hoće li ih to spasiti? / Plenković u 'rekordnom' roku kreće u oprost dijela duga blokiranih: kada, kome i kako?

Hrvatska vlada namjerava oprostiti dio duga blokiranim građanima kojih je krajem siječnja bilo više od 300 tisuća. S prijedlozima mjera došli su samo dan nakon što je Udruga blokiranih bila na sastanku s hrvatskom predsjednicom

8.3.2018.
18:47
VOYO logo

... Sličnu mjeru prva je gurala Vlada Zorana Milanovića, a tim stopama sada kreće i Andrej Plenković. ​Njihove priče punile su naslovnice novina. Od predsjednika Ive Josipovića pa do predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović...

Može li se vratiti optimizam na lice više od 300 tisuća blokiranih građana? Nakon sastanka s predsjednicom, ni 24 sata poslije, premijer najavljuje mjere za spas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje koje je u političkom smislu jedno od njvažnijih u Hrvatskoj javnosti je pitanje blokiranih i pitanje ovrha. Trebali bi omogućiti da država otpiše dugove onim ugroženim kategorijama blokiranih građana", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tek kada država utvrdi koje su ugrožene kategorije građana, otpisat će i dio svojih potraživanja. Na sličnu mjeru poticat će vjerovnike poput teleoperatera, a za uzvrat im dati porezno rasterećenje. Treća Vladina mjera za blokirane je izmjena Zakona o osobnom stečaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još je dosta tog tehničkog posla pred nama da izadjemo sa svim konkretnostima. - Kad se očekuje? Ja se nadam u sljedeća dva do tri tjedan da ćemo sa svim tim izaći", kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Otpis duga građanima HDZ je predizborno obećavao, a SDP ga je i proveo kad je bio na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Detaljan model još nismo vidjeli, ali to je jedna od bitnih reformi koje vlada mora provesti. Mi smo to djelomično napravili, onoliko koliko smo u tom trenutku mogli", poručuje saborski zastupnik Branko Grčić (SDP).

Tada je trideset tisuća ljudi dobilo djelomičan otpis duga, ali ih je brzo gotov 700 ponovno završilo u blokadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo