oduvijek tajnovit / Tako je govorio Gazda: pogledajte izabrane intervjue najmoćnijeg čovjeka Hrvatske

Gdje je svih ovih dana Ivica Todorić? U javnim nastupima više se ne pojavljuje, no opet, ni dok je bio na vrhuncu moći, nije bilo drukčije. Evo što smo pronašli u arhivima

13.4.2017.
22:28
VOYO logo

"Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi." 

Posljednji istup Ivice Todorića stigao je u obliku priopćenja. Baš to najbolje opisuje sve godine njegove komunikacije. Tek u malobrojnim izjavama, najčešće prilikom otvorenja novih pogona ili svečanosti, izgovorio bi par riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo je važno da odredimo pametne strategije i mislim da će rezultati doći", izjavio je 13. studenog 2012. godine. 

Osim korporativnih fraza, nekada je otvorio dušu. Kao u ovom slučaju 2013. nakon pitanja o tome pogoduje li Kukuriku Vlada baš njegovim tvrtkama zakonom o poljoprivrednim zemljištima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogledajte, Vlada koji god zakon hoće donesi, onda vele eto moj zakon, razumijete li? Pazite, postoji 20 godina Sabor, postoje neki koji su 20 godina zastupnici tamo. Kad je netko od njih nas nazvao za što? To je legitimno vani, to se radi, al mi smo se ovdje držali po strani", 6. veljače 2013.

Po strani se držao i – kad ga je pred Kulmerovim dvorima zaskočila slovenska kolegica Petra Sovdat, a tada je preuzeo Mercator – pa se i u Sloveniji naveliko pisalo o njegovom sumnjivom poslovnom modelu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje bilance, bilance moje kompanije, najveći svjetski analitičari su imali u rukama zadnjih 6 mjeseci, njih stotine i sad pazite kad jedan analitičar najvećih svjetskih banaka ili fondova za nas kaže da smo odlični, a tu neki ljudi za nas počnu pričati gluposti, šta ću ja njemu odgovorit. Očekivanja su da ću ja sve razoriti i uništiti, a mi ćemo takvo čudo stvoriti da vi to ne možete vjerovati", rekao je Todorić u ljeto 2013. godine. 

U novinskoj arhivi sveučilišne knjižnice tako nema puno Todorićevih intervjua - ali svaki je zanimljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom od rijetkih javnih istupa Todorić tako u intervjuu za Vjesnik u studenom 2000. godine kaže da mu obitelj ne radi i da nema tatine mirovine. da bi teško spajao kraj s krajem.

Uvjerava da živi u stanu od roditelja, nema para na računu, vozi auto od firme i ima samo ono što je imao i prije 90-te. Već tada vide se naznake Agrokorova modela za gradnju carstva pa tako najavljuje dizanje kredita od 300 milijuna maraka – a na pitanje kako definira riječ tajkun kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas se ta riječ uvriježila. Pouzdano mogu ustvrditi da su tajkuni jedini uspješni dio hrvatskog gospodarstva. Bez njim nema prosperiteta naše države. Daj bože da tajkuna u budućnosti ima što je moguće više."

U listopadu 2010. u Večernjem listu izašla je serija od šest feljtona o nepoznatoj prošlosti obitelji Todorić - s nekim nevjerojatnim detaljima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da sam lovac, jedne godine išao sam u Afriku na dvanaest dana. Na žalost, morao sam se radi posla vratiti sedmoga dana. Tada sam prvi i jedini put bio na nekom drugom kontinentu. Nikad nisam bio ni u New Yorku, ni u Americi, ni u Kini", rekao je tada.

Gdje je bio – što je radio – veći dio vremena nije se znalo - ne zna se ni danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo