STOŽER POTVRDIO: / Najgori dan od početka epidemije; Imamo 116 novozaraženih i dvoje preminulih; Uveli su novu mjeru

Image
Foto: Josip Regovic/POOL/PIXSELL
10.7.2020.
7:21
Josip Regovic/POOL/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 116 novih slučajeva zaraze i dvije smrti, što je rekord
  • Od početka epidemije u RH je zabilježeno 3532 oboljelih i 117 preminulih
  • SAD je jučer zabilježio više od 65.000 novooboljelih, što je rekord
  • Nakon brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koronavirusom je zaražena i bolivijska predsjednica Jeanine Anez

STANJE PO ŽUPANIJAMA:

  • Istarska županija - 8 novih slučajeva
  • Virovitičko-podravska županija - 1 novi slučaj
  • Ličko-senjska županija - nema novooboljelih
  • Vukovarsko-srijemska županija - 1 novi slučaj
  • Zadarska županija - 14 novih slučajeva
  • Osječko-baranjska županija - 20 novih slučajeva
  • Karlovačka županija - 2 nova slučaja
  • Krapinsko-zagorska županija - nema novooboljelih
  • Bjelovarsko-bilogorska županija - nema novoboljelih
  • Splitsko-dalmatinska županija - 17 novih slučajeva
  • Grad Zagreb - 35 novih slučajeva
  • Zagrebačka županija - 1 novi slučaj
  • Požeško-slavonska županija - 1 novi slučaj
  • Šibensko-kninska županija - 1 novi slučaj
  • Sisačko-moslavačka županija - 6 novih slučajeva
  • Primorsko-goranska županija - nema novooboljelih
  • Dubrovačko-neretvanska županija - 4 nova slučaja
  • Brodsko-posavska županija - 5 novih slučajeva
  • Varaždinska županija - 1 novi slučaj

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Francuskoj umrlo preko 30.000 zaraženih koronavirusom

23:00 Francuska je u petak postala šesta zemlja na svijetu koja je registrirala više od 30.000 umrlih u pandemiji koronavirusa, nakon što je već treći dan zabilježila preko 600 novih slučajeva zaraze.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u posljednja 24 sata 25 osoba umrlo povezano sa zarazom koronavirusom, čime je ukupan broj umrlih od početka ožujka porastao na 30.004. U lipnju je Francuska prosječno dnevno bilježila 34 umrle osobe koje su bile zaražene Covidom-19, u svibnju 143, a u travnju 695. Porast koji se bilježi u petak uslijedio je nakon što je prethodnih sedam dana u zemlji prosječno bilo 15 novih slučajeva smrti. Broj zaraženih Covidom 19 koji su u bolnici pao je za 115 na 7.062, a broj slučajeva koji su na hitnim odjelima pao je za 16 na 496 osoba, što je prvi put od sredine ožujka da je broj osoba na intenzivnoj njezi pao ispod 500. Ukupan broj zaraženih u Francuskoj pao je za 658 i iznosi 170.752.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cappelli: Slovenski turisti ne moraju brinuti oko dolaska

21:18 Ministar turizma Cappelli rekao je u petak nakon posjeta Sloveniji gdje je bio u pratnji premijera Plenkovića, da se tamo razgovaralo i o turizmu, uz ocjene da je situacija u Hrvatskoj, pogotovo na Jadranu, epidemiološki povoljna i slovenski turisti ne moraju brinuti oko dolaska.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Janez Janša susreli su se ranije danas u Otočcu na Krki, gdje su dogovorili još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv koronavirusa. U izaslanstvu s premijerom Plenkovićem bio je i hrvatski ministar turizma Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sastanku u Sloveniji naglasili smo i važnost slovenskih turista za hrvatski turizam. Trenutno e trenutno u Hrvatskoj 92 tisuće Slovenaca, od kojih je većina ili 70 posto u tri jadranske županije - Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj, koje su, kao i ostale četiri jadranske županije, označene 'zeleno' odnosno epidemiološki povoljne i sigurne", istaknuo je večeras Cappelli u telefonskoj izjavi za Hinu.

Iznio je i podatak da slovenski turisti najviše borave u kampovima, uz poruku da "ne moraju brinuti oko dolaska, niti će morati u samoizolaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski i slovenski epidemiolozi će ovih dana još dati dodatne preporuke kako ćemo pratiti, na dnevnoj razini, turistička kretanja i druga događanja između dvije zemlje, koja su za sada i s jedne i s druge strane prihvaćena kao povoljna", naglasio je Cappelli.

Najavio je i da će se idućih dana posebna pažnja posvetiti tome da se ne bi dogodila neka nova 'žarišta' vezana za fešte i slična događanja, oko čega će se, kako je kazao, raditi "maksimalno oprezno i u skladu s propisanim mjerama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam sve i domaće i strane turiste da pripaze i da se pridržavaju dosadašnjih, ali i novih mjera koje će Stožer civilne zaštite objaviti početkom idućeg tjedna, jer jedino tako možemo računati da ćemo imati turističke i druge ekonomske aktivnosti ove godine", poručio je ministar turizma Cappelli.

Zaključno je najavio da se sutra u Hrvatskoj očekuje prvi puta ove godine u jednom danu 500 tisuća turista koji borave u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj novozaraženih covidom-19 u svijetu se povećao za rekordnih 228.000

20:20 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je u petak da je u posljednja 24 sata u svijetu zabilježeno rekordnih novih 228.102 slučaja zaraze novim koronavirusom.

Najveća povećanja broja zaraženih su u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi, po dnevnom izvješću na stranici https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports. Raniji rekord od 212.326 novih slučajeva dogodio se 4. srpnja. Broj umrlih od zaraze novim koronavirusom ostaje na oko 5000 dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj slučajeva covida-19 u svijetu u srijedu je prešao 12 milijuna, po podacima agencije Reuters, a u sedam mjeseci širenja ta je bolest ubila više od 555.000 ljudi.

Mike Ryan, voditelj WHO-ovog programa za izvanredna stanja, rekao je u petak da nije vjerojatno da će se novi koronavirus iskorijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sadašnjoj situaciji nije vjerojatno da možemo iskorijeniti virus", rekao je na konferenciji za medije u Ženevi.

On je rekao da bi svijet eliminiranjem klastera, grozdova, zaraze "potencijalno mogao izbjeći najgore, nove vrhunce pandemije i vraćanje unatrag s mjerama karantene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ryan je rekao i da je pojava, često smrtonosne, upale pluća u Kazahstanu "sigurno na našem radaru", no dodao je da je moguće da se radi o covidu-19.

"Uzlazna putanja covida-19 u toj zemlji sugerira da su mnogi slučajevi zapravo nedijagnosticirani slučajevi covida-19", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maria Van Kerkhove, dužnosnica WHO-a nadležna za pandemiju covida-19, je rekla da je prijenos novog koronavirusa zrakom uvijek bio razlog zabrinutosti, no da izgleda da su kapljice najuobičajeniji put zaraze.

"Transmisija aerosolima jedan je od oblika transmisije koji nas je zabrinjavao od početka, posebice u zdravstvenim ustanovama gdje znamo da se te kapljice mogu pretvoriti u aerosole, što znači da mogu duže ostati u zraku", rekla je na konferenciji za medije u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO je u četvrtak objavio nove smjernice glede prijenosa zaraze koronavirusom, u kojima je naveo da postoje neka izvješća o transmisiji zrakom, ali ipak nije i potvrdio da se širi putem zraka, što se ne može spriječiti socijalnim distanciranjem.

Hrvatska ostaje na žutoj listi Slovenije, nastavak tjesne suradnje u pandemiji

19:50 Hrvatska za sada ostaje na žutoj listi Slovenije, zaključak je nakon sastanka u petak slovenskog i hrvatskog premijera Janeza Janše i Andreja Plenkovića u Otočcu ob Krki, na kojem su dvojica premijera dogovorila još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici dviju vlada ocijenili su uspješnim sastanak na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

Požega: Korona popušta; Slavonski Brod: U županiji pet novozaraženih

18:54 Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije evidentirao je u petak pet osoba zaraženih koronavirusom, a u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji samo je jedna novozaražena osoba, priopćili su stožeri tih županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Požeško-slavonske županije u petak je potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom od 37 testiranih osoba. U dnevnom izvješću Županijskog stožera se navodi da je dosad zabilježen 71 aktivni slučaj zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji trenutačno je 66 osoba, pet je pod liječničkim nadzorom u bolnici, a u samoizolaciji je 550 osoba. U drugom razdoblju zaraze koronavirusom(od 17. lipnja) u županiji je manji broj zaraženih, a u četiri dana otkriveno je pet novih slučajeva.

U Brodsko-posavskoj županiji pak u drugom su razdoblju zaražene 62 osobe. Od početka pandemije ukupno je zaraženo 107 osoba, a jedna je umrla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Motovunski otkazani Pulski filmski festival i jazz festival u Grožnjanu

17:25 Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Hrvatskoj s koronavirusom Stožera civilne zaštite Istarske županije odlučio je u petak otkazati sva javna okupljanja i javne manifestacije u Istri uključujući Pulski i Motovunski filmski festival te Međunarodni jazz festival u Grožnjanu.

"Gosti i izvođači na tim manifestacijama dolaze iz zemalja visokog rizika. Ti događaji okupljaju veliki broj posjetitelja što onemogućava održavanje fizičke distance te je u takvim okolnostima teško provoditi protuepidemijske mjere", naveo je predsjednik istarskog županijskog Stožera CZ Dino Kozlevac u Odluci o otkazivanju kulturnih i zabavnih manifestacija u okolnostima COVID-19 epidemije u Hrvatskoj i zemljama okruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje da okupljanja velikog broja ljudi predstavljaju događaje visokog rizika za širenje COVID-19. To može povećati broj zaraženih i oboljelih u kratkom vremenskom razdoblju, te dodatno ugroziti zdravlje stanovništva Istarske županije i opteretiti zdravstveni sustav u županiji, navodi se u odluci.

"Ova se odluka upućuje Nacionalnom Stožeru civilne zaštite na potvrđivanje", zaključio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nakon jučerašnjih devet, u petak je u Istri utvrđeno novih osam slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u protekla 24 sata obrađeno 164 uzoraka briseva.

Virus s zadarskog vjenčanja dospio u Opću bolnicu Zadar

17:24 Djelatnica zadarske Opće bolnice zaražena koronavirusom vanjski je kontakt osobe koja je prošlog petka bila na vjenčanju u Zadru, na kojem su se zarazile 23 osobe, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera te je najavljeno da u bolnicu stižu u pomoć četiri liječnika iz drugih bolnica. Zbog te zaražene zdravstvene djelatnice, samoizolacija je određena za 10 specijalista anestezije i tri medicinske sestre pa u Zadar stižu četiri liječnika iz drugih bolnica, najavio je u petak popodne na izvanrednoj konferenciji za novinare ispred Poliklinike u Zadru ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina.

Inspektori i policija provjeravat će drže li se ljudi pravila

17:20 Stožer civilne zaštite naknadno je objavio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika. Organizatori su obvezni Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest.

Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS-CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Brnabić zbog dramatičnog širenja epidemije poziva na prekid prosvjeda

17:00 U Srbiji je danas jedan od najgorih dana od početka epidemije koronavirusa s 18 preminulih, 386 novozaraženih i 130 oboljelih na respiratorima, objavila je u petak srbijanska premijerka Ana Brnabić i pozvala na prekid protuvladinih prosvjeda.

"Ja molim i preklinjem sve da se strogo pridržavano svih preporučenih mjera...od nošenja maski do fizičke udaljenosti i socijalne distance, uz osobnu higijenu, često pranje ruku i maksimalnu discipliniranost", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

"Moramo se svi zajedno ponovno uključiti u ovu borbu, svim snagama kao što smo činili u ožujku i travnju", istaknula je premijerka koja nije nosila masku nego ju je držala u ruci.

Najteže je u Beogradu, Šapcu, Kragujevcu i Novom Pazaru, a bolnice diljem zemlje ponovno se prebacuju u covid-19 režim.

Brnabić je ocijenila da je sadašnje stanje "rezultat nedsicipline" i upozorila da će se oboljeli s protuvladinih prosvjeda "vidjeti za tri ili četiri dana".

Apelirala je da se odustane od demonstracija koji u zemlji traju posljednja tri dana, navodeći da "za prosvjede i politiku ima vremena", ali da se sada svi moraju disciplinarati i uključiti u borbu protiv širenja zaraze.

"Mi nećemo prezati ni od kakavih mjera, ni najrestriktivnijih", najavila je Brnabić za koju prosvjedi nisu "ništa dugo osim okupljanje većeg broja ljudi na istom mjestu".

"To je neodgovorno ponašanje. Na stranu politička opredjeljenja, ima vremena za prosvjede, ali za bornu protiv koronavirusa nema vremena", naglasila je predjednica tehničke vlade Srbije, poručivši: "Ovo nije politička borba, ovo je borba svih nas pojedinačno".

Prema podacima ministarstva zdravstva, u Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno još 386 slučajeva koronavirusa, a na bolničkom je liječenju 3639 pacijenata, od kojih 130 na respiratorima.

Uručeni ugovori HRZZ-a za istraživanje koronavirusa vrijedni 14 milijuna kuna

15:24 - Nacionalna istraživanja su važna što potvrđuju i ugovori uručeni u petak voditeljima 11 najbolje rangiranih projekata, među kojima su tri projekta istraživanja novih dijagnostičkih pristupa bolesti COVID-19, koje će u ukupnoj vrijednosti od 14 milijuna kuna financirati HRZZ. Ugovori o finaciranju najbolje rangiranih projekata s natječaja "Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije (IP-CORONA-2020-04)", što ga je 20. ožujka ove godine raspisala Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) ,uručeni su u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Cilj natječaja bio je bolje razumijevanje biologije i patogeneze koronavirusa, specifično virusa SARS-CoV-2 i zarazne bolesti COVID-19, upravljanja krizom tijekom i nakon epidemija uzrokovanih koronavirusima te organizacije i provedbe nastave na daljinu na svim obrazovnim razinama. Iznosi financiranja po projektu su od 600 tisuća kuna do milijun i pol kuna za istraživačke teme - ''Imuni odgovor i razvoj novih pristupa u dijagnostici COVID-19" i "Razvoj novih cjepiva, tretmana, lijekova i pripravaka za inhibiciju COVID-19", te od 400 kuna tisuća do 750 tisuća kuna za istraživačke teme "Društveni aspekti COVID-19 pandemije" i "Obrazovni aspekti pandemije". Trajanje projekta je 18 mjeseci, a bit će finacirani u ukupnom iznosu od 14 milijuna kuna.


Trump će nositi masku tijekom posjeta bolnici

15:21 - Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će vjerojatno nositi masku za lice tijekom posjeta vojnim veteranima i zdravstvenim radnicima u bolnici u Washingtonu, DC. U intervjuu za Fox News, Trump je rekao "u redu je nositi masku ako se osjećate ugodno".

"Očekujem da ću nositi masku kad uđem u Walter Reed [Armijski medicinski centar]. Nalazite se u bolničkom okruženju, mislim da je to vrlo prikladna stvar", dodao je. "Nemam problema s maskom."

Predsjednik je bio po udarom kritika zbog toga što još uvijek odbija nositi maske za lice u javnosti. No u drugom je intervjuu za Fox News prošlog tjedna rekao da potpuno podržava maske ako se nađe u situaciji da je blisko okružen ljudima.

Trump je i dalje izbjegavao proglasiti obvezu korištenja maski u javnim sredinama, usprkos tome što se Amerika bori protiv najveće svjetske epidemije. Tijekom događaja na Dan neovisnosti prošlog tjedna u Mount Rushmoreu, gdje je predsjednik održao govor, tisuće sudionika nisu morale nositi maske ili biti na socijalnoj distanci, javlja BBC.


Znanstvenici WHO-a otišli u Kinu istražiti podrijetlo koronavirusa

14:53 - Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) otputovali su u Kinu kako bi organiziralia istragu o porijeklu novog koronavirusa koji je izazvao globalnu pandemiju, objavila je u petak glasnogovornica. Vjeruje se da se virus lani proširio s tržnice u središnjem kineskom gradu Wuhanu prijenosom s divlje životinje na ljude. Dva znanstvenika WHO-a, stručnjaka za zdravlje životinja i epidemiologiju, radit će se kineskim kolegama kako bi odredili obim i smjer istrage, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris na brifingu za novinare u Ženevi.

"Jedno od najvećih pitanja na koje bi svi željeli doznati odgovor, a zato i šaljemo stručnjaka za zdravlje životinja jest doznati je li virus prešao sa životnjskih vrsta na čovjeka i s kojih vrsta", rekla je Harris. "Znamo da je vrlo vrlo sličan virusu u šišmiša, no je li postojala još neka posredna vrsta ili vrste? To je pitanje na koje svi trebamo znati odgovore", rekla je.

Američki predsjednik Donald Trump i državni tajnik Michael Pompeo kazali su da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, iako za takve tvrdnje, koje Kina odlučno odbacuje, nisu dali nikakvih dokaza. Znanstvenici i američke obavještajne agencije kažu da virus potječe iz prirode.


Na Braču zaražen dijalizirani pacijent, 10 ljudi u samoizolaciji

14:43 - Među 17 novooboljelih osoba od koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji dvije su s otoka Brača koji je prije nekog vremena bio jedan od žarišta zaraze. Među njima je i dijalizirani pacijent koji će biti prebačen u KBC Split.

"Na Braču imamo dvije osobe koje nisu pokazivale simptome bolesti. Uzeti su neposredni kontakti, njihovi brisevi će doći danas, a večeras i sutra tijekom dana bit će gotovi nalazi. Virus nije nestao, nije se promijenio, moramo se pridržavati ranijih mjera. Brojka od 17 novih slučajeva zvuči dosta, ali se povećao broj testiranja", poručila je medijima ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Željka Karin.

Dodala je da se virus nije širio dalje po otoku te da je dijalizirani pacijent medicinsku skrb primao u Supetru, gdje je u samoizolaciji sedmero pacijenata i tri medicinske sestre.

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja, Marko Rađa rekao je kako ne bi trebalo biti problema u radu bolnice zbog liječenja dijaliziranog pacijenta te da svi ostali mogu normalno dolaziti na terapiju.


Stožer potvrdio 116 novozaraženih i dvije preminule osobe

14:37 - Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj u protekla 24 sata:

"U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038. Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru četiri pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika."


Izvješće Stožera u 15 sati

14:28 - N1 javlja kako bi Nacionalni stožer civilne zaštite svoje dnevno priopćenje o epidemiološkom stanju u Hrvatskoj trebao objaviti oko 15 sati, umjesto dosad uobičajenog termina, sat vremena ranije.


Beroš najavio uvođenje novih mjera

14:18 - U Banskim dvorima održan je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa nakon kojeg se ministar zdravstva Vili Beroš obratio novinarima te potvrdio da će nove mjere biti definirane danas poslijepodne.

"S obzirom na epidemiološku situaciju jasno je da okupljanja uzrokuju povećni broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljšana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana", rekao je Beroš.

"Isto tako zbog sigurnosti u RH, a obzirom na komentare da bi se maske trebale više upotrebljavati, donijet ćemo novu uputu oko korištenja maski u djelatnostima za koje smo procijenili da predstavljaju najveći rizik za infekciju", dodao je i poručio da restrikcija i zabrana još neće biti.

Više doznajte OVDJE.


Zbog koronavirusa otkazan Motovun film festival

13:35 - U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite zaključeno je da okupljanje u maloj sredini Motovuna predstavlja rizik, javljaju organizatori Motovun film festivala. Ističu da, u želji da motovunsko Brdo filmova svima ostane mjesto lijepih uspomena, organizatori Motovun Film Festivala donijeli su tešku odluku: centralni program festivala koji se trebao održati od 30. srpnja do 1. kolovoza u Motovunu odgođen je do daljnjega.

Nakon sastanka predstavnika Festivala, Stožera civilne zaštite Istarske Županije i predstavnika općine Motovun, Stožer je odlučio: “Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz covid-19 bolest u Istarskoj županiji mišljenja smo da je održavanje Motovun FF događaj visokog rizika te predlažemo da se on ove godine otkaže”.


Priredbe u Osječko-baranjskoj županiji samo uz preporuku Zavoda za javno zdravstvo

13:33 - Osječko-baranjski stožer Civilne zaštite odlučio je u petak da će za sve priredbe na području županije, županijski Zavod za javno zdravstvo davati preporuke pod kojim se načinima i uvjetima te priredbe mogu održati. Načelnik stožera, dožupan Goran Ivanović izjavio je da današnje brojke od 20 novooboljelih od koronavirusa nisu iznenađujuće, jer još uvijek postoji problem s nepridržavanjem mjera Zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Stožer je ranije izvijestio kako je u Osječko-baranjskoj županiji 20 novoboljelih osoba, od kojih 12 iz Đakova, sedam iz Višnjevca i jedna iz Feričanaca, i svi su kontakti ranije oboljelih osoba. To nije dobro, i to će nam se skroz događati, ako ne budemo poštovali mjere, prije svega socijalne distance i nošenja maski u zatvorenim prostorima, poručio je Ivanović. Pozvao je građane da se pridržavaju propisanih mjera te smatra da će situacija u narednim danima biti puno bolja nego što je sada.

Potvrdio je da su od svih 12 novoboljelih iz Đakova časne sestre iz samostana Milosrdnih sestara sv. Križa, gdje je od početka pojave virusa Covid 19 evidenitrano više od 90 oboljelih osoba. Dodao je kako su novoboljele časne sestre bile u samoizolaciji, a svi su njihovi kontakti utvrđeni.


Jedan novi slučaj zaraze u Varaždinskoj županiji

13:17 - "U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj osobi srednjih godina s blažom kliničkom slikom, bliski kontakt je prethodno zaražene osobe i posljednjih dana je bila pod mjerom samoizolacije.

Ukupno je ovo peti aktivni slučaj zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije. Sve zaražene osobe nalaze se izolirane kod kuće i pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa tako da trenutno nitko nije na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin.

Pod mjerom obavezne samoizolacije na području Varaždinske županije trenutno se nalazi 37 osoba. Sveukupno od početka pojave koronavirusa u našoj županiji evidentirane su 52 zaražene osobe i dodatno još osam osoba statistički zbog prijavljenog mjesta prebivališta", priopćili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.


U Sloveniji 17 novozaraženih, Janša i Plenković se sastaju zbog COVIDA-19

13:05 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata na koronavirus testirane 1793 osobe, te je potvrđeno 17 novih slučajave zaraze, objavila je u petak slovenska vlada. Broj novozaraženih u Sloveniji zadnja dva tjedna varira, ali je uglavnom u porastu, no u Hrvatskoj je trend rasta izraženiji, pa će pitanje suzbijanja novih zaraza i epidemiološki standardi biti jedno od pitanja na popodnevnom sastanku koji će u Otočcu ob Krki održati predsjednici dviju vlada, Janez Janša i Andrej Plenković, potvrdio je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Kacin je kazao da će slovenska strana iznijeti "primjere dobrih praksi" u Sloveniji u vezi s obuzdavanjem širenja koronavirusa, da bi dvije zemlje trebale uskladiti standarde za sprečavanje širenja zaraze, osobito u sadašnjoj turističkoj sezoni i da će se pokušati doći do "dogovora", za koji kaže da je "moguć". Ako ne budu "učinkovito" suzbile daljnje širenje koronavirusa, Slovenija i Hrvatska mogle bi se naći u opasnosti da ih se gleda kao na balkanske zemlje u kojima je velik nekontroliran broj novih dnevnih zaraza, upozorio je slovenski glasnogovornik.

Kacin je upozorio i na različite standarde koje Slovenija i Hrvatska primjenjuju za određivanje epidemiološki nesigurnijih država. "Švedska je na slovenskoj crvenoj listi riskantnih država s velikim brojem zaraženih, dok u Hrvatsku švedski turisti dolaze slobodno", kazao je Kacin.

On je tom prigodom ponovio ocjene i rezerve koje je slovenska strana i prije iznosila u vezi dopuštanja rada noćnih klubova i diskoteka u Hrvatskoj koje bi mogli posjećivati i gosti iz Slovenije, osobito mladi koji su skupini koja je zbog svog ponašanja infekciji najizloženija. Iz ureda slovenskog premijera navedeno je da će na sastanku na Otočcu Janša i Plenković razgovarati o odnosima dviju država, zajedničkoj borbi protiv covida-19 i drugim aktualnim temama.

Kao rizična ponašanja koja u obje države dovode do većeg širenja koronavirusa vladin glasnogovornik Kacin iznio je danas na konferenciji za novinare i masovnija društvena okupljanja uz roštilj i slične zabave, a kritizirao je i odluku maturanata jedne škole u Sloveniji koji su otišli u Hrvatsku na otok Obonjan na maturalnu zabavu.


Petero novooboljelih u Brodsko-posavskoj županiji

12:55 - "U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 107, dok je broj aktivnih slučajeva 62.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih ili da se ista održavaju uz maksimalno poštivanje i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19", priopćili su iz tamošnjeg Stožera.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji četiri nova slučaja zaraze

12:50 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj muškoj osobi s boravištem u Župi dubrovačkoj te tri osobe iz Dubrovnika, od čega dvije ženske osobe srednjih godina i jedna muška osoba srednjih godina. Ukupno je hospitalizirano šest osoba u OB Dubrovnik. Jedna osoba je izliječena. Od početka pandemije na analizu je poslano 4462 uzorka. U samoizolaciji se nalazi 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije", priopćili su iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.


Znanstveni savjet Vlade sastaje se zbog epidemiološke situacije

12:40 - U Banskim dvorima održava se sastanak Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske. Povod sastanka je više od 100 novih slučajeva zaraze koje su danas prijavili lokalni Stožeri civilne zaštite. Sastanak vodi premijer Andrej Plenković.

Osim znanstvenika, na sjednici Savjeta su i ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Infektivne klinike "Fran Mihaljević" Alemka Markotić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak...


Britanci ukidaju karantenu za putnike iz 70 zemalja

12:36 - Mjere karantene za ljude koji putuju u Veliku Britaniju iz oko 70 zemalja i prekomorskih teritorija, uključujući Francusku i Italiju, od petka se više neće primjenjivati, javlja Reuters i dodaje da se radi o pokušaju preporoda zrakoplovna i turističke industrije koje su teško pogođene covidom-19. Putnici koji dolaze iz visokorizičnih zemalja još uvijek će se morati samoizolirati na 14 dana no mnoge popularne destinacije su izuzete, što znači da će i milijuni Britanaca moći ići na ljetovanje bez da se po povratku iz tih zemalja stave u samoizolaciju.

Glavni direktor zračne luke Heathrow John Holland-Kaye pozdravio je tu odluku, ali je dodao da se mora više učiniti kako bi se olakšalo putovanje iz ostalih niskorizičnih zemalja i područja, poput Singapura ili Kanade. "Također moramo razmisliti kako se povezati s našim vrlo važnim trgovinskim partnerima, poput SAD-a, koji spada u visokorizičnu zemlju, no neki dijelovi zemlje su niskorizični", kazao je Holland-Kaye.

Image
Foto: AFP / ilustracija, MARK WILSON

Foto: Mark Wilson/AFP

Zaražen anesteziolog zadarske bolnice, otkazano sve osim hitnih operacija

12:34 - Nakon što je anesteziologu Opće bolnice Zadar, indirektno povezanim sa svadbom, otkriven pozitivni nalaz na koronavirus, zadarski epidemiolozi jutros su u samoizolaciju stavili 13 djelatnika bolnice, od čega je 10 liječnika. Kako je riječ o specijalizacijama koje su vezane uz izvođenje operativnih zahvata, promjene su nastupile i u pružanju bolničkih usluga.

"Mogu potvrditi kako smo danas zbog posebnih epidemioloških okolnosti otkazali tzv. hladni pogon, te će se do daljnjega obavljati samo hitne operacije i zakazane operacije malignih bolesnika. Svi će pacijenti biti zbrinuti i nema razloga za zabrinutost", rekao je za portal 057info ravnatelj bolnice Željko Čulina.

O stanju u zadarskoj bolnici izviješten je zadarski Stožer civilne zaštite, a ravnatelj Čulina sa situacijom je upoznao ministra Vilija Beroša. Bude li potrebno, za izvođenje operativnih zahvata u zadarskoj bolnici privremeno će se angažirati liječnici iz drugih gradova.


Rekordnih 311 novooboljelih u BiH u 24 sata, 2 osobe umrle

12:30 - U Bosni i Hercegovinu u petak je potvrđeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je najveći broj u jednom danu otkako se virus SARS-CoV-2 pojavio u toj zemlji početkom ožujka. Iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo priopćili su kako je u protekla 24 sata testirano nešto više od 1700 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 196 osoba s područja Federacije BiH te kod 114 iz Republike Srpske.

Pojedinačni je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje su potvrđena 72 nova slučaja a jedna osoba preminula je u bolnici gdje je bila na respiratoru. Još jedan smrtni slučaj prijavljen je i u RS odnosno u Banjoj Luci gdje je od četvrtka zaraza potvrđena kod 27 osoba.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković upozorio je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako je zdravstveni sustav u tom entitetu pod velikim pritiskom zbog naglog rasta broja zaraženih. "Imamo veliko pogoršanje epidemiološke situacije", kazao je Zeljković pojašnjavajući kako je uzrok takvom stanju kršenje propisanih mjera a najveći problem su okupljanja ljudi u većim skupinama. Istaknuo je kako bez održavanja fizičke distance među ljudima nije moguće učinkovito kontrolirati širenje zaraze.


Nema novooboljelih u Primorsko-goranskoj županiji

12:22 - Iz Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije u petak su izvijestili da nema novooboljelih od koronavirusa, a jedna osoba je ozdravila. To znači da je trenutno u PGŽ-u 25 oboljelih, a od početka epidemije od bolesti se oporavilo njih 84.


Šestero novooboljelih u Sisačko-moslavačkoj županiji

12:18 - U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je šest novih slučajeva.

"Tri su pacijenta s područja Kutine, jedan je iz Popovače, jedan iz Novske, a jedan iz Siska. Četiri novooboljela su članovi benda koji je svirao 27. lipnja na proslavi u Kutini, a gdje se zarazio veći broj ljudi", stoji u objavi Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.


U Splitu zaražena djevojka iz Šibensko-kninske županije

11:54 - "U protekla 24 sata na području naše županije imamo jednu novooboljelu osobu od COVID-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja ima prebivalište u našoj županiji, a boravi u Splitu i koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije.

S današnjim danom broj oboljelih na području naše županije i dalje je 27, jer danas pozitivna osoba na COVID-19 ne boravi na prostoru naše županije. Dvije oboljele osobe i dalje se liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 141 osoba, od kojih je 127 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjere samoizolacije, te je provjerom na terenu u oba slučaja utvrđeno kršenje navedene mjere. Od jučer je bilo sedam uzorkovanja", poručuju iz Šibensko-kninskog stožera civilne zaštite.


Pivovarama zbog koronavirusa padaju prihodi

11:52 - Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u petak o padu prihoda u drugom tromjesečju zbog pandemije koronavirusa, uz neizvjesne izglede za ključne ljetne mjesece koji će ovisiti o mjerama suzbijanja zaraze. Prihodi su im u drugom tromjesečju pali 14,6 posto kada se isključe promete valutnih tečajeva i prodaja odnosno kupnja imovine. Obujam prodaje smanjen je 7,8 posto.

U zapadnoj Europi prihodi su pali 15 posto, uz jako težak početak tromjesečja i poboljšanje pred njegov kraj, zahvaljujući postupnom otvaranju trgovina i punjenju zaliha u restoranima i barovima, te povoljnim vremenskim prilikama, navode u Carlsbergu. U azijskoj regiji kineskom je ogranku na ruku išlo smanjenje troškova i odgoda marketinških aktivnosti za drugu polovinu godine. Na druga su tržišta značajno utjecale mjere zatvaranja, posebno u Indiji i Nepalu. Na poslovanje u istočnoj Europi pandemija nije značajnije utjecala zbog ograničene izloženosti tržištu barova i restorana.

U prvoj polovini godine prihodi su na razini grupe pali 11,6 posto a obujam prodaje 7,7 posto. Operativna dobit vjerojatno se smanjila 8,9 posto, procjenjuju. Izgledi za drugo tromjesečje neizvjesni, ističu u Carlsbergu. "Iako vlade postupno ukidaju ograničenja, razvoj prodaje u našim regijama bit će u narednim mjesecima i dalje nestabilan i neizvjestan, pa i za važnih ljetnih mjeseci", objašnjavaju.

Image


Hong Kong ponovno zatvara škole, primijetili su porast broja oboljelih

11:50 - Zavod za obrazovanje u Hong Kongu najavio je danas obustavu rada svih škola nakon porasta broja slučajeva koronavirusa. U Hong Kongu je jučer zabilježeno 42 nova slučaja te se radi o drugom danu zaredom s porastom broja zaraza. Ministar obrazovanja, Kevin Yeung rekao je da se među nedavno zaraženima nalaze studenti i roditelji učenika, piše Reuters.

Nastava se u većini škola provodi online, a u nekima su počeli praznici. Dosad je u Hong Kongu zabilježeno ukupno 1366 slučajeva zaraze COVIDOM-19, a umrlo je sedam osoba.


Koronavirus možda uzrokuje moždane poremećaje

11:47 - Nakon što su u lipnju objavili da su kod težih oblika covida-19 otkrili pojavu moždanih oštećenja, znanstvenici su izvijestili i o pojavi moždanih poremećaja kod osoba koje su imale blage simptome zaraze koronavirusa, prenosi Guardian. Neurolozi su u časopisu Brain objavili ovog tjedna detalje o više od 40 Britanaca oboljelih od covida-19 čije su se komplikacije protezale od upalnih promjena mozga i delirija do oštećenja živaca i moždanog udara. U nekim slučajevima neurološki su simptomi bili prvi i jedini simptomi bolesti.

S prvim valom zaraze koronavirusom u Britaniji ti slučajevi otkrivaju porast učestalosti potencijalno smrtonosnog stanja poznatog kao akutni diseminirajući encefalomijelitis (ADEM). Prema Institutu za neurologiju pri University College London (UCL) slučajevi ADEM-a porasli su s jednog mjesečno prije pandemije na dva do tri tjedno u travnju i svibnju. Jedna je žena stara 59 godina umrla od komplikacija.

Desetak pacijenata imalo je upalne promjene središnjeg živčanog sustava, deset je imalo bolesti mozga s delirijem ili psihozom, osam moždane udare te još osam probleme s perifernim dijelom živčanog sustava uglavnom dijagnosticirane kao Guillain-Barréov sindrom, imuni poremećaj u kojem su napadnuti živci i izaziva paraliza te je smrtonosan u pet posto slučajeva.

“U načinu na koji covid-19 utječe na mozak vidimo stvari koje nismo vidjeli ni kod jednog drugog virusa do sada”, kaže Michael Zandi, voditelj istraživanja i savjetnik na institutu i u bolničkoj zakladi University College London. “Ono što smo vidjeli kod nekih pacijenata s ADEM-om i drugih bolesnika je da možete imati ozbiljne neurološke poremećaje, možete biti vrlo bolesni a uz to imate trivijalnu plućnu bolest. Biološki ADEM ima neke sličnosti s multiplom sklerozom no teži je i obično se događa jednom. Nekim pacijentima ostaje dugotrajna invalidnost, drugi se mogu dobro oporaviti".

Ti slučajevi povećavaju zabrinutost zbog dugoročnih zdravstvenih posljedica covida-19 koji je neke pacijente ostavio s problemima s disanjem i nemoćne još dugo nakon što je virus kod njih nestao. Drugima je ostavio slabost, probleme s pamćenjem, osjećaj utrnulosti. Jedan pacijent s koronavirusom opisan u radu je 55-godišnja žena koja nije nikad patila od psihijatrijskih poremećaja i koja se počela neobično ponašati dan nakon što je otpuštena iz bolnice. Stalno je oblačila i odlagala kaput i počela je halucinirati te je pričala da vidi majmune i lavove u svom domu. Ponovno je primljena u bolnicu i postupno joj se stanje popravilo uz antipsihotike.

Druga je žena u dobi od 47 godina primljena u bolnicu s glavoboljom i osjećajem utrnulosti u desnoj ruci tjedan dana nakon početka kašlja i vrućice. Kasnije su se simptomi pogoršali i nije se s njom mogao uspostaviti kontakt te joj je operativno odstranjen dio lubanje kako bi se smanjio pritisak na otečeni mozak.

"Želimo da liječnici širom svijeta budu svjesni tih komplikacija koronavirusa”, kaže Zandi. Pozvao je liječnike opće prakse da o simptomima pacijenata poput kognitivnih poremećaja, problema s pamćenjem, utrnulosti, slabosti ili umora razgovaraju s neurolozima. "Čini se da je mozak obuhvaćen tom bolešću".

Puni razmjeri moždanih poremećaja izazvanih covidom-19 možda još nisu otkriveni jer su mnogi hospitalizirani bolesnici u previše teškom stanju da prođu dodatne pretrage mozga. Virus bi kod manjeg dijela stanovništva mogao ostaviti diskretna moždana oštećenja koja će biti uočljiva tek s odgodom, upozorava Zandi. To se možda dogodilo nakon pandemije gripe 1918. kad se činilo da su se kod milijuna ljudi razvila moždana oštećenja.

Virusologinja Ana Banko iz Srbije rekla je za Kurir da o novom koronavirusu i dalje postoji dosta nepoznanica, ali i da su mnoge stvari otkrivene od trenutka kada se pojavio. “Znamo za koje se receptore veže, da se ne naseljava samo u respiratornim stanicama, nego da dolazi u kontakt i s mnogim drugim. U posljednjih tjedan dan vidimo da pokazuje i neuroinvazivnost, odnosno komplikacije na središnjem živčanom sustavu”, rekla je Banko.

Više doznajte OVDJE.


Orban želi spriječiti prodor virusa izvana

11:45 - Operativni odbor zadužen za mjere suzbijanja novog koronavirusa dobio je rok do podneva u petak da iznese prijedlog kako zaštititi Mađarsku. Mjere zaštite od uvoza koronavirusa u Mađarsku iz inozemstva moraju biti na snazi, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban u radijskom intervjuu, dodajući da se svaki novi slučaj zaraze u zemlji može povezati s dolascima iz inozemstva.

Komentirajući porast broja zaraženih u nekoliko zemalja kao što su Hrvatska, Srbija, Rumunjska i Slovenija, Orban je rekao da je “Mađarska sigurna”, ali da su potrebne mjere zaštite kako se ne bi virus uvozio izvana.

Više doznajte OVDJE.


Jedan novi slučaj zaraze u Zagrebačkoj županiji

11:27 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije evidentiran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Tako je na području Zagrebačke županije trenutno aktivan 51 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a sedam ih je preminulo.


U Zagrebu 35 novooboljelih

11:25 - U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u petak Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba. "Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je dijagnosticirano 35 Covid pozitivnih bolesnika. Povećana je aktivnost u domovima zdravlja tako da smo kroz domove zdravlja imali 288 korisnika, a od toga samoizolacija je određena za troje i broj upućenih na testiranje je 42. Uzeto je kroz domove zdravlja 'drive in' tehnikom 97 uzoraka", izjavio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Jeleč je rekao da je sustav pod kontrolom, ali da je prilično povećana aktivnost zbog epidemiološke situacije. Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić istaknula je da su u protekla 24 sata testirali 465 osoba, što predstavlja najveći broj testiranja od kada su počeli mjerenja, dakle od sredine ožujka ove godine.

"U Zagrebu je pozitivnih 35 osoba i 113 osoba je dobilo mjeru samoizolacije. Od tih 35 novopozitivnih - 22 osobe su kontakti sa prethodno oboljelim osobama, odnosno uglavnom iz samoizolacije i za 13 slučajeva još uvijek zapravo ne znamo izvor zaraze, odnosno nejasna je epidemiološka anamneza", izjavila je Šikić. Istaknula je da je u Zagrebu ukupno 357 Covid pozitivnih osoba i da 1052 osobe imaju mjeru samoizolacije.

Načelnik sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović istaknuo je da se na današnji dan osam zaposlenika policije nalazi pod mjerom preventivne samoizolacije, a kod 10 policijskih službenika utvrđena je zaraza virusom Covid-19.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da raste broj zaraženih osoba, proboj je dnevni i bit će sve više. Kaže da se ne može zaustaviti život te da jedini apel koji može uputiti sugrađanima je da paze, da se pridržavaju mjera koje su donesene te da čuvaju sebe i svoje najbliže.

Image

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 17 novozaraženih

11:10 - Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u protekla je 24 sata obradio 274 uzorka te otkrio 17 novozaraženih osoba i to iz Splita 11 te Sinja, Solina, Trogira, Nerežišća, Pučišća i Runovića po jedna. Uz njih pozitivne su i tri osobe iz Dubrovačko neretvanske, Šibensko kninske i Zadarske županije, koje su testirane na području Splitsko dalmatinske županije.

Deset novooboljelih osoba su kontakti prethodno zaraženih, a sedmero je u postupku obrade, zajedno sa svojim kontaktima. Ukupno se 357 osoba nalazi u samoizolaciji. Dvije COVID-pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC u Split, a jedna će biti prebačena s Brača, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.


Nema novih slučajeva u Zagorju

10:52 - "Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih osoba pozitivnih na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je sedam. U protekla 24 sata testirano je 36 uzoraka, od kojih je 35 negativno, dok se za jedan nalaz čekaju rezultati", priopćili su iz tamošnjeg Stožera.


Dvoje novozaraženih u Karlovačkoj županiji

10:51 - Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je o dva nova slučaja zaraze. Jedan od njih je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović, a drugi je osoba koja radi u tamošnjoj gradskoj upravi. Zbog toga se zgrada gradske uprave u Ogulinu dezinficira.

Iz Stožera su poručili kako čekaju nalaze 45 briseva uzetih jučer u Karlovcu, pa bi broj oboljelih u županiji mogao biti i veći.


Novalja želi zabraniti sve festivale i partyje na Zrću

10:47 - Stožer civilne zaštite Grada Novalje predložio je Nacionalnom stožeru civilne zaštite da zabrani sve festivale, partyje i koncerte na Zrću i Katarelcu, jer se mladi partijaneri ne pridržavaju epidemioloških uputa, a u slučaju zaraze nemoguće bi bilo utvrditi sve potencijalne kontakte.

Više doznajte OVDJE.

Image

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zbog koronavirusa odgođeni 31. pjesnički susreti u Drenovcima

10:45 - Ovogodišnji 31. pjesnički susreti u Drenovcima, koji su se trebali održati 10. i 11. srpnja otkazani su zbog pogoršanoga epidemiološkoga stanja, a novi termin njihova održavanja najavljen je za 25. rujna, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK). "Pjesnički susreti" u Drenovcima jedna su od najstarijih hrvatskih pjesničkih manifestacija na kojoj sudjeluju hrvatski pjesnici iz Hrvatske i susjednih zemalja, pjesnici iz inozemstva te mladi pjesnici s područja Slavonije, Baranje i Srijema čije se pjesništvo potiče i nagrađuje.

"Susrete" je pokrenuo slavonsko-baranjsko-srijemski Ogranak Društva hrvatskih književnika 1986. u Vinkovcima, gdje je tada živio pokretač Susreta i utemeljitelj Ogranka Vladimir Rem. Nakon rata, godine 1994. Susreti prelaze u Drenovce a kao organizatori se uključuju Udruga "Duhovno hrašće" iz Drenovaca i Knjižnica Drenovci.

Ovogodišnji, 31. Pjesnički susreti trebali su se održati 10. i 11. srpnja u Drenovcima, ali su otkazani zbog pogoršanoga epidemiološkoga stanja u Slavoniji i Baranji. Određen je novi termin, 25. rujna, a Pjesnički susreti će se organizacijski i programski povezati s programom Međunarodni mostovi književnosti i umjetnosti koji će se održati u Đakovu 24. rujna.


Noćas 10 umrlih u novopazarskoj bolnici

10:39 - Od posljedica koronavirusa noćas je u Novom Pazaru preminulo čak 10 osoba, rekao je za TV Prva koordinator novopazarske bolnice, Mirsad Đerlek. Istaknuo je da je riječ o pacijentima starije životne dobi i naglasio da nijedna mlađa osoba nije preminula, prenosi Blic.

"Jutros imamo 290 osoba u bolnici, skoro više od 85 ljudi je izliječeno, što je ohrabrujuća situacija", poručio je Đerlek.

Iako je od početka drugog vala koronavirusa u Srbiji, 70 do 80 posto novooboljelih registrirano u Beogradu, najviše smrtnih slučajeva uzrokovanih epidemijom koronavirusa bilježe upravo Novi Pazar te obližnji Tutin i Sjenica.


Australci uvode ograničenja za povratak svojih državljana u zemlju

10:28 - Australija će prepoloviti broj građana kojima će svaki tjedan biti dopušten povratak iz inozemstva, izjavio je premijer Scott Morrison u petak dok vlasti pokušavaju suzbiti širenje covida-19 u drugom najnaseljenijem gradu u zemlji. Izbijanje zaraze u Melbourneu nagnalo je saveznu državu Victoriju da u tom gradu uvede mjere samoizolacije za njegovih oko pet milijuna stanovnika.

Država Victorija zabilježila je 288 novih slučajeva u petak, rekordni dnevni porast u zemlji od početka pandemije, što je izazvalo uzbunu zbog lokalne transmisije u Australiji u kojoj je većina slučajeva zaraze došla od povratnika u zemlju. "Vijesti iz Victorije i dalje su vrlo zabrinjavajuće", rekao je Morrison.

Još od ožujka Australija dopušta ulazak u zemlju samo svojim državljanima i onima s trajnim prebivalištem. Oni po dolasku odlaze u dvotjednu obveznu karantenu u hotelima koju plaćaju državne vlade. Morrison je rekao da će od ponedjeljka Australija ograničiti broj ljudi koji ulaze u zemlju na 4000 svakog tjedna, što je otprilike pola broja onih koji se vraćaju. Osim toga, povratnici će morati sami platiti boravak u karanteni.

"Svrha odluke koju smo donijeli... je osigurati da se možemo usredotočiti na resurse potrebne za provedbu testiranja i traženja kontakata i da ne moramo preusmjeravati resurse na druge zadaaće", kazao je Morrison novinarima u Canberri nakon sjednice nacionalne vlade.

Melbourne, drugi najnaseljeniji australski grad, stavljen je u četvrtak pod karantenu koja će trajati šest tjedana, nakon velikog porasta novih slučajeva koronavirusa. Ostale australske države zabranile su ulazak stanovnicima Victorije. U pokušaju kontrole epidemije, Victorija je postala prva australska država koja je pozvala građane da nose maske kada izlaze iz kuće. Unatoč rastu broj zaraženih, Australija je dosad relativno dobro kontrolirala novi koronavirus. Ima oko 9000 zaraženih i 106 mrtvih od posljedica covida-19.


U Hrvatskoj kreće liječenje krvnom plazmom

10:27 - Hrvatska će idući tjedan započeti s prikupljanjem krvne plazme dobrovoljaca koji su se izliječili od koronavirusa i tako se priključiti zemljama koje liječe oboljele ovom metodom.

Više doznajte OVDJE.


20 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji, Đakovo opet žarište

10:23 - "Od ukupno 153 uzorka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus na području Osječko-baranjske županije čak 20 je bilo pozitivno. Najviše (12) novopozitivnih osoba je iz Đakova, sedam iz Višnjevca i jedna iz Feričanaca. Svi su kontakti već evidentiranih oboljelih na koronavirus", poručili su iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek na respiratoru su dvije osobe, a na bolničkom praćenju su ukupno 22 pacijenta. Samoizolacija je određena za još 41 kontakt oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 749 osoba, dodaju iz Stožera.


14 novooboljelih i jedna preminula osoba u Zadarskoj županiji

10:20 - Na području Zadarske županije 14 je novozaraženih osoba, a jedna je osoba umrla, priopćili su iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.

Dodaju kako je od toga broja 12 vezano uz nedavno održano vjenčanje, a dvije osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz Opće bolnice Zadar Zadar koji se zarazio izvan bolnice, a u samoizolaciju je stavljeno 10 liječnika i tri medicinske sestre.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Zadarske županije je 36, a od toga broja vezanih uz prošlotjedno vjenčanje je njih 22. Umrla je jedna osoba, a izliječenih je osmero. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 108 uzoraka, a u samoizolaciji je 441 osoba. Na COVID odjelu OB Zadar smještene su dvije osobe od kojih je jedna na respiratoru.


Istraživanje: Koronavirus se preko posteljice može prenijeti na fetus

9:53 - Novo istraživanje provedeno u Italiji potvrdilo je da se koronavirus može preko posteljice trudnice prenijeti na fetus, rekao je imunolog Claudio Fenizia sa Sveučilišta u Milanu na konferenciji koju je organiziralo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a, piše CNN.

Dvije bebe koje su rodile žene zaražene koronavirusom, također su bile zaražene. "Naši rezultati ukazuju na to da se vertikalni prijenos dogodio u dva od 31 slučaja. Virus je pronađen u posteljici, krvi u pupčanoj vrpci, u vagini trudnice i u mlijeku", rekao je Fenizia.

Otkrili su upalu posteljice, a u krvi iz pupčane vrpce jednog novorođenčeta pronađena su i antitijela koja se inače ne prenose s majke na bebu, što znači da je ona bila direktno zaražena koronavirusom. Virus vrlo vjerojatno nije utjecao na razvoj beba, zaključuju znanstvenici.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji jedna novozaražena osoba

9:42 - Stožer civilne zaštite vukovarsko-srijemske županije izvijestio je o jednoj novooboljeloj osobi iz Županje. U protekla 24 sata testirane su 64 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3149. U samoizolaciji se nalazi 298 osoba, a dvije su na bolničkom liječenju.


Nema novozaraženih u Lici

9:37 - "U posljednja 24 sata u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVIDA-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 12 osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo osam negativnih rezultata testiranja a za četiri se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 692 osoba.Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 41 osoba", poručili su iz Stožera Ličko-senjske županije.


U Požeško-slavonskoj županiji jedna oboljela osoba

9:35 - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o jednoj novooboljeloj osobi. Poručuju kako je u županiji trenutno 71 aktivni slučaj zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je pet osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba. Ukupno je testirano 2486 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 37 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva

9:21 - Bjelovarsko-bilogorska županija priopćila je kako u protekla 24 sata nema novooboljelih na njihovom području. Testirano je 27 osoba, a 41 osoba je u samoizolaciji.


U Lipiku zabilježen prvi slučaj zaraze

9:20 - Načelnik lipičkog Stožera civilne zaštite Slobodan Katunar potvrdio je prvi slučaj zaraze koronavirusom u tom gradu, dodavši da se oboljela osoba nalazi na kućnom liječenju. Osoba je povezana s privatnom zabavom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

"Sve osobe povezane sa slučajem dok je u Toplicama Lipik boravila zaražena osoba, kao i svi kontakti povezani s ovim slučajem zaražene osobe, nalaze se u režimu samoizolacije, tako da je sve pod nadzorom mjerodavnih službi, odnosno zdravstvenih djelatnika županijske epidemiološke službe. Građane Lipika pozivamo na staloženost i pridržavanje svih protuepidemijskih mjera" poručili su iz gradskog Stožera civilne zaštite.


Jedna novooboljela žena u Virovitičko-podravskoj županiji

9:12 - "Imaju jednu novooboljelu osobu. Radi se o ženi staroj 45 godina. Imala je temperaturu i probleme s respiratornim traktom. Nije hospitalizirana. Ambulatno se liječi. Oko tridesetak osoba je u samoizolaciji. Jutros se dodatno testiraju njeni bliski kontakti, to će biti 22 osobe. Jedan dio, 17 njih, je s područja Virovitičko-podravske županije, a jedan dio s područja susjedne županije", rečeno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Izvijestili su i da je jedna osoba ozdravila.


U Istri osmero novooboljelih

9:10 - "Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 164 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je osmero pozitivnih. Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju (izvor Republika Srbija i Švedska). Tri osobe su kontakt pozitivne osobe. U tijeku je epidemiološka obrada tri osobe. U mjerama samoizolacije trenutno se nalazi 159 osoba", javili su iz Istarskog stožera civilne zaštite.


I Singapurci idu na izbore u jeku epidemije

9:07 - Singapurci sa zaštitnim maskama i rukavicama stajali su u redovima u petak kako bi glasali u jeku pandemije covida-19 koja gura gospodarstvo ovog grada-države prema najgoroj recesiji ikada, tako da je središnja tema izbora očuvanje radnih mjesta. Očekuje se da će vladajuća Stranka narodne akcije (PAP), koja je na vlasti još od stjecanja neovisnosti 1965., donijeti premijeru Leeju Hsien Loongu još jednu pobjedu i ovoga puta vjerojatno posljednju.

Lica zaklonjenih maskama, izborni dužnosnici provode pravila o sigurnom razmaku između birača i mjere im temperaturu pri ulasku na birališta, s tim da su prednost na glasanju tijekom jutra imaju stariji ljudi kako bi se izbjegle gužve. Iako su se dužnosnici nadali da biračima neće trebati više od pet minuta za glasanje, stvorili su se redovi ispred nekih biračkih mjesta, a ljudi kažu da su čekali i do sat vremena.

"S obzirom na uvjete, razmišljam vrijedi li riskirati zdravlje samo zato da bi iskoristio svoje biračko pravo", rekao je Joseph Lim, 41, tehnološki stručnjak, iako je glasanje obavezno u Singapuru.

Izborno povjerenstvo reklo je da su se redovi stvorili djelomično zbog dodatnih sigurnosnih mjera te da su se smanjili sredinom jutra. Lee, sin Leeja Kuan Yewa, utemeljitelja Singapura, obnaša dužnost premijera od 2004. Ima 68 godina i već je dao do znanja da se namjerava povući idućih godina. Novi mandat želi kako bi se izborio s epidemijom koronavirusa i krizom koja prijeti zemlji. Ovi će izbori pokazati što građani misle o vladinom odgovoru na koronavirus i idućoj generaciji čelnika. Pažljivo će se pratiti rezultati izbora jer čak i mali pomaci u popularnosti PAP-a mogu dovesti do velikih političkih promjena.

Prvi rezultati očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta u 20 sati, a konačni u subotu. Na izborima sudjeluje rekordnih 11 stranaka. Politički analitičari kažu da oporbene stranke ne nude održivu alternativnu vladu. Singapur je imao jednu od najnižih stopa smrtnosti od covida-19 u svijetu i prvotno su se jako hvalili njegovi napori u obuzdavanju epidemije, ali su zatim uslijedili brojni slučajevi zaraze u prenapučenim migrantskim radničkim naseljima koji su zasjenili prvotni uspjeh.


Bubaš: 'Nisu na redu nova ograničenja ili restrikcije'

8:36 - "Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo", rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u emisiji U mreži Prvog, na Hrvatskom radiju.

"Stvari su pod nadzorom, imali smo i 96 zaraženih, a imalo smo i nula. Jedna linija koja se proteže o popuštanju mjera, a to je da bi trebalo osvijestiti građane, da svojim ponašanjem utječemo na porast. Morat ćemo se priviknuti na jesen da će u nekim situacijama maske biti obvezne", poručila je Bubaš.


Koronavirus ušao u 22 medicinske ustanove, zaražena 102 djelatnika

8:08 - U drugom jeku, epidemija koronavirusa u Hrvatskoj prodrla je u čak 22 medicinske ustanove u zemlji. Zaražena su 102 medicinska djelatnika, a 382 ih je u samoizolaciji, piše Jutarnji. Službeni podaci govore o 18 oboljelih liječnika, tri stomatologa, jednom farmaceutu, 80 medicinskih sestara, dvije osobe iz administracije te jednom psihologu. Nadležni tvrde da je bolest u svim ustanovama lokalizirana te da su pronađeni i samoizolirani svi kontakti.

Virus se tako u proteklih tjedana uvukao u: Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan, KBC-ove Zagreb, Rijeka i Sestre milosrdnice, Domove zdravlja Zagreb-Zapad i Drniš, Specijalnu bolnicu Goljak, Stomatološku polikliniku, KB Merkur, tri privatne poliklinike, Opće bolnice u Vukovaru, Slavonskom Brodu, Požegi i Puli, Zavode za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i Grada Splita, Dom za starije Sesvete i bolnicu u Popovači.


Zaražen ogulinski gradonačelnik

7:28 - Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović obolio je od COVIDA-19, no koliko je oboljelih nakon jučerašnjih testiranja, te koliko je među njima zaposlenika Gradske uprave znat će se nakon današnje sjednice Stožera. Gradonačelnik Domitrović u izjavi za Hinu kaže da se osjeća dobro, "upravo odlično", te je najavio da će danas, kada se budu znali svi rezultati testiranja, objaviti način na koji će se to odraziti na vođenje grada i funkcioniranje Gradske uprave.

Naime, gradonačelnikov zamjenik Danijel Vukelja od prekjučer je u samoizolaciji s potvrđenom infekcijom, ali bez simptoma, te su jučer testirani svi njegovi kontakti, njih 27. U nevezanom slučaju u četvrtak je bilo pozitivno još četvero Ogulinaca, te je Ogulin postao novo žarište gdje epidemiolozi poduzimaju sve da izoliraju infekciju, odnosno da se ona prestane širiti.

Do sada je potvrđeno da je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević hospitalizirana 83-godišnjakinja iz Vrhovina, koja je bila kod kćeri u Ogulinu, a ostali se liječe kod kuće. Riječ je o najmanje jedanaest osoba, sutra će biti objavljen točan broj. Zgrada Gradske uprave bila je od srijede zatvorena, a u četvrtak se, po preporuci epidemiologa, normalno radilo, osim što je dio zaposlenika u samoizolaciji. U Karlovačkoj županiji od početka epidemije pa do četvrtka bilo je 57 slučajeva zaraze, 26 aktivnih slučajeva.


Šefica pulske bolnice otkriva nove simptome oboljelih

7:27 - Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice rekla je sinoć za Dnevnik HRT-a da su stvari pod kontrolom, te da dnevno imaju dva do pet novih slučajeva zaraze dnevno. Komentirala je i nove simptome kod oboljelih.

Image

Već popodne je u obraćanju novinarima kazala kako su kod većine u pitanju blaži simptomi. "Ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba", rekla je popodne, a u Dnevniku HRT-a još je to dodatno pojasnila.

Kako razlikovati COVID od neke viroze?

"Mi smo u ovom novom vladu ili nastavku prvog vala, kako god to zvali, primijetili da dosta pacijenata razvija trbušne smetnje. Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i kašalj, pa ima i tih respiratornih problema, ali nije onako kako je bilo ranije sa značajnim pneumonijama i visokim febrilitetom, Sada su febrilitet s trbušnim tegobama češći barem u našoj populaciji.

Kako razlikovati? Jako teško. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza, znači kada vi vidite detalje same potencijalne zaraze i što je inkriminirajući faktor tek tada mećete posumnjati na Covid.", kazala je Hrstić.

"Kada bi se reklo da je ušao u bolnicu, onda bi to značilo da je "zarazio barem pola bolnice". U ovome slučaju to nije tako. Istina je da imamo djelatnika koji je obolio od koronavirusa. Bitno je da njegova zaraza ne potiče iz same bolnice", komentirala je oboljelog kirurga iz pulske bolnice


San Salvador trpi nagli porast broja umrlih

7:15 - San Salvador, glavni grad Salvadora, u "kritičnoj je fazi" nakon porasta broja umrlih u epidemiji koronavirusa i zbog opterećenja zdravstvenog sustava, upozorila je u četvrtak nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF).

"Već smo u kritičnoj fazi. MSF bilježi porast broja umrlih kod kuće prije dolaska naše hitne službe", rekao je koordinator za Salvador, Luis Romero u priopćenju. Koordinacija za prijam pacijenata u bolnicu "sve je teža", dodao je.

Salvador, površine 20.742 četvorna kilometra, sa 6,6 milijuna stanovnika, zabilježio je 8.844 zaražena COVID-om 19 i 243 umrla. Žarišta epidemije u zemlji jesu San Salvador i Soyapango, koji graniči s prijestolnicom.

"Primjećujemo naglo pogoršanje posljedica pandemije na stanovništvo i na zdravstveni sustav", ističe MSF u priopćenju. MSF ocjenjuje da je porast broja umrlih zadnjih mjeseci izravno povezan sa slabim pristupom osnovnoj medicinskoj skrbi, što pridonosi pogoršanju zdravlja pacijenata koji boluju od kroničnih bolesti. Osim toga, hitna medicinska služba i bolnice "rade na granici svojih mogućnosti".

"Bitno je poboljšati koordinaciju, povećati broj raspoloživih kreveta i osigurati zaštitne mjere u bolnicama kako bi se zajamčila sigurnost osoblja i pacijenata", dodaje koordinator MSF-a.


SAD zabilježio više od 65.000 novih slučajeva u danu

7:12 - Sjedinjene Države su u četvrtak zabilježile novi rekord u dnevnom broju zaraženih koronavirusom, s više od 65.500 novih slučajeva u protekla 24 sata, pokazuje izračun koji je u 20.30 sati po mjesnom vremenu objavilo sveučilište Johns Hopkins. Ukupan broj zaraženih u zemlji od izbijanja pandemije sada je više od 3.11 milijuna. Prethodni rekord ostvaren je u utorak, s više od 60.200 novih slučajeva u jednom danu.


Bolivijska predsjednica oboljela od COVIDA-19

7:10 - Privremena bolivijska predsjednica Jeanine Anez objavila je u četvrtak da je testiranje pokazalo da je pozitivna na novi koronavirus, ali da se dobro osjeća.

"Pozitivna sam na COVID-19, dobro se osjećam i radim u izolaciji. Zajedno idemo dalje", napisala je Anez na Twitteru. "Četrnaest dana ću biti u karanteni i još ću se jednom testirati. Dobro se osjećam", dodala je 53-godišnja desna čelnica u videoporuci objavljenoj na istoj društvenoj mreži.

Ovo je drugi čelnik neke južnoameričke države pozitivan na koronavirus, nakon brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara koji je to objavio u utorak. U Venezueli je zaražen predsjednik Narodne ustavotvorne skupštine i čelnik Socijalističke stranke Diosdado Cabello.

Jeanine Anez je zamijenila lijevog predsjednika Eva Moralesa koji je odstupio u studenom 2019. Bolivija, zemlja s 11 milijuna stanovnika, ima ukupno 42.984 zaraženih i 1.577 umrlih od COVID-a 19.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo