sjednica vlade / Plenković: 'Uskoro ćemo imati 9000 preminulih od ili s covidom. To je veliki danak koji plaćamo'

Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije cijepljeno kao ni 80 posto priključenih na respirator

21.10.2021.
9:00
VOYO logo

U uvodnom dijelu redovite sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na situaciju s epidemijom koronavirusa. 

"Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnijeg vremena, to je donijelo značajan porast slučajeva korone. To se vidi jučer, izgledno je da tako bude i danas", rekao je Plenković istaknuvši kako sve to ukazuje na važnost i nužnost cijepljenja, pogotovo starijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svaka četvrta osoba starija od 65 godina, koja nije cijepljena, u visokom je riziku u slučaju da oboli od covida i ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već dosad odnio ogroman broj života, da ćemo sa sadašnjom stopom smrti premašiti brojku od 9000 preminulih s covidom ili od njega. To je veliki danak koji plaćamo kao društvo. No, danas imamo cjepiva i nema nikakvog razloga da ovakvi brojevi budu visoki”, rekao je Plenković, pozvavši građane na odgovornost te da uzmu u obzir znanost i znanstvena otkrića i da se cijepe.

Izvijestio je da od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije cijepljeno kao ni 80 posto priključenih na respirator. 93 posto preminulih je starije od 60, 98 posto preminulih je starije od 50. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Necijepljeni su rezervoar gdje se virus širi i dolazi do mutacija. I cijepljeni mogu prenijeti virus, ali ta mogućnost je manja", poručio je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo