PILOTI U VLADI / Plenković stao uz pilote, zastupnik Matić im poručio: 'Srbija nema većeg prijatelja od nas za ulazak u EU'

Oči u oči - s jedne strane u Srbiji optuženi hrvatski piloti - s druge vladajući. Kratak sastanak i obećanje da će Hrvatska stati iza svojih heroja

26.8.2022.
19:17
VOYO logo

U vladi sastanak ministara branitelja i pravosuđa s četvoricom pilota - pred kamere nisu htjeli. Od vlade očekuju ruku pomoću premijer iz Rijeke - poručuju stojimo uz njih.

"Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa. Ni danas, ni sutra, ni za pet, ni za 10 godina. Bit će u Hrvatskoj, živjet će tu mirnim životom, neće od heroja obrambenog Domovinskog rata postati optuženici. Za naš pravni sustav to ne dolazi u obzir", kaže predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka je i to i priopćenja nakon sastanka u Vladi. Potpredsjednik Tomo Medved istaknuo je u Vladi kako će se iskoristit će se svi mehanizmi da ih se učinkovito zaštiti. Koji - nije precizirano.

Image
MINISTAR OBRANE /

Banožić: 'Hrvatski piloti dobit će jasne upute kako da se ponašaju'

Image
MINISTAR OBRANE /

Banožić: 'Hrvatski piloti dobit će jasne upute kako da se ponašaju'

"Oni su heroji Domovinskog rata te se mogu osjećati sigurno, jer Hrvatska nikada neće dopustiti da njihova sloboda i prava budu ugroženi zbog politički motiviranog procesa i provokacije Srbije", kažu iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi štitimo ne samo njih nego kompletnu povijest hrvatskog naroda koje je u Haagu dokazano čista", pojašnjava ministar obrane, Mario Banožić.

I dok Srbija protiv hrvatskih pilota u odsutnost podiže optužnice - na zahtjev da se bivšim logorašima omogući posjet logoru Stajićevo Aleksandar Vučić nema sluha već punih 6 godina unatoč obećanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa su ga danas iz Udruge pravnika Vukovar na to preko veleposlanstva podsjetili i službeno.

Pilotima i vladi savjetuju aktivnu obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska tu nažalost ne koristi argumente koje može u prvom redu presude haškog suda gdje je utvrđeno da oluja nije zločinački pothvat", tvrdi Pero Kovačević, pravni ekspert za nacionalno zakonodavstvo pred međunarodnim kaznenim sudom.

"Hrvatska je Srbiji najveći prijatelj i pobornik na EU putu, ali treba kao i RH ispuniti sva poglavlja jer neće inače vidjeti Bruxellesa", tvrdi zastupnik u Europskom parlamentu, Fred Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska i dalje nije zaprimila nikakvu službenu informaciju iz Srbije. I dok jedan pravnik premijer smatra kako se ne treba upuštati u proces za koji smatra da je politički motiviran, ona drugi predsjednik države želi aktivniji pristup.

Oko prve dvije teme traži i sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer je sastanak još ranije predložio oko ukrajinske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam 24 veljače pismenim putem na početku ruske agresije pismeno predložio sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ja još nisam dobio odgovor na taj upit", tvrdi Plenković.

Jer komunikacije između dva brda tako i dalje nema. Čak i kada je u pitanju odgovor Srbiji i strategija oko optužnica – no oko jednog se politički vrh ipak slaže: optužnice su politički motivirane i montirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo