POČIVAO U MIRU: / Preminuo dugogodišnji glavni direktor RTZ-a Ivo Bojanić

Image
Foto: HRT

U Zagrebu je nakon duže bolesti preminuo dugogodišnji glavni direktor Radiotelevizije Zagreb Ivo Bojanić. Bio je glavni urednik Televizije Zagreb od 1958. do 1959.

20.5.2016.
16:57
HRT
VOYO logo

Razdoblje je njegova mandata bilo plodno u povijesti razvoja radija i televizije i to u razvojnom, profesionalnom, kulturnom i političkom pogledu.

Za vrijeme njegova mandata osnovani su Drugi program Radija Zagreb i Treći program Radija Zagreb. Za njegova je mandata ponovno započelo emitiranje samostalnoga Dnevnika Televizije Zagreb, čime je na informativno-političkome i jezičnome planu naglašena posebnost Hrvatske u okviru jugoslavenske federacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je skrbio o tehnološkome i tehničkome napretku, osigurao je zemljište i pripremio projekt izgradnje radiotelevizijske zgrade na današnjemu mjestu.

Dijelio je ideje Hrvatskoga proljeća o demokratskim reformama i nacionalnoj ravnopravnosti, pa je 1972. bio prisiljen odstupiti s dužnosti i ostatak je karijere proveo u analitičkim službama Hrvatske radiotelevizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnikom je nagrade Otokar Keršovani Hrvatskoga novinarskog društva te Ordena Reda Stjepana Radića za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitka hrvatskoga naroda, koji mu je uručen u povodu proslave 80. obljetnice Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 50. obljetnice Hrvatske televizije (HRT – HTV).

Preminuo je poslije duže bolesti u Zagrebu, u utorak 17. svibnja 2016., a posljednji je ispraćaj obavljen u krugu najuže obitelji na Krematoriju na Mirogoju 20. svibnja 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo