'POBAČAJ MORA BITI LEGALAN': / Liberalne udruge traže još liberalniji zakon, a konzervativne idu u novi 'Hod za život'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Prema odluci Ustavnog suda, Hrvatski sabor mora do proljeća 2019.

10.5.2017.
19:32
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Na novom zakonu još se nije počelo ni raditi, ali je započela polarizacija oko njega. Novi list piše kako konzervativci najavljuju novu povorku pod nazivom 'Hod za život' kojom propagiraju svoj stav o zaštiti ljudskog života od začeća do smrti, odnosno, drugim riječima, zabranu pobačaja. Ta će povorka ove godine biti održana 20. svibnja u Zagrebu i Splitu.

Image
USTAVNI SUD DONIO ODLUKU KOJA SE ČEKALA 26 GODINA: /

Odbacuje se zahtjev za zabranom pobačaja, Sabor mora donijeti novi zakon

Image
USTAVNI SUD DONIO ODLUKU KOJA SE ČEKALA 26 GODINA: /

Odbacuje se zahtjev za zabranom pobačaja, Sabor mora donijeti novi zakon

Od 50 milijuna pobačaja, svaki drugi u nesigurnim uvjetima

S druge strane, u liberalnim envladinim udrugama zagovaraju zakonsku regulativu za pravo na dostupan i besplatan pobačaj o trošku zdravstvenog osiguranja. U tom smislu, Inicijativa liječnika za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) zatražili su jučer donošenje zakona koji će ženama zajamčiti pravo na prekid trudnoće u ovlaštenoj ustanovi do 10. tjedna, uz slobodan odabir metode, bez obveznog savjetovanja ili odobrenja treće osobe, a preporučili su i pokrivanje troška pobačaja iz zdravstvenog osiguranja, ili barem ujednačavanje cijene tog postupka na nacionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ginekologinja Jasenka Grujić ističe kako je legalizacija pobačaja smanjila mortalitet žena više nego ijedna druga mjera. Od ukupno 50 milijuna pobačaja godišnje u svijetu, svaki drugi obavlja se u nesigurnim uvjetima, a 18 posto završava smrću jer ih je obavila nestručna osoba u neodgovarajućim uvjetima. K tomu, troškovi liječenja komplikacija zbog nestručnih pobačaja prelaze 200 milijuna dolara godišnje.

"Nije dovoljno mahati jednom od najnižih stopa pobačaja"

"Restriktivni zakoni ne vode smanjenju stope pobačaja, samo ih prenose u ilegalu. U državama s restriktivnim zakonima stopa pobačaja je 37 na tisuću žena, a tamo gdje zabrane nema, 34 na tisuću žena. Stanje u Hrvatskoj nije dobro, nije dovoljno mahati jednom od najnižih stopa pobačaja. Pitanje je koliko su ti podaci vjerodostojni, jer nam je evidentirani broj odumrlih trudnoća u 20 godina porastao za 30 posto", kazala je Grujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Inicijative liječnika za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini poručuju da pobačaj u Hrvatskoj mora biti legalan i dostupan svim socijalnim kategorijama, bez obveznog savjetovanja ili razdoblja čekanja.

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

"Hod za život, obitelj i domovinu Hrvatsku"

S druge strane, aktivistice Inicijative "Hod za život" na reproduktivna prava žena gledaju drukčije tvrdeći da je pravo na život temeljno ljudsko pravo koje počinje začećem te tvrde da već već 18. dana nakon začeća počinje kucati djetetovo srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine, kaže Hajdi Begović iz Inicijative "Hod za život", hodat će se "za ono najdragocjenije: život, obitelj i domovinu Hrvatsku". Njihova akcija, kaže, nije zakonodavna inicijativa već podrška majkama i informiranje javnosti o početku života nerođenog djeteta. Povorke će krenuti u 10 sati, u Zagrebu od Trga Franje Tuđmana Ilicom do Jelačićevog trga, a u Splitu od crkve Gospe od Zdravlja, Marmontovom do Rive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo