'TO SU BEZOBRAZNE TEZE' / Plenković progovorio o nuklearnoj prijetnji pa poslao poruku Vučiću: 'Što bi Hrvatska trebala? Nećemo nagrađivati agresora'

Na sastanku o aktualnoj situaciju u Europi sudjeluje više od 40 europskih zemalja, osim Rusije i Bjelorusije

7.10.2022.
9:55
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Pragu sudjeluje na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća. Plenković je prepričao sadržaj sastanka te stavove koje je iznio u ime Republike Hrvatske.

"Ja sam današnje dvije konferencije iskoristio za temu pristupanja Hrvatske schengenu. Mi ćemo u sljedećih nekoliko tjedana imati raspravu i na Nadzornom odboru u Europskom parlamentu i na Plenarnoj sjednici. Hrvatska je izrazila, ne samo činjenicu da smo do sada ispunili sve kriterije, nego bilo kakvo dodatno pojašnjenje treba da to učinimo, kao dio dublje integracije", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao je i osvrt na izbore u BiH. "Zadovoljni smo da je Visoki predstavnik donio određene reforme i osigurao stabilnost u postizbornom periodu međutim, želimo da to bude korak za dalje i da se osigura stvarna ravnopravnost Hrvata. Već se četvrti put dogodilo da su Bošnjaci Hrvatima izabrali predstavnika - to ne pridonosi povjerenju između dva naroda koji žive u BiH", rekao je te ponovio da Hrvatska želi dobre odnose i intenzivnu razmjenu s BiH.

"Osvrnuo sam se i na napade iz Srbije te podsjetio sve - osmi paket sankcija je donijela cijela EU - Hrvatska je spremna pomoći Srbiji oko transporta nafte, ali poštujemo mjere ograničenja. U varijanti da je u rafineriji u Pančevu dopremana različita na nafta iz različitih izvora, nikakvih problema nema, ovo je snažna politizacija koju sam već odbacio", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROKOMENTIRAO JE I HIT SNIMKU /

Vučić najavio povijesno obraćanje Srbiji, ljut je na Plenkovića? 'On je nešto pokušavao...'

Image
PROKOMENTIRAO JE I HIT SNIMKU /

Vučić najavio povijesno obraćanje Srbiji, ljut je na Plenkovića? 'On je nešto pokušavao...'

O EU rješenju za cijenu plina

"Hrvatska očekuje europsko rješenje za ograničenje cijene plina jer samo to dugoročno može pomoći našim građanima i gospodarstvu. Prijedlog o ograničenjima, zajedničkoj nabavi plina i zelena transformacija kao dugoročno rješenje - očekujemo rješenje koje će osigurati energetsku sigurnost država članica, a s ovakvom raspravom danas smo na dobrom tragu", rekao je Plenković.

"Ključ je da pokušamo naći zajednički odgovor. Ako znate koliko košta eksploatiranje plina i pogledate cijene na burzama, onda shvaćate da ono koliko je netko spreman platiti nadilazi te cijene. Ponata je da se spriječi špekulativni napor. Moramo smanjiti cijenu do razumnoga nivoa kako bi intervencije postale lakše. Hrvatska je izašla na snažan način jer se pripremila. Imamo odličan kredibilitet. Ako ste u stanju da možete krizu iznijeti s mjerama koje donosite, i da održite normalno funkcioniranje sustava i gospodarstva, onda ste pogodili. Ali moramo to učiniti zajedno, a nismo svi u istoj geografskoj poziciji. Ja sam za to da ove razine spustimo što je niže moguće, a da onda idemo u fleksibilnost", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O blokadi Srbije

"Jučer sam odmah reagirao na to što su rekli srbijanski predsjednik, premijerka i ministar. Stavimo stvari na stol kakve jesu. EU je zajedno donijela, a ne Hrvatska, paket sankcija prema Rusija. Srbija ni na koji način nije dokazala da ima bilo kakvu vrstu energetske ugroze, da uvoz ruske nafte predstavlja zadnju slamku spasa. Drugo, ova odluka nije odgođena nego stupa na snagu za sve u prosincu. Vučić se nije izborio za neku odgodu. Ona će stupiti na snagu na vrijeme”, kazao je Plenković.

Dodao je da Srbija može uvesti bilo koju naftu, osim ruske. “Ako Srbija može nabaviti bilo koju naftu, a nije ruska, u čemu je onda problem? Nema problema. Janaf je tu, Krk je to, Hrvatska je tu”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koju je to EU sankciju Srbija primjenila na Rusiju? Ovdje ispada da je Hrvatska nešto sama smislila jer nema što raditi osim napakostiti Srbiji. Tu su bezobrazne teze. Važno je da Srbija shvati, ako se hoće ići u EU, to podrazumijeva neke pakete sankcija, it goes with the teritory", rekao je Plenković. "Što bi Hrvatska trebala? Nećemo nagrađivati agresora", kaže Plenković.

Što se tiče izuzetaka, premijer navodi da se moraju dokazati izvanredne okolnosti. "Da Pnačevska rafinerija ne može prerađivati nijednu naftu osim ruske onda bi im valjda dala."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je mađarskom premijeru Orbanu objasnio da ovakav sistem ne može dalje ići kad je riječ o INA-i i MOL-u.

“Ovakav model ne može dalje ići. Rekao sam mu da prenese MOL-u da ovakav model upravljanja neće i ne može opstati. To je ono što je bilo najvažnije u ovom trenutku. Taj model je doveo da netko može počiniti ovakva kaznena djela, a reputacijsku štetu trpi Vlada, a nije odgovorna”, poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rafineriji Sisak

Grmoja kaže da je Hrvatska priznala gašenje rafinerije u Sisku. "Vidio sam jedno nastojanje da se na antikorupcijsko vijeće dovede Uskokov optuženik koji nije baš artikuliran. Taj čovjek stavlja svoj proces i nastoji pomoću oporbe rušiti vladu. To je kao da odete u normalan restoran ili u Slovensku u podrum gdje je on dovlačio Milanovića i druge drugare u vrijeme pandemije, a sad su otišli u glib. Treba jasno sagledati tko i zašto to radi. Čista politička zlouporaba Antikorupcijskog vijeća čovjeka koji ima neku svoju agendu", rekao je.

O priopćenju Ine

O priopćenju Ine. "To je poslovna odluka Ine o kojoj govore zadnjih 20 godina. Neka pitaju Dobrovića da im sve objasni o Ini i rafineriji u Sisku", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažniji je zajednički odgovor svih EU članica koji će utjecati na formiranje cijena plina", kaže Plenković.

O nuklearnoj prijetnji

"Što se tiče prijetnji nuklearnim ratom, sve treba ozbiljno analizirati i paziti. takve prijetnje i igranje s time, blef ili nešto, nisu istinite", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici EU-a u Pragu raspravljaju o najhitnijim i međusobno povezanim pitanjima s kojima se EU suočava – o ruskom ratu u Ukrajini, energetici i gospodarskoj situaciji. Na sastanku o aktualnoj situaciju u Europi sudjeluje više od 40 europskih zemalja, osim Rusije i Bjelorusije.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo