Sabor ima 29 radnih tijela /

Počinju konzultacije o sastavu saborskih odbora: sastaju se glavni tajnici HDZ-a i SDP-a Jandroković i Dragovan

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Budući da je za konstituiranje Sabora, sazvano za petak, nužno Mandatno-imunitetno povjerenstvo, dvojica bi zastupnika trebala dogovoriti sastav tog tijela

12.10.2016.
8:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U pripremi konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora koja će se održati u petak, 14. listopada, u srijedu bi se, po neslužbenim najavama, trebali sastati glavni tajnici dviju najvećih parlamentarnih stranaka, HDZ-a i SDP-a Gordan Jandroković i Igor Dragovan.

Budući da je za konstituiranje Sabora, sazvano za petak, nužno Mandatno-imunitetno povjerenstvo, dvojica bi zastupnika trebala dogovoriti sastav tog tijela, no u SDP-u očekuju da će se idućih dana, čim Sabor potvrdi novu vladu, konstituirati i ostali saborski odbori, pogotovu s obzirom na najave da će novi saziv već u prvim danima zasjedanja izmijeniti niz zakona vezanih uz Mostova 'jamstva'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavaju kako je za izmjene prava dužnosnika kakve predlaže Most nužno konstituirati Odbor za Ustav, za izmjene u financiranju lokalne samouprave odbore za financije i lokalnu samoupravu, za izmjene Ovršnog zakona Odbor za pravosuđe itd., a svi bi zakonski prijedlozi trebali proći i kroz raspravu na Odboru za zakonodavstvo.

Ako se već formira pet radnih tijela, nema smisla odmah ne formirati i ostale, uvjereni su u SDP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor ima 29 radnih tijela, čiji bi sastav trebao odražavati sastav Sabora, u kojem SDP ima nešto više od četvrtine zastupnika pa računaju da bi trebali dobiti sedam ili osam mjesta predsjednika odbora i nešto više potpredsjedničkih, s obzirom da u tijelima u kojima je predsjednik iz reda vladajućih, potpredsjedničko mjesto pripada oporbi.

Dio svojih mjesta SDP namjerava prepustiti IDS-u, a oko ostalih opozicijskih mjesta moraju se dogovoriti s ostalim opozicijskim strankama.

Te se konzultacije također moraju provesti do kraja tjedna, no stranke prije toga moraju utvrditi tko je zapravo opozicija.

U HNS-u tako tumače da su jedina prava oporba oni, SDP i IDS,  s obzirom da su zastupnici četvrte stranke nekadašnje Narodne koalicije, HSS-a potpisali potporu mandataru Andreju Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične su se poruke ranije mogle čuti i iz SDP-a, iz kojega su tumačili kako se pozicija od opozicije razlikuje po tome što podržava vladu i glasuje za proračun, no čini se kako SDP ipak neće osporavati pravo HSS-u da sudjeluje u raspodjeli opozicijskih mjesta u odborima.

Jedan član Predsjedništva SDP-a jučer je tako tumačio kako se u Saboru, zbog proporcionalnog izbornog sustava, ne može povući jasna crta između pozicije i opozicije, kakva se može povući u parlamentima koji se biraju u većinskom sustavu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS glasa za Plenkovićevu Vladu, ali ne žele se svrstati kao pozicija, neće sudjelovati u Vladi, neće preuzimati nikakav resor ni obvezu da Vladu podržavaju u bilo kojem aktu i mogu se smatrati opozicijom, tumači ovaj izvor.

 No, HSS  nije jedina točka prijepora u raspravi o tome tko je u većini, a tko u oporbi.

Koalicija Jedina opcija od izbora se raspala u četiri frakcije. Njihov Hrvoje Runtić pristupio je klubu zastupnika Mosta, što ga automatski svrstava među vladajuće. Pitanje je, međutim, kamo će se prikloniti bivši Mostovci Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, kao i Goran Aleksić, koji je ovih dana osnovao novu stranku. Za sada je nepoznato što će sa svojim mandatom učiniti HDSSB i nezavisni Željko Glasnović, a sva ta pitanja klubovi će morati razriješiti u međusobnim konzultacijama do petka, za kada je Predsjednica Republike sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora.    

 Hrvatski sabor se konstituira imenovanjem predsjednika, a tu će funkciju obnašati čelnik Mosta Božo Petrov. Da bi zastupnici dali prisegu kojom im započinje mandat, Mandatno imunitetno povjerenstvo mora utvrditi tko će od izabranih zastupnika ostati u Saboru, a tko odlazi na dužnost nespojivu sa zastupničkom i saborski mandat stavlja u mirovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Po prihvaćanju MIP-ova izvješća, zastupnici polažu prisegu i time je konstituirajuća sjednica završena. Nakon toga se može krenuti u redovito zasjedanje, na kojemu se odmah mogu izabrati i potpredsjednici Sabora.

 Po neslužbenim najavama, tu bi dužnost preuzeli HDZ-ovi Jandroković, Željko Reiner i Miroslav Tuđman te  SDP-ova Milanka Opačić, a još će jedan potpredsjednik biti iz redova HNS-a, u kojem se kao mogući kandidati za tu funkciju spominju predsjednik stranke Ivan Vrdoljak i bivša predsjednica Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo