministarstvo, no nitko od djelatnika ih nije htio ni pogledati: da visoko obrazovanje bude javno financirano na svim razinama i da se uvede privremeni moratorij na upisne kvote preddiplomskih studija. Složili su se da ti uvjeti nisu ispunjeni. Uslijedila je pjesma o ministru Radovanu Fuchsu kojeg nitko nije vidio tijekom današnjeg burnog popodneva:

"Radovane, pobratime mio, jesi l' skoro mi na faksu bio? Je l' nam nešto tamo uplaćeno, il' nam je do kraja uskraćeno?" Radi se, dakako, o prepjevu hita popularnog Marka Perkovića Thompsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao mrtvac

Oko 16.30 sati je nastupila policija. Studenti su se odbili mirno razići, a policija je prilično grubo razbila prvi prsten prosvjednika koji su se držali za ruke. Zatim su službenici s manje problema podizali jednog po jednog studenta, od kojih su neki ostali ukipljeni u sjedećem položaju, dok su se drugi do kraja opustili pa su ih policajci vukli po podu.

"Opusti se! Kao mrtvac. Tako će im biti teže!", dovikivali su studenti koji su ranije odvučeni na stranu. Dva reda interventnih policajaca zatim je formiralo prolaz za djelatnike Ministarstva koji su izbezumljenih pogleda bježali "na slobodu". Sljedeća stanica je bila podzemna garaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mlada je hladna'

"Mi samo radimo svoj posao. Molim vas, mirno se raziđite", kazao je studentima interventni policajac, na što su ovi samo zavrtjeli glavom u znak odbijanja. Isti je službenik tada primio za ruku jednu studenticu i kazao: "Mlada je hladna", no ona se nije puno obazirala na njegove riječi pa je dao znak kolegama da krenu raznositi prosvjednike.

Nakon oslobađanja garaže, na red je došlo i parkiralište. Tek se nekoliko djelatnika Ministarstva koji su napokon sjeli u automobile i krenuli kućama odazvalo na poziv studenata "Potrubi za besplatno školstvo", ispisanog na transparentu, što su pozdravili pljeskom. Po završetku opsade zgrade skupili su se ponovno pred glavnim ulazom i pjevali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahtjevi nam nisu ispunjeni, ali mislimo da je današnji prosvjed uspio", kazala nam je jedna od studentica.

Prethodni članci:

arti-200912010450006 arti-200911300872006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo