Podržavamo referendum, ali vi ćete dati 170 milijuna

'Zaključili smo da će Vlada svakako respektirati stajališta, mišljenja i potpise građana.

24.6.2010.
16:31
VOYO logo

"Činjenica jest da su potpise prikupljale sindikalne središnjice i većina oporbenih stranaka. Mogli smo pratiti i vidjeti da su mnogi tom prilikom pokazali političke ambicije što je sasvim legitimno. Tražimo očitovanje sindikata hoće li se vratiti u Gospodarsko-socijalno vijeće, odnosno nastaviti socijalno partnerstvo", kazala je Kosor na samom početku redovne sjednice Vlade u četvrtak.

arti-201006240218006Rekla je i kako sindikati nisu došli u Ministarstvo gospodarstva unatoč opetovanim pozivima ministra gospodarstva Đure Popijača i da nisu htjeli poslušati što to Vlada želi uputiti u obliku amandmana koji su na tragu dvojbi i strahova sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odakle 170 milijuna kuna? Pa smanjit ćemo prava!

"Saboru ćemo predložiti tumačenje zakona kojim bi se odredile institucije za provjeru potpisa, moramo vidjeti koliko građana ima pravo izaći na referendum. Ako će tu biti neki od odbora mi se nećemo miješati. Sabor treba odlučiti i kako će se potpisi provjeriti. Nakon što se to obavi Vlada će predložiti Saboru sazivanje izvanredne sjednice Sabora s prijedlogom rebalansa proračuna zbog referenduma", kazala je.

"Ni jedna lipa nije predviđena za održavanje referenduma u ovoj godini, a da bi ga mogli provesti Vlada mora pronaći sredstva. S obzirom da je situacija s proračunom iznimno ozbiljna, morat ćemo ići u smanjivanje prava jer ne znam odakle bi ih namaknuli. Potrebno je 170 milijuna kuna", ustvrdila je premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložila je i da taj razgovor također bude dan "na stol" predstavnicima sindikata i političkih stranaka koje su sudjelovale u prikupljanju potpisa.

U nastavku sjednice Vlada je odlučila dati jamstva za kredit 'težak' osam milijuna eura koji će Luka Dubrovnik podignuti od Europske banke za obnovu i razvoj. Njime će se urediti 6000 kvadratnih metara koji će se prostirati prema mostu Franje Tuđmana i ondje bi se trebali vezati cruiseri i trajekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu predstavljanja provedbe mjera za gospodarski oporavak, ministar gospodarstva Đuro Popijač je izjavio kako se nada da će do kraja lipnja sva trgovačka društva kojima je država vlasnik do 25 posto udjela do kraja dati svoje dionice na raspolaganje i upravljanje Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Kosor je najavila da sljedeći tjedan dolazi 'val zakona' koje treba donijeti, što nije bilo moguće ranije zbog izmjena Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo