Evo gdje je najkritičnije / Počinje prvi udarni prometni vikend! Krećete na put? Naoružajte se strpljenjem

Prema trenutnim upozorenjima očekuju se velike gužve diljem Hrvatske

20.7.2019.
8:00
VOYO logo

Uoči još jednog ljetnog vikenda gust promet na cestama prema moru. Između Lučkog i Karlovca u smjeru mora vozi se u koloni s povremenim zastojima. Ovog vikenda počinje prva prava špica sezone.

Prema trenutnim upozorenjima, tijekom dana očekuju se velike gužve diljem Hrvatske. Poželjno bi bilo izbjegavati putovanje dionicama autocesta od 4 sata ujutro do 16 sati poslijepodne, kada se očekuju najveće gužve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, ako putujete na Krk, u podne počinje najavljena blokada Krčkog mosta. Motoristi su najavili kako će cestarinu plaćati sitnim novcima zbog čega bi moglo doći do zastoja i gužve pri naplati mostarine. 

Mirnija prometna slika

Iz HAK-a podsjećaju da je tijekom ove ljetne sezone, dosadašnja prometna slika bila nešto mirnija nego što smo to navikli proteklih godina. Sljedećih nekoliko vikenda, očekujemo da će se to promijeniti s velikim brojem turista iz europskih država koji će se odmarati na našoj obali ili će proći kroz Hrvatsku prema svojim ljetnim odredištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi će na put krenuti već u četvrtak navečer te se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak. Vrhunac toga vala očekuje se u subotu, 20. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 21. srpnja pretežno u povratku.

Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najznačajnije gužve se očekuju na sljedećim dionicama:

  • autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;
  • autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
  • zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
  • Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije;
  • granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
  • u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

U smjeru mora najgušći promet biti će u subotu od 4 do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom nedjelje već od 9 sati. Obzirom da je riječ o udarnim ljetnim vikendima, preporuka je da se subotom i nedjeljom izbjegne putovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Savjeti HAK-a

Zbog gužvi i ljetnih temperatura iz HAK-a predlažu da na put prema moru ne krećete tijekom subote prijepodne, nego u poslijepodnevnim ili večernjim satima, zbog nižih temperatura, ali i zbog slabijeg prometa. U smjeru unutrašnjosti, treba izbjegavati nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bismo sebi i svojim suputnicima olakšali putovanje važno je:

  • imati dovoljnu količinu tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova);
  • odmoriti se i redovito se zaustavljati na za to predviđenim odmorištima;
  • pravilno regulirati klima uređaj u vozilu;
  • dobro se informirati;
  • uživati u odlasku na odmor.

Osim ovih činjenica ne smijemo zaboraviti niti našeg limenog ljubimca kojeg moramo pripremiti za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje. U slučaju da ipak imate problema s vozilom, HAK-ovi mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretan put!

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo