ORGANIZIRAJU MIRNO OKUPLJANJE / Poduzetnici: 'Povucite strože mjere u Varaždinskoj županiji. Ako nas zatvorite, isplatite obeštećenje'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Naglašavaju da ne pozivaju na kršenje mjera i neposluh

6.11.2020.
14:11
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Glas poduzetnika najavila je za danas mirno okupljanje u Varaždinu zbog novih mjera suzbijanja širenja koronavirusa. 

"U Varaždinskoj županiji donose se rigorozne epidemiološke mjere, zatvaraju se objekti, ograničava se rad. UGP smatra kako je sasvim logično da se, u tom slučaju, nadoknadi poduzetnicima šteta nastala zatvaranjem", poručuju u priopćenju iz Udruge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirno okupljanje

Udruga Glas poduzetnika podržava vlasnicu TTS sportskog centra Miju Ivanković iz Varaždina koja se odlučila usprotiviti novim mjerama koje su donesene u Varaždinskoj županiji, stoji u priopćenju Udruge.  

"Danas će se održati okupljanje u 18 sati ispred TTS sportskog centra kojim ćemo podržati našu članicu, ali i sve ostale djelatnosti kojima je onemogućen rad prema prijedlogu Stožera civilne zaštite Varaždinske županije", poručuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'mobilizirali smo sve resurse' /

Varaždinska županija na rubu pucanja! Sami kupili pet respiratora, vojni šatori su na putu...

Image
'mobilizirali smo sve resurse' /

Varaždinska županija na rubu pucanja! Sami kupili pet respiratora, vojni šatori su na putu...

"Naime, od subote 7. studenog, u Varaždinskoj županiji uvode se najstrože mjere u Hrvatskoj. Namjerava se zabraniti rad sportskim dvoranama, a rad ugostiteljskih objekata ograničava se do 22 sata", podsjećaju iz Udruge te dodaju da je navedenim mjerama potpunosti zabranjen rad cjelokupne event industrije, sportskih događanja te su onemogućena svadbena slavlja. 

"Na današnjem okupljanju podržat ćemo cjelokupnu sportsku industriju, povremene prijevoznike, turističke agencije, event i svadbenu industriju, noćne klubove i barove te druge djelatnosti kojima je onemogućen rad zbog nepotrebne represije", poručuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne pozivaju na kršenje mjera i neposluh

Naglašavaju da ne pozivaju na kršenje mjera i neposluh, ali da smatraju "da oni koji onemogućavaju rad poduzetnicima koji se pridržavaju svih epidemioloških mjera moraju tu štetu i nadoknaditi. 

"Tražimo od Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, kao i od Nacionalnog stožera civilne zaštite da hitno ukinu donesene mjere te da postave epidemiološke mjere koje su racionalne i provedive kako bi im se omogućio rad", poručuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlažu da Hrvatska preuzme model Njemačke i Austrije koje su pokrile troškove zatvaranja. Ističu da su proveli anketu među članovima, a oni su istaknuli da država mora nadoknaditi 70 do 80 posto prošlogodišnjih prihoda, ukoliko im onemoguće rad. 

"Tražimo da stožer odbaci dovedenu mjeru o zatvaranju sportskih dvorana i centara te da prihvati predložene dodatne epidemiološke mjere kako bi se sačuvalo zdravlje djelatnika i posjetitelja. U slučaju zatvaranja, očekujemo da primjene modele iz Njemačke, Austrije i Francuske koji plaćaju štetu svojim poduzetnicima. Stav UGP-a je jasan: Država mora preuzeti odgovornost za mjere stožera i ako u potpunosti zaustavi rad poduzetnika istom mora isplatiti obeštećenje",rekao je Darko Molnar, voditelj regionalnog ureda Varaždin, stoji u priopćenju Udruge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisali su, ali nisu dobili odgovor

"Navodimo i da smo u nekoliko navrata slali nadležnim ministarstvima dopise u kojima smo ih molili da prilagode mjere trenutačnoj situaciji. Ovaj tjedan smo poslali dopis Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu financija, Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u kojemu smo ih zamolili da se fitness centri, sportski objekti i teretane izuzmu iz potencijalnog lockdowna.

Naveli smo znanstvena istraživanja koja su pokazala da je tjelesna aktivnost ključ obrane organizma te smo naveli primjere Velike Britanije i Njemačke koje su puno bolje pristupile rješavanju ovog problema. Međutim, nismo dobili odgovore kao ni poziv na suradnju i dijalog", zaključuju iz Udruge Glas poduzetnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo