Polančecova prezentacija: HDZ-ovci su sve znali!

Jadranka Kosor i svi članovi Predsjedništva HDZ-a iz 2008.

1.7.2011.
22:04
VOYO logo

Podsjetimo, bivšeg premijera Ivu Sanadera USKOK sumnjiči i da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi im prepustio upravljačka prava nad INA-om, dok Polančeca terete za pomaganje Sanaderu u počinjenju zloupotrebe položaja i ovlasti predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

No, u javnost je sad puštena Polančecova Power Point prezentacija koju je objavio Dnevnik.hr, a iz koje je vidljivo da su u vrhu HDZ-a bili upoznati o tijeku pregovora s mađarskim MOL-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvajanje plinskog biznisa i upravljačka prava

U prezentaciji sažetoj na 12 stranica navedeni su svi danas sporni detalji za koje mnogi tvrde da ih se ne sjećaju - od izdvajanja neprofitabilnog plinskog biznisa iz INA-e, do dodjele upravljačkih prava Mađarima.

Tako se za izdvajanje plinskog biznisa navodi da postoje dvije mogućnosti: izdvajanje u posebnu društvo kćer INA-e, ili da cjeloviti plinski biznis ostane u sastavu INA-e, za što se napominje da ima nedostatke jer bi krajnja cijena plina u RH zasigurno bila viša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poglavlju 'Rješavanje otvorenih pitanja dioničarskog ugovora' tako se navodi da je MOL-u u interesu da može konsolidirati prihode INA-e u svojim poslovnim knjigama, pa se navodi da to može postići na dva načina: stjecanjem dodatnih dionica, ili većinom glasova u Nadzornom odboru.

"Dogovoreno je da Uprava INA-e ima šest članova i to tri MOL, tri Republika Hrvatska. MOL imenuje predsjednika čiji je glas odlučujući ako su glasovi izjednačeni", piše u Polančecovoj prezentaciji Predsjedništvu HDZ-a, dok se za Nadzorni odbor navodi da je dogovoreno da MOL dobije 5 članova, Vlada 3 člana i zaposlenici jednog člana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu Power Point prezentaciju možete pogledati ovdje.

Iz Polančecove prezentacije razvidno je da je bivši potpredsjednik vlade gurao opcije koje nisu povoljne za hrvatsku stranu, a prikazivao ih je kao da su jedine prihvatljive. Pravo je, dakle, pitanje zašto nitko iz vrha HDZ-a nije digao uzbunu zbog Polančecovih teza kako hrvatski porezni obveznici trebaju na sebe preuzeti ogromne gubitke iz uvoznog dijela plinskog biznisa, dok će INA-i ostati ekstraprofiti na prodaji domaćeg plina, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasno je i kako su članovi predsjedništva lako prihvatili tezu iz prezentacije Damira Polančeca da MOL-u treba predati više od 50 posto dionica INA-e nakon što bi im dioničarski ugovor zajamčio prava kao da su većinski vlasnici. Da je tada bilo reakcije, vjerojatno danas ne bi bilo mučnih pregovora s Mađarima o mogućem redefiniranju dioničarskog ugovora.

Vezani članci:

arti-201106210341006 arti-201106300474006 arti-201106290195006 arti-201106210648006 arti-201106300030006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo