POLICAJKA UPALA U BANDIĆEV URED, KRENULO ČEŠLJANJE PAPIRA: / 27 puta je bio u Rimu sa suradnicom, i to luksuzno

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prema dokumentaciji koju je predočio jučer, vidljivo je kako je Rim od 2011. do 2017. Rim posjetio 27 puta

22.5.2018.
8:10
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pokrenulo postupak zbog potpisivanja ugovora u ime grada o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu člana stranke, ali i zbog silnih putovanja avionom u Rim na trošak građana. Javnost se s pravom pita što je Bandić toliko puta radio u Rimu i koliko je sve to koštalo.

On je pak jučer u svojem stilu prokomentirao kako '18 godina nije bio na godišnjem odmoru' te da 'nije gradonačelnik bedak'. Obećao je i da će 'njegovi ljudi' sve obrazložiti, pa je tako u Bandićevu uredu jučer bilo malo zagužvano. Novinari su proučavali putne naloge i papire, kad je u ured upala policajka u civilu i potražila gospođu Vesnu Šimić, pročelnicu Gradskog ureda za međugradsku i međunarodnju suradnju i Bandićevu suradnicu, čije se ime nalazi na svakom putnom nalogu te tražila njezinu dokumentaciju. Šimić je, pokazalo se, trenutačno na bolovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
BANDIĆ O SILNIM PUTOVANJIMA U RIM: /

'Kaj vi mislite da je gradonačelnik bedak? Sve će obrazložiti moji ljudi'

Image
BANDIĆ O SILNIM PUTOVANJIMA U RIM: /

'Kaj vi mislite da je gradonačelnik bedak? Sve će obrazložiti moji ljudi'

Ubrzo je stigao i gradonačelnik. 'Jel’ novinari imaju sve podatke? Jeste li im sve dali napismeno? Neka dobro sve pogledaju', rekao je pomoćniku pročelnika Josipu Krajini te dobacio da 'uistinu nije normalno da se u ovoj državi raspravlja o putnim nalozima', prenosi Jutarnji, koji doznaje kako je USKOK od policije tražio da iz ureda izuzme dokumentacija o putovanjima gradonačelnika.

Bandićevi suradnici: 'Ma to su provokacije'

'Ma to su provokacije. Ne znamo o čemu se radi, ali netko očito provocira jer je bilo poznato da će novinari baš u to vrijeme biti u tom uredu', komentirao je netko od suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer ujutro na adrese medija stiglo je priopćenje iz ureda Šimićeve, u kojem se navodi kako informacija da je Bandić 62 puta putovao u Rim netočna, kao i tvrdnja da se on tamo ni s kim nije sastajao.

'U razdoblju od 2011. do 2016. gradonačelnik je službeno putovao u Rim 25 puta, a u 2017. je službeno putovao dva puta u Rim. Među ostalim, možemo naglasiti da se gradonačelnik sastajao sa svim svojim kolegama tijekom 2012. do 2017. godine (gradonačelnici Gianni Alemanno, Ignazio Marino, Virginia Raggi). Osim s kolegama gradonačelnicima, sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a isto tako održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije' navedeno je u odgovoru novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

27 puta u šest godina letio u Rim

Prema dokumentaciji koju je predočio jučer, vidljivo je kako je Rim od 2011. do 2017. Rim posjetio 27 puta, s tim da je 2011. tamo letio dvaput, a 2012. čak šest puta. U studenome je bio na potpisivanju protokola o suradnji gradova i tada se susreo s rimskim gradonačelnikom Giannijem Alemannom. Boravio je u hotelu u centru Rima, što je koštalo gotovo 16 tisuća kuna. Mjesec dana kasnije ponovno je bio u Rimu, opet s voditeljicom Šimić, a razlog putovanja bio je dar božićnog drvca glavnom gradu Italije, piše Jutarnji. I narednih godina Bandić je nastavio putovati u Rim više puta, na razne sajmove, predstavljanja, darovanja, izložbe i prezentacije knjiga.

Prošle je godine u Rimu bio dvaput - na povratku iz Lisabona nakon sastanka s talijanskim senatorom zaduženim za manjine te u travnju na otvorenju izložbe Kuzme Kovačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješća koja je Bandić pokazao novinarima na prvoj stranici sadrže gdje i zbog čega putuje te poziv, a priloženi su putni nalozi s troškovima putovanja te potpisi putnika za dobivanje dnevnica. Nakon tih podataka, Bandić kratko opisuje što je radio u Rimu.

Noćenja u luksuznim hotelima

Put je većinom organizirala putnička agencija Ban tours, a nekoliko puta agencija Vip travel. Zagrebački gradonačelnik najčešće je noćio u hotelu InterContinental de la Ville Roma u blizini španjolskog trga, u kojem su dva noćenja s doručkom stajala između pet i šest tisuća kuna. Povratni let stajao je nešto manje od pet tisuća kuna, što znači da je putovanje stajalo između pet i 20 tisuća kuna, u što su uključene i dnevnice od 35 eura po danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik voli putovati

Godine 2016. u lipnju Bandić je bio na obilježavanju Dana državnosti RH u Italiji, a pritom je bio u executive sobi s balkonom, dok je pročelnica Šimić noćila u superior sobi s balkonom. Putovanje je stajalo više od 13 tisuća kuna. Jutarnji je primijetio i da je za vrijeme putovanja u Rim na prezentaciju knjige 'Tajanstveni morčić' plaćena usluga kasnog izlaska iz sobe. Također, prema dokumentaciji, Bandić nekoliko puta nije putovao direktno za Rim, već je znao stizati s putovanja iz Sarajeva ili Lisabona. Bilo je i situacija u kojima je znao produljiti na službeno putovanje u Istanbul, a valja primijetiti i da je gradonačelnik ove godine čak šest puta posjetio Mostar.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo