Grad Supetar / Pokrenuta kampanja 'Reci ne pušenju na dječjim igralištima': Trebaju li to uvesti svi gradovi u Hrvatskoj?

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Gradonačelnica Supetra želi nadograditi projekt 'Sritna dica-sritan grad'

4.12.2018.
17:52
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Grad Supetar danas je krenuo u kampanju "Reci ne pušenju na dječjim igralištima", objavila je gradonačelnica Supetra Ivana Marković na svom Facebook profilu. 

U Supetru u svakom mjestu imaju dječje igralište od kojeg su četiri napravljena po najvećim standardima i kompletno uređena. Upravo se na njima nalazi najviše odbačenih opušaka koje bacaju odrasli pušači koji tamo dolaze kao pratnja djece. Ovom akcijom žele napraviti korak ka promjeni u ponašanju, kako roditelja, tako i djece koja roditelje u svemu gledaju kao uzor i primjer, navodi gradonaćelnica Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova inicijativa će uključivati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Postavljanje ploča s pravilima ponašanja na dječjim igralištima
  • Podatke za prijavu kvara ili oštećenja
  • Dječja će igrališta na javnim površinama proglasiti oazama dobrovoljno oslobođenim od pušenja, duhanskog dima i opušaka
  • Kampanja će se provoditi u vrtićima i školama 

"Čitava ova akcija nadogradnja je na naš projekt 'Sritna dica-sritan grad' koju provodimo od početka ove godine kao ideju da će zajednica koja svojem najosjetljivijem i najranjivijem segmentu, svojoj djeci, pruži sigurnost, ljubav i bezbrižno djetinjstvo i omogući im podršku u svakom trenutku njihova odrastanja rezultirati jednako tako održivim, sretnim i sigurnim društvom. Pridružite se našoj akciji i recite – NE PUŠENJU NA DJEČJIM IGRALIŠTIMA!", piše gradonačelnica.

U Hrvatskoj nema zabrana vezanih uz zabranu pušenja na dječjim igralištima. Zadnju takvu inicijativu pokrenuo je zagrebački HSLS još 2016. godine predstavivši inicijativu i javno-zdravstvenu kampanju “Reci ne pušenju na dječjim igralištima”, kojom se zagrebačka dječja igrališta željelo pretvoriti u oaze oslobođene od pušenja, duhanskog dima i opušaka, pisao je In portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su gradonačelniku Milanu Bandiću predlagali da se dječja igrališta na javnim površinama proglase oazama dobrovoljno oslobođenim od pušenja, duhanskog dima i opušaka, da se osmisli kampanja u vrtićima i školama u kojoj će sudjelovati i djeca kroz smišljanje loga i znaka kampanje, a pobjednički logo postavio bi se na ulazna vrata svih 570 dječjih igrališta u Zagrebu. Zalagali su se i za uklanjanje košarica za otpad koje imaju ugrađenu pepeljaru.

No, danas se po tom pitanju u Zagrebu nije učinilo ništa, a možda baš inicijativa Ivane Marković potakne promjene u cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo