održali sastanak / Plenković u Parizu: 'Pojasnio sam predsjedniku Macronu što se dogodilo u BiH'

'Uvjeren sam da će ovaj susret doprinijeti uspostavi boljih gospodarskih i trgovinskih odnosa između dvije zemlje'

16.10.2018.
17:10
VOYO logo

Drugi dan radnog posjeta premijera Francuskoj, Andrej Plenković sastao se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, javlja naša reporterka Damira Gregoret.

Kako su naglasili uoči sastanka, razgovarat će o stanju na Balkanu, Brexitu koji je važan za sve građane Europske unije i za stabilnost Europe kao i budući razvoj smjera u kojim Europska unija ide

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa se ne gradi samo u Bruxellesu nego u svim prijestolnicama zemalja članica EU-a i stoga ću se odazvati vašem pozivu da tijekom sljedeće godine posjetim Hrvatsku. Službenog posjeta nije bilo već 18 godina, što smatram određenom aberacijom", rekao je Macron u izjavi novinarima prije razgovora s hrvatskim premijerom.

Macron je istaknuo da cijeni činjenicu što Plenković govori francuski i voli Francusku i njegovu privrženost toj zemlji koju je pokazao dok je u Parizu bio na diplomatskoj službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će razgovarati o temama koje su na dnevnom redu ovotjednog summita EU-a - brexitu, migracijama, eurozoni.

"To su važne teme i za Hrvatsku koja nastoji ući u šengenski prostor i eurozonu. Želimo također razgovarati o stanju na zapadnom Balkanu, gdje također imamo puno zajedničkih interesa i volju da dovedemo do napretka. Mislim da je to važno za stabilnost naše Europe i za napredak više zajedničkih europskih projekata", rekao je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da Hrvatska i Francuska imaju u svim stvarima prijateljske odnose i da se tek ponekad nađu na suprotnim stranama - u sportu.

"Ima samo jedna stvar koja nas ponekad stavlja na suprotne strane, a to je sport. Prije nekoliko tjedana bio je to nogomet. Ja sam zadovoljan rezultatom, ali priznajem vrijednost i nogometne vještine hrvatske ekipe. Za nekoliko dana ponovno ćemo se sresti u tenisu, u Davis cupu, što pokazuje da smo mi dvije sportske nacije", rekao je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Andrej Plenković mu je na tečlnom francuskom zahvalio na pozivu.

"Hvala ti dragi Emmanuel na pozivu, zahvaljujem se u ime svih Hrvata na tvojem pozivu. Iznimno sam radostan što imamo priliku danas razgovarati o blateralnim pitanjima, o strateškim pitanjima, Zahvaljujem se i na tome što si prihvatio poziv u Hrvatsku koji je planiran za 2019. godinu, bit će to sjajna godina, kako za Francusku tako i za Hrvatsku koja će preuzeti predsjedanje Vijećem Europe. Uvjeren sam da će ovaj susret doprinijeti uspostavi boljih gospodarskih i trgovinskih odnosa između dvije zemlje, o kojima smo već govorili tijekom ovog jutra, kao i na području kulture", kazao je Plenković i dodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Francuska je u Hrvatsku investirala milijardu eura. Jedna od važnih stvari o kojima ćemo danas govoriti je i situacija u regiji, posebno nama važna situacija u Bosni i Hercegovini nakon nedavno održanih nacionalnih izbora, položaj Hrvata koji su konsitutivan narod u BiH, a čiji glas nije dovoljno zastupljen, odnosno čiji se glas ne čuje, što je potpuno drugačije od Daytonskog sporazuma. Htio bi naglasiti kako je ovaj sastanak odlična prilika za razgovor i oko sigurnosti, situacije s migrantima, pitanja Schengena, Brexita. Nadam se da će se do kraja mjeseca postići dogovor koji će biti fer za sve strane i da Breksit više nebude problem već problem koji je riješen.  Schengen je pitanje o kojem trebamo raspravljati i riješiti prije početka zasjedanja u Vijeću Europe, kao i o eurozoni za koju se nadamo da ćemo uskoro ostvariti zadane ciljeve. Nadam se da će ovaj posjet, kao i posjet predsjednice doprinjeti još boljim odnosima i suradnji između Hrvatske i Francuske", kazao je Andrej Plenković.

Na kraju sastanka, javlja RTL-ova reporterka, premijer Plenković ustvrdio je kako je imao odličan sastanak s predsjednikom Macronom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temeljito smo prošli bilateralne odnose, izrazili zadovoljstvo trgovinskom razmjenom, političkim dijalogom, provedbom strateškog partnerstva, usuglašavanjem stavova o međunarodnim pitanjima i onih koji se tiču jugoistoka Europe", izjavio je.

Dodao je da se razgovaralo i o hrvatskim pripremama za Schengen za što bi Hrvatska trebala biti spremna do prve polovice 2020. kada predsjedava Vijećem EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje na kakav je prijem kod Macrona naišla njegova argumentacija o BiH i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je rekao da Macron to shvaća kao ozbiljan problem.

"Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira onda sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina nego i šira međunarodna zajednica", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On, međutim, nije potvrdio da je Macron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsjednik "pokazao razumijevanje".

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo