postoje li druge metode? / Poduzetnici zbog pljački traže dozvole za pištolje, šef policije: 'Možda smo veća opasnost kada smo naoružani'

Nakon tri oružane pljačke splitski ugostitelji planiraju tražiti da im se olakša dobivanje dozvole za oružje

6.10.2018.
21:00
VOYO logo

Predsjednik Ceha splitskih ugostitelja Malden Tomić i sam mora ostavljati novac u bankovnom trezoru na sred ulice, što kaže, nikako nije ugodno. "U doba kad mi zatvorimo naše ugostiteljske objekte, banke ne rade, one imaju svoj ritam rada i onda smo primorani na ovaj način, ali nije jednostavno nosit veću svotu gotovine", kazao je Tomić.

Poduzetnici su zabrinuti zbog tri pljačke u trideset dana. Početkom rujna dvojica su braće opljačkana na Visokoj u Splitu od strane razbojnika koji su dojurili skuterom i uperili im oružje u lice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Viškoj ulici, 27-godišnju kći vlasnika restorana, prije desetak dana, opljačkao je nepoznati muškarac uzevši joj veću svotu novca, a posljednje razbojništvo se dogodilo u Supetru na Braču, kada je pod prijetnjom oružjem u sitnim satima opljačkan Automat klub. 

Mladen je ipak snažno protiv naoružavanja pa predlaže elektronički novac. „Nema uplatnica, nema knjiženja, nema naknada bankama, nema posrednika u poslovanju između nas, slanje novca je besplatno", tvrdi Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kripto valute su, barem u Hrvatskoj, tek u povojima pa nije nelogično što se nekima najbrže čini nabaviti oružje. No to, tvrdi struka, za sada, nikako nije jednostavno.„Morate dokazat čitav niz okolnosti koje bi vam opravdale izdavanje odobrenja za nabavu oružja, registraciju, držanje i nošenje", kazao je odvjetnik Kristian Barišić.

Ako ipak uspijete ishoditi dozvolu, izbor je velik. "Najbolji izbor pušaka kod lovaca su Browning i Beretta koji koštaju poviše deset tisuća kuna, kod pištolja imamo češke Zbrojevke koje su oko 5000 kuna i HS koji košta od 3600 do 5000 kuna", objašnjava Mario Čagalj, trgovac oružjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani novo oružje na ulicama, većinom, ne podržavaju. Ipak, tvrdi dio poduzetnika, nešto se mora poduzeti jer su trenutno lake mete razbojnicima.

U Splitu drugu stranu priče sa šefom policije Slobodanom Marendićem donosi Hari Kočić. Marendić tvrdi kako je Split siguran grad, a nudi i arugmente za to. "Zaključak da su Split i Splitsko-dalmatinska županija sigurne destinacije je proizvod kontinuiranog rada policijskih službenica i PU splitsko-dalmatinske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ključni parametri koje pratimo su na zadovoljavjućoj razini i većina osnovnih parametara za ocjenjivanje sigurnosti su i u padu ove godine. Razbojništva koja su se dogodila su pojave koje istražujemo, osuđujemo ih i znamo da mogu potaknuti pitanje sigurnosti u Splitu. 

Izlazimo iz sigurne turističke sezone, pitamo ljude koji su bili tu za vrijeme turističke sezone jesu li to sigurne destinacije. Jedna pojava izazove efekt, mi u subotu u 19:00 pričamo o sigurnosti u Splitu. Večeras će se ljudi normalno zabavljati", tvrdi Marendić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na ugostitelje koji planiraju tražiti da im se olakša dobivanje dozvole za oružje. "To je tanka priča, da ne kažem drugačije. Postoji niz zaštitnih mjera koje trebamo primjeniti. PU splitsko-dalmatinska je na raspolaganju svima koji žele naučiti više o sigurnosti, a o njoj ne treba pričati površno i senzacionalistički. 

Postoje institucije, pravila i Zakoni, niz tehničkih mjera koje će nam pomoći da budemo sigurniji, oružje je daleko od toga. Možda smo veća opasnost kada smo naoružani", kazao je Marendić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo