OTKRIVAMO 'KVAKU 22' / VIDEO Podaci pokazuju da dug Hrvatske raste, a Plenković se hvali da ga smanjuje! Kako?

Podaci HNB-a pokazuju da je Plenkovićeva Vlada dug opće države od početka mandata povećala za - 4,2 milijarde kuna

6.6.2019.
12:30
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković jučer se pohvalio da njegova Vlada smanjuje javni dug, dok je danas svoje argumente o štedljivosti prisnažio argumentom o "rapidnom smanjenju" tog istog javnog duga. 

No, kada se pogledaju podaci HNB-a, Vlada Andreja Plenkovića je dug opće države povećala za - 4,2 milijarde kuna.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U smanjivanju javnog duga najbrži smo od svih članica EU-a"

"Želimo zdravi rast. Taj zdravi rast nije rast na zaduženju. Upravo obrnuto, on je rast na smanjivanju našega javnoga duga", kazao je jučer Andrej Plenković u izjavi novinarima na skupu hrvatskih izvoznika. 

U toj izjavi naglasio je odnos između javnog duga i BDP-a, što Vlada često ističe, ali najčešće ne govore o apsolutnom iznosu hrvatskog javnog duga i činjenici da je on, prema posljednjim podacima HNB-a, krajem veljače bio viši nego na početku mandata Vlade Andreja Plenkovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka Plenkovićeva mandata dug opće države povećan 4,2 milijarde kn

Prema podacima HNB-a dug opće države na početku mandata Vlade Andreja Plenkovića u studenom 2016. godine iznosio je 283,4 milijarde kuna, dok je krajem veljače ove godine on bio 4,2 milijarde kuna viši - 287,6 milijardi kuna. U Plenkovićevoj vladavini dug opće države je najviši bio u studenom 2017. godine, 294 milijarde kuna, a najniži u svibnju 2018. godine - 279,7 milijardi kuna.  Ako se uzme prosjek, Plenković nas je mjesečno zaduživao 150 milijuna kuna.  

"Smanjili smo udio javnog duga u BDP-u s 80,6 posto na 74,6 posto BDP-a, a trend smanjenja javnoga duga brži je, a to uvažava i Europska komisija, od bilo koje druge članice Europske unije", rekao je jučer Plenković u govoru izvoznicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kosor je rekorderka u zaduživanju! Samo jedan premijer je smanjio dug Hrvatske, a nije nam bio dobar

Image

Kosor je rekorderka u zaduživanju! Samo jedan premijer je smanjio dug Hrvatske, a nije nam bio dobar

Kada ističe taj podatak, Plenković vješto izbjegava spominjati apsolutnu brojku javnog duga koji je u njegovom mandatu porastao. 

Gdje je "Kvaka 22"?

Budući da BDP u Hrvatskoj neprestano raste od trećeg kvartala 2014. godine tako se i udio javnog duga u BDP-u smanjuje, iako dug opće države bitno ne pada, kao što pokazuju podaci HNB-a. Najbolje je to opisano u "Izvješću o proceduri prekomjernog proračunskog manjak i razini opće države u Republici Hrvatskoj", objavljenom na stranicama Državnog zavoda za statistiku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konsolidirani dug na kraju 2018. iznosio je 284 694 milijuna kuna ili 74,6% BDP-a, dok je u 2017. iznosio 284 316 milijuna kuna, odnosno 77,8% BDP-a. U 2016. dug je iznosio 282 766 milijuna kuna, odnosno 80,5% BDP-a, dok je u 2015. iznosio 284 373 milijuna kuna, odnosno 83,7% BDP-a", stoji u tom dokumentu iz travnja. 

U njemu se jasno vidi da je gledajući u iznosima dug uglavnom na istoj razini, a iz godine u godinu udio duga u BDP-u se smanjuje. No, jasno se vidi i da je to zbog rasta BDP-a, a ne zato što hrvatske Vlade realno smanjuju dug opće države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo