Apel svima / Pojačan nadzor policije na hrvatskim cestama, Mataija za RTL: 'Svi skupa moramo raditi na sigurnosti u prometu'

Samo na području PU Zagrebačke danas je alkotestirano 305 osoba, 35 je vozilo pod utjecajem alkohola i droga

27.6.2021.
19:11
VOYO logo

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u noći s 26. na 27. lipnja 2021. godine intenzivno su obavljali nadzor svih sudionika u prometu, a što je rezultiralo s preko 130 utvrđenih prekršaja.

Reporterka Ivana Franić otkrila je što je policija  otkrila u najnovijoj akciji potaknutoj crnim brojkama na cestama.  Razgovarala je s voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa Josipom Mataijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što policija sve poduzima da se crni niz ne nastavi?
Samo na području PU Zagrebačke alkotestirano je 305 osoba, 35 je vozilo pod utjecajem alkohola i droga. Jedan od prioriteta je sigurnost cestovnog prometa, policija puno poduzima, radimo preventivne aktivnosti za najranjivije , a represivne aktivnosti za one prekršaje koji dovode do nesreća, čije su posljedice teže, a vožnja je pod velikim brzinama, utjecajem alkohola... 

Više je patrola na cesti, u zadnje vrijeme iz vikenda u vikend...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimo da policija bude što više na cesti, smatramo da vidljivost službenika može doprijenit sigurnosti na cesti.

Kako je tako naglo došlo do toliko tragedija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da toplije vrijeme pridonosi, koncentracija je slabija, uglavnom su se dogodile zbog kršenja propisa, svaki pojedinac mora razmisliti kako vozi. Imam osjećaj da vozači i ostali misle da nesreće se događaju nekom drugome a događaju se svima nama. Svaki pojedinac može napraviti za svoju sigurnost.

Sve su češće prometne nesreće u kojima stradavaju ili su krivi vozači motociklista?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo bih ove dvije prometne gdje su pješaci smrtno stradali pri naletu motocikla, to nije uobičajeno, plus nesreće od prošlog vikenda. Nesvakidašnje stvari, to je promet. Apel svima - držite se propisa. 

U većini slučaja su krivci, najčešće jer su vozili velikim brzinama, isto tako u nekim nesrećama su bili pod alkoholom, nisu nosili kacigu, ali i zbog ostalih sudionika su stradali pri uzimanju prednosti, ulaska u promet. Uglavnom je to vezano za brzinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju li kazne biti još više, motociklist s Jaruna koji je na zebri usmrtio djevojku može dobiti najviše 8 godina?

Ne bih komentirao kazne. Mislim da su primjerene. Mi smo podigli kazne prije dvije godine za najgore prkršaje, svjesni smo da nećemo sve riješiti kaznama. Svi skupa moramo raditi za sigurnost u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apel i za pješake, stradaju i oni ne svojom krivnjom, ali najčešće svojom jer pretrčavaju gdje nije dozvoljeno. Savjet , bez obzira na svjetlo, zebru, prije treba provjeriti prometnu situaciju. 

Mobitel kod pješaka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bazirajmo se više na mobitele kod vozača. Razgovor na mobitel koji nije dozvoljen možemo dovesti u vezu s teškim prometnim nesrećama. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo