ZASTARJELA OPREMA / Počele pripreme za protupožarnu sezonu: Vjerovali ili ne, vatrogasna vozila starija su od 20 godina!

Splitsko-dalmatinska županija je pozitivan primjer. Financira 20 posto vrijednosti vatrogasnih vozila

4.2.2020.
17:37
VOYO logo

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dobio je još jedan mandat, a Hrvatska vatrogasna zajednica postala je Središnji državni ured nadležan za vatrogastvo.

Pred njima je sada donošenje niza novih pravilnika, ali i modernizacija vatrogastva te priprema za novu protupožarnu sezonu. A za nju će trebati veći broj vatrogasnih inspektora, a tijekom ljeta i sezonskih vatrogasaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kad nema intervencija, vatrogasci imaju posla oko opreme  jer sve treba biti spremno ako stigne poziv u pomoć. Zvuči nevjerojatno, ali vatrogasnavozila u Hrvatskoj u prosjeku su starija od 23 godine pa se pokušava malo-pomalo obnoviti vozni park.

"Putem MUP-a će biti 94 vozila ovih dana ugovorena i u idućih 18 do 20 mjeseci isporučena, što će dati još veći rezultat. Tijekom prošle godine je dvadesetak cistreni isporučeno iz sustava robnih zaliha vatrogastva i opskrbe pitkom vodom", ističe glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitsko-dalmatinska županija je pozitivan primjer. Financira 20 posto vrijednosti vatrogasnih vozila, do kraja lipnja trebali bi dobiti novih 16  cisterni.

"Prošle dvije godine lokalna samouprava i DVD-ovi i JVP nabavili su više od 20 vatrogasnih vozila, s tim da je  Splitsko-dalmatinska županija raspisala natječaj i da se krenulo u nabavu novih navalnih vozila cisterni", kazao je Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i uz stara vozila vatrogasci su na intervencijama iznimno brzi, trajale su u prosjeku manje od dva sata. U prošloj protupožarnoj sezoni bilo je gotovo 3500 požara, a izgorjelo je više od 32 hektara površine. A kad gori i pomoć iz zraka je često nezamjenjiva.

Tijekom prošle godine zračne snage gasile su 189 požara, u zraku su bile 561 sat, a na požarom zahvaćene površine izbacili su više od 14 tona vode. Od pomoći im je za rano otkrivanje bio i novi besposadni sustav Orbiter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One su se pokazale jako dobre jer imaju tehničke karakteristike koje nam omogućavaju veći radius kretanja, više vremena u zraku i puno jasniju i rezolutniju sliku onoga što se događa na tlu. Mogu reći da smo u više navrata s njima otkrili požar, detektirali središte požara", navodi Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta.

Nakon velikog požara u Šibeniku nekoliko su dana zgarište nadzirali upravo besposadnim letjelicama. Uz moderniju opremu, nedostajat će im i oko 1000 vatrogasaca koje planiraju sezonski zaposliti, a naknadu koju financira država podižu im na 4000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo