vrijeme došašća / Pogledajte što su hrvatski gradovi pripremili za ovogodišnji Advent - građane očekuju nove ponude i atrakcije

Image
Foto: PIXSELL

Brojni hrvatski gradovi i ove su se godine potrudili kako bi svojim posjetiteljima ponudili događanja u skladu s epidemiološkim mjerama

29.11.2021.
10:40
PIXSELL
VOYO logo

Dok su mnogi europski gradovi mahom ukidali najavljene Advente zbog straha od širenja epidemije i skoka novozaraženih.

Brojni hrvatski gradovi i ove su se godine potrudili kako bi svojim posjetiteljima ponudili događanja u skladu s epidemiološkim mjerama, za vrijeme najljepšeg dijela godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekoliko gradova Net.hr je odlučio provjeriti kakva je situacija te što se može očekivati ove godine za Advent.

Image
DAR SUPRUŽNIKA IZ JOSIPOVCA /

Osijek dobio najveće božićno drvce ikada: 'Prijatelj mi je rekao - još koju godinu i jelka može i papi!'

Image
DAR SUPRUŽNIKA IZ JOSIPOVCA /

Osijek dobio najveće božićno drvce ikada: 'Prijatelj mi je rekao - još koju godinu i jelka može i papi!'

Advent u Rijeci

Lokacija prozvana Adventiranje kod Kazališta zasigurno će postati adventska meka svih pravih gurmana, kažu iz Turističke zajednice grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje izdanje Rijeka Adventa donosi mnoge zanimljive novitete za svoje posjetitelje. Jedno od iznenađenja je i potpuno nova adventska lokacija,  Verdijeva ulica.

Osim street food-a, neće nedostajati ni recepturnih premijera, mesnih i ribljih delicija osmišljenih posebno za ovu prigodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Izvor: Nel Pavletić/PIXSELL

Posjetitelji će svoj posjet Rijeci moći ovjekovječiti na tri točke u pješačkoj zoni grada, koje su ove su godine odabrane za postavljanje posebno osmišljenih dekorativnih instalacija, foto kutaka, koje će poslužiti kao najljepše kulise za adventsko fotografiranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječka Adventska Štorija, Adventska klupica i Čarobna primorska šuma oduševit će sve one koji budu željeli uživati u riječkom Adventu.

Advent u Dubrovniku i Splitu 

Službeno otvorenje 8. Dubrovačkog zimskog festivala, odgođeno je baš kao i u Splitu zbog nepovoljnog vremena, no ugostitelji su za goste ipak spremni. U zimskim mjesecima, dubrovački turizam više sreće traži u gostima iz regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako službenog otvorenja neće biti, zakupnici kućica svoje će delicije ponuditi, a osim tradicije, svake godine nude i nešto novo.

Dubrovački zimski festival trebao je započeti u subotu, 27. studenog 2021. a trajat će do 6. siječnja 2022. Središte zbivanja vraća se na Stradun gdje će Dubrovčani i njihovi posjetitelji imati priliku uživati u šest koncerata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavljenička atmosfera posljednjeg dana 2021. godine počet će već u podne kada će dubrovački barmeni pripremati novogodišnje koktele ispred Gradske kavane, a vrhunsku atmosferu na najljepšoj pozornici na svijetu i rock doček Nove godine priredit će svima znani i uvijek rado viđeni Silente i Vatra uz spektakularni vatromet točno u ponoć.

Dubrovačke kulturne ustanove pripremile su raznovrsne sadržaje prilagođene svim uzrastima, od izložbi, predavanja i radionica do predstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turistička zajednica grada Dubrovnika od 16. do 19. prosinca, u suradnji s dubrovačkim restoranima, organizirat će tradicionalne "Dane bakalara".

Image
Foto: PIXSELL

Izvor: Grgo Jelavić/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja manifestacija Advent u Splitu obiluje događanjima za sve uzraste, kako putem digitalnih kanala tako i uživo. Najmlađe tako očekuje šetajuća povorka, posjet svetog Nikole, dječje kino i predstave, a zajedno s odraslima moći će uživati i na klizalištima.

Od subote je s radom počelo i klizalište u Đardinu koje će biti otvoreno sve do 6. siječnja, dok će umjetno sintetičko klizalište na Mertojaku otvoriti svoja vrata 3. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Izvor: Ivo Čagalj/PIXSELL

Oni željni dobre gastro ponude i glazbe moći će uživati na čak četiri adventske zone: Perivoju, Mertojaku, Imaginarium Adventu Zvončac i Bedemu Cornaro koji će prvi put poprimiti blagdanski ugođaj i postati centralno mjesto održavanja glazbenih programa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Advent u Hvaru

Adventsko ozračje razveselit će i posjetitelje najsunčanijeg hrvatskog otoka, Hvara. Nakon prošlogodišnje pauze Grad Hvar će ponovno ove godine organizirati božićno-novogodišnji program, koji započinje 27. studenoga paljenjem 1. adventske svijeće na Trgu sv. Stjepana (Pjaca) uz prigodnu svečanost.

Pet adventskih kućica bit će postavljeno na Trgu sv. Stjepana ispred gradske Lođe, gdje će se održavati i najveći dio programa, i bit će otvorene od 4. prosinca do 2. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program uključuje koncerte na otvorenom ispred Lođe, koncerte klasične i duhovne glazbe, gostovanja kazališnih predstava u najstarijem komunalnom kazalištu Europe, razne kreativne radionice i čitaonice za djecu i mlade, postavljanje božićnog drvca pod morem, kvizove, podjelu bakalara, kao i Dječji doček Nove godine.

Advent u Vukovaru

Čarolija ovogodišnjeg Adventa u Vukovaru dogodit će se ponovno u dvoru plemićke obitelji Eltz, u prekrasnom perivoju ispred jednog do najimpresivnijih dvoraca kontinentalne Hrvatske, na obalama Dunava.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski muzej Vukovar, JUK Hrvatski dom i Župa sv. Filipa i Jakova pripremit će prigodne kulturno-umjetničke programe, autentične i tople tradicijske običaje koja razgale svako srce i vraćaju nas u djetinjstvo evocirajući neke zaboravljene uspomene.

Image
Foto: PIXSELL

Izvor: Dubravka Petric/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će započeti na prvu adventsku nedjelju, 28.11.2021. programom u crkvi sv. Filipa i Jakova i nastaviti se u dvorcu Eltz gdje se u 18.00 sati pali prva adventska svijeća.

I ove je godine postavljeno klizalište u vrtu dvorca, uz rijeku, a iz TZ Grada Vukovara kažu kako je to jedinstven doživljaj za svakoga. Klizati se može svaki dan od 28.11., a radno vrijeme klizališta je radnim danom od 9-21 sat, a petkom i subotom do 22 sata. Klizanje u Vukovaru je besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Advent u Opatiji

Adventsko ozračje zavladat će i u Opatiji bajnoj, a Opatija Advent - Najljepši Advent uz more kako ga nazivaju, ove godine započinje 26. studenog kada će se upaliti dekorativna božićna rasvjeta i 25 osmišljenih adventskih lokacija biti spremno za posjetitelje. Advent u Opatiji trajat će do 09. siječnja.

Uz poznatu bajkovitu atmosferu, posjetitelje očekuju i brojna iznenađenja i više od 200 različitih događanja. Od 3. do 5. prosinca na terasi hotela Kvarner održat će se sajam "Čokoladna čarolija" u sklopu Festivala čokolade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Izvor: Goran Kovačić/PIXSELL

Centar zbivanja ponovo će biti Umjetnički paviljon Juraj Šporer i park koji ga okružuje, gdje će se smjestiti adventski sajam s prigodnom adventskom ponudom u kombinaciji  s glazbenim programima dok će sam paviljon ugostiti kreativne radionice, animaciju i predstave za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetnu pozornicu "Ledena čarolija" pretvara u zimsku pozornicu s klizalištem koje će biti otvoreno od 11. prosinca do 9. siječnja, uz prigodnu adventsku ponudu i glazbene programe.  Jedinstvena atmosfera Najljepšeg Adventa uz more preselit će se i na morske valove kojima će petkom, subotom i nedjeljom ploviti adventski brod Jadera uz dječje adventske vožnje nedjeljom i panoramske vožnje uz pjenušac i fritule na Silvestrovo.

Advent u Zagrebu

S nestrpljenjem se ove godine iščekuje i zagrebački Advent, koji će trajati od 27. studenog do 7. siječnja.

Iz Turističke zajednice ističu kako od događaja ne bi ništa posebno izdvajali, jer svaka adventska lokacija priča svoju priču, već žele Zagrepčane i sve goste pozvati da prošeću po svih 15 lokacija koje su prigodno uredili, da posjete programe i festivale muzeja, kazališta i glazbenika te da, prije svega, odgovorno uživaju u Adventu. 

U Zagrebu su ove godine specifične neke novosti kao na primjer Advent u Ladu, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti, Adventovo na Katarincu,  Zagreb Jingle Mingles, Obrtnički Advent te Advent u zagrebačkim hotelima.

Za razliku od lani, ove će se godine Advent Zagreb održati i s ugostiteljskom i suvenirskom, odnosno prigodnom prodajom. Kroz projekt Jingle Mingles ostvarena je suradnja sa zagrebačkim ugostiteljima koji će ponuditi bogati izbor posebno pripremljene hrane i pića.

Advent u Varaždinu

Barokni grad Varaždin bit će prigodno ukrašen za Advent te će ponuditi zanimljiv sadržaj. Advent u Varaždinu trajat će od 26. studenog do 6. siječnja, s time da će Ledena čarolija, odnosno klizalište i ledeni tobogan biti organizirani sve do 16. siječnja.

Cijela je povijesna jezgra Varaždina uređena bajkovito i romantično, a u tih više od mjesec dana, ulice i trgovi povijesne gradske jezgre nude brojne zabavne, kulturne i gastro sadržaj. 

Najveća atrakcija ovogodišnjeg Adventa zasigurno će biti veliko klizalište i 40 metara dugi ledeni tobogan, koji su postali simboli varaždinskog Adventa. Ledena čarolija, uz ponudu toplih jela i napitaka za okrjepu te s velikim parkiralištem na katovima ispod, zadovoljit će potrebu za zimskim radostima bez obzira na dob posjetitelja i količinu snježnih padalina.

U sklopu Adventa na tri će lokacije u gradu biti postavljeno 15-ak ugostiteljskih kućica s raznovrsnim slatkim i slanim blagdanskim jelima i pićima. Iz gastro ponude izdvaja se sarma s nogu, medeni debricin, trgani picek, pajcek u deki, germknedle,  božićni kruh, božićno pivo, koktel u jabuci.

U adventska zbivanja u Varaždinu već tradicionalno se uključuje i Županijska palača, čije će dvorište i ove godine biti najljepša kulisa za fotografiranje.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo