PREMIJER NA SUMMITU 16+1 / Plenković: 'Ukoliko su optužbe točne, Tomašević neće moći ostati na dužnosti'

'Očekujem od njega da preuzme odgovornost i da u dogledno vrijeme shvati da u ovakvim oklnostima nije realno da obnaša dužnost župana'

27.11.2017.
14:50
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u Mađarskoj na summitu 16+1 dao je izjavu za novinare u kojoj se osvrnuo na nekoliko tema. Premijer je kazao kako je ovaj summit dobra prilika da sjedne s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i s njim porazgovara o MOL-u i INA-i. 

Plenković je rekao kako vodi razgovore i sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom oko arbitraže. "Očekujem da će Miro Cerar do kraja idućeg mjeseca doći u Zagreb. Najvažnije je da nema jednostranih poteza. To što Slovenija priprema interno to je stvar Slovenije. U svakom slučaju, do bilo kakvog dogovora o granici bez konsenzusa dviju država u praski ne može doći", kazao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković tvrdi kako je Europska komisija spremna posredovati u slučaju. "Moje mišljenje je da Slovenija i Hrvatske kao dvije prijateljske zemlje moraju pokazati odgovornost i sjesti za stol, vidjeti precizno koje su to točke u kojima su pozicije čvrsto definirane", rekao je Plenković.

Dok je odgovarao na pitanje o Istanbulskoj konvenciji, Plenković je prokomentirao i slučaj HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića koji je optužen za obiteljsko nasilje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam prošle godine baš na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojeg naravno osuđjemo, i u vezi nekih slučjava koje su se dogodili i glede nekih dužnosnika HDZ-a, da tu budem ponovno sasvim eksplicitan da me se krivo ne interpretira, nakon sastanka za Slavoniju, Baranju i Srijem koji je bio u Slavonskom Brodu, tu direktno mislim na osudu ponašanja župana Tomaševića. 

Reagirali smo odmah i rasputili odbor. Očekujem od njega da preuzme odgovornost i da u dogledno vrijeme shvati da u ovakvim oklnostima nije realno da obnaša dužnost župana", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o Tomaševićevom članstvu u HDZ-u i odstupanju iz stranke zbog ovog slučaja, premijer je rekao: "To  je pitanje koje ćemo rješavati u HDZ-u. Ukoliko se pokaže točnim ono što je izašlo u javnost, on ne može ostati na toj funkciji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo