dvije sporne teme / Počela provjera potpisa za referendum dvaju inicijativa, Kuščević: 'Neopravdana je sumnja u državu'

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Ministar uprave kazao je da sastav povjerenstva i kontrolirani uvjeti sigurnih soba APIS IT, u kojima se čuvaju i provjeravaju potpisi, jamstvo transparentnosti

5.9.2018.
17:25
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

 Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) počela je provjeru potpisa skupljenih za raspisivanje državnog referenduma na poticaj građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", a rezultati se očekuju za 45 dana, rečeno je konferenciju za medije Ministarstva uprave u srijedu u Zagrebu.

APIS IT, koji se inače bavi registrima poput biračkog, povjerit će valjanost svakog potpisa, što uključuje OIB, slaže li se on s imenom i prezimenom glasača, postoji li vlastoručni potpis osobe i nalazi li se osoba u registru birača, rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da sastav povjerenstva i kontrolirani uvjeti sigurnih soba APIS IT, u kojima se čuvaju i provjeravaju potpisi, jamstvo transparentnosti i demokratičnosti postupka, te dodao da zbog toga nisu dopustili da u procesu sudjeluju ni oni koji podržavaju referendum ni druga strana.

Predviđena vrijednost ugovora za taj posao iznosi oko milijun kuna bez PDV-a, odnosno 0,85 kuna bez PDV-a po potpisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Vlada je na sjednici 2. kolovoza donijela zaključak kojim se Ministarstvo uprave zadužuje za koordinaciju aktivnosti vezanih za provjeru broja i vjerodostojnost svih potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnih referenduma građanskih inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“, rečeno je.

Od tada je prošao postupak javne nabave, te je ministar Kuščević imenovao sedmeročlano povjerenstvo u kojem su četiri službenika Ministarstva uprave, dva službenika Ministarstva unutarnjih poslova i jedan djelatnik Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na kritike i sumnje koje su dolazile iz "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", ministar Kuščević je izjavio da ne bi koristio teže izraze, nego da bi samo rekao kako nije primjereno sumnjati u transparentnost i zakonitost državne uprave.

Građanska inicijativa Narod odlučuje više je puta zatražila da joj se omogući promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom i nepristranom tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će se to odvijati u posebnoj prostoriji pod videonadzorom u kojoj nije dozvoljeno ni korištenje mobitela.

Pečatirane kutije je iz sabora u tu prostoriju prepratilo povjerenstvo sastavljeno od službenika iz Ministarstva uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, te Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kao organizatori inicijative o tome nemamo pojma. Eto, toliko o transparentnosti gospodina Kušćevića u koju se on kune. Mi smo zatražili naše promatrače što je u skladu sa pozitivnom europskom praksom, sa preporukama venecijanske komisije i što ima utemeljenja u hrvatskom zakonodavstvu. Iz ministarstva smo dobili negativan odgovor", Luka Mlinarić, Inicijativa "Narod odlučuje". 

Kušćević kaže kako time ni jedno pravilo nije prekršeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogućnost promatranja od strane bilo koga u zakonu o referendumu ne postoji. Ja uvjeravam hrvatsku javnost da je sa svim ovim kriterijima postignuta najviša moguća razina transparentnosti."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo