TJEDNA PROGNOZA ŽELJKE POGAČIĆ /

Počinju prave proljetne 'ludosti': Nakon toplog ponedjeljka slijedi iznenađenje...

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Ožujak, kao prvi pravi proljetni mjesec, ovaj će tjedan pokazati svoje proljetne 'ludosti', odnosno vremenske obrate

4.3.2019.
13:43
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Ožujak, kao prvi pravi proljetni mjesec, ovaj će tjedan pokazati svoje proljetne 'ludosti', odnosno vremenske obrate. 

Nakon današnjih dvadesetica u unutrašnjosti Hrvatske, sutra stiže naglo i kratkotrajno zahladnjenje. Promjena će donijeti i malo kiše koja će poljoprivrednicima samo djelomice ublažiti suše razdoblje. Već u srijedu vraćamo se proljetnim temperaturama, suncu, ali i neugodnom južnom vjetru. Nova, ponegdje i konkretnija kiša moguća je za vikend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TJEDAN U UNUTRAŠNJOSTI

Najavljena će kiša danas kasno navečer najprije zahvatiti Gorski kotar, sjeverni dio Istre, Međimurje i područja uz granicu sa Slovenijom, a zatim se proširiti na ostatak središnje i gorske Hrvatske te Slavonije. Glavnina će pasti u noći na utorak pa će ju mnogi od vas i prespavati. Do jutra bi se u zapadnijim predjelima moglo skupiti skromnih 10-tak litara, a u Slavoniji oko 5 litara po četvornome metru. Svakako nedovoljno za izlazak iz sušnog razdoblja. 

Dok će se u utorak ujutro u sjevernijim predjelima već razvedravati, u unutrašnjosti Dalmacije padat će slaba kiša. Osjetno će i osvježiti, pa će poslijepodne trebati još poneki sloj odjeće. U srijedu će biti još više sunca, no jutro će biti vrlo hladno, većinom oko 2 °C. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duž Posavine će uz mjestimičnu maglu biti i minusa. Poslijepodne će ponovno zajužiti i temperatura porasti iznad 15 °C. U drugoj polovini tjedna zato neće biti minusa i mraza. U četvrtak bi ponovno u gorju i u zapadnim predjelima moglo biti olujnog jugozapadnjaka, mjestimice i jačih udara nego danas. Prognoza za kraj tjedna nije sasvim pouzdana, no postoji velika mogućnost za kišu. U subotu su pak mogući i grmljavinski pljuskovi.

Image
Foto: RTL

TJEDAN NA JADRANU

Kiše će u utorak u noći biti i na sjevernom Jadranu, većinom u obliku pljuskova. Na srednjem Jadranu oblačnije i kišovitije bit će sredinom dana i u rano poslijepodne, a kiša bi u južnoj Dalmaciji i na otocima mogla i sasvim izostati. Unatoč tomu, temperatura se neće previše mijenjati. Jutarnja će se zadržavati oko 10 °C, a dnevna oko 17 °C. Samo će u srijedu ujutro biti nešto svježije. 

No, kako će oblaci naglo doći, još brže će i proći. Tako će već u srijedu biti ponovno pretežno sunčano i suho, ali ne i sasvim ugodno. Zapuhat će jako jugo, ovaj put duž cijele obale, a u četvrtak ojačati na olujno. Na sjevernom dijelu Jadrana nakupljat će se oblaci pa u petak nije isključena slaba kiša ili rosulja. Iako meteorološki prognostički modeli mijenjaju svoje izračune iz dana u dan, trenutačno postoji veća vjerojatnost da će vikend proći uz bar malo kiše, ponajprije u subotu. 

Image
Foto: RTL

Dakle, nakon ovog vrlo vjetrovitog i toplog ponedjeljka čeka nas za 10 stupnjeva hladniji utorak. Iako se čini kao prilično veliki skok, nakratko će nas vratiti u prosječne temperaturne vrijednosti za početak ožujka. No, ne brinite se, uskoro ponovno idemo iznad prosjeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo