ILEGALNI ULAZ / Pokrenuta istraga protiv krijumčara ljudi te dvoje carinika koji su nezakonito propuštali migrante i robu preko granice

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Željko Lukunić

Okrivljenici su na opisani način u najmanje pet navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 41 državljana Turske, ostvarivši time nepripadnu imovinsku korist koju su međusobno podijelili

13.12.2023.
15:42
PIXSELL / ilustracija, Željko Lukunić
VOYO logo

Uskok je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv državljanina BiH (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, donio rješenje o proširenju istrage protiv jednog državljanina BiH (1995.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te davanja i primanja mita, stoji na stranici Uskoka.

Osnovano se sumnja da se okrivljeni od travnja do 17. studenoga 2023. na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu u Gunji, Topuskom te drugim mjestima u Hrvatskoj i BiH, sa zasad nepoznatim osobama iz BiH dogovorio te za novčanu naknadu organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje iz BiH u Hrvatsku većeg broja stranih državljana koji ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak i boravak u Hrvatskoj. Ujedno je dogovorio i njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i drugim državama članicama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dogovora o broju stranaca i cijeni organizirao je njihovo prebacivanje iz BiH u Hrvatsku preko Gunje ili mimo redovnih graničnih prijelaza. Pritom je uz nekoliko suokrivljenika carinskim službenicima raspoređenim na Gunji, za točno neutvrđeni iznos novčane naknade dogovarao vrijeme prebacivanja nezakonitih migranata preko navedenog prijelaza bez obavljanja carinske kontrole vozila u kojima su se oni nalazili.

Image
MIGRANTI UŠLI U BIH: /

Zbunjeni ilegalci došli do policije, predstavili se misleći da su u Sloveniji

Image
MIGRANTI UŠLI U BIH: /

Zbunjeni ilegalci došli do policije, predstavili se misleći da su u Sloveniji

Nakon toga je za njihovo preuzimanje i prebacivanje do Gunje dogovorio naknadu od 1500 eura po prijevozu. Tako prebačene strance je u Gunji predavao nepoznatim osobama radi njihove daljnje vožnje do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i drugim državama u EU. Također je za nagradu od najmanje 100 eura dogovarao daljnje iznajmljivanje vozila i preuzimanje većeg broja nezakonitih migranata koji su mimo graničnih prijelaza nezakonito prebačeni iz BiH u Hrvatsku u okolici mjesta Topusko i njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljenici su na opisani način u najmanje pet navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 41 državljana Turske, ostvarivši time nepripadnu imovinsku korist koju su međusobno podijelili ovisno o njihovim ulogama u svakom pojedinom prebacivanju.

Osim toga, u razdoblju od 26. srpnja do 18. studenog 2023. na Gunji su dvojica okrivljenika kao carinski službenici raspoređeni na taj prijelaz, s ciljem da se nepripadno materijalno okoriste, omogućavali unos iz BiH u Hrvatsku razne robe koja podliježe zabranama ili ograničenjima ili se radi o robi komercijalne naravi, bez podnošenja carinske deklaracije i bez provođenja odgovarajućih carinskih postupaka te uz naknadno sačinjavanje neistinitih službenih isprava. Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nova oprema smanjit će gužve na prijelazima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo