KOMENTIRAO AKTUALNOSTI / Plenković: 'Pilotima neće se ništa dogoditi. Matijanić? Što ima Beroš s tim, je li se on javljao na telefon?'

'Bit će u Hrvatskoj, živjet će tu mirnim životom, neće od heroja obrambenog Domovinskog rata postati optuženici', kazao je premijer komentirajući optužnicu protiv pilota

26.8.2022.
11:32
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je u Rijeci gdje je potpisao ugovor o izvođenju dviju novih grupa radova na području Rijeke i Kastva u sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka".

Premijer je nakon toga dao izjavu za medije. Premijeru je komentirao rast BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rast u drugom kvartalu je 7,7 posto. Nakon prvog kvartala koji je bio 7, sada imamo rast od 7,7 posto. Rast BDP-a u drugom kvartalu u Hrvatskoj je drugi najviši u EU, jedino tko ima viši raste je Slovenija. Prosjeka rasta u drugom kvartalu je 4 posto. Možemo biti zadovoljni. U našim procjenama rasta BDP-a smo bili konzervativni. Nastojimo biti skromniji a rezultati su pokazali da su situacije koje su se dogodile bolje od onih koje s use predviđale. Sve upućuje, s obzirom na fantastičnu turističku sezonu, da će treći kvartal biti jako dobar što znači da će naš rast u ovoj godini biti veći ne samo što smo ga predvidjeli nego što su ga predvidjeli i drugi. To će nam pomoći u rješavanju gospodarske krize", kazao je premijer.

Osvrnuo se i na svoju jučerašnju tvrdnju o cijeni električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVIO DZS /

BDP porastao za 7,7 posto

Image
OBJAVIO DZS /

BDP porastao za 7,7 posto

"Za razliku od godišnje regulirane cijene plina koja je fiksna od 1. travnja do 31. ožujka, cijena struje u pravnom smislu nema podlogu da je regulirana na godišnjoj razini. To znači ako je megavat sat struje u normalnim okolnostima prije ruske agresije na Ukrajinu koštao 57 eura, a ako on danas košta skoro 600 eura to znači da je ta struja, ona koja je tržišna, skuplja za HEP 10 puta više nego lani. Zašto građani imaju struju kao da toga nema? Zbog političke odluke Vlade. Trenutno je struja kućanstvima niža nego što bi bila da državna kompanija cijenu struju poveća koliko ona stvarno košta. HEP će morati puno toga uzeti na svoja leđa i već se puno uzelo na leđa.

Cijeli koncept pristupa mjerama Vlade za razdoblje koje slijedi će imati tri segmenta. Znamo što se zbiva, svi resori snimaju stanje, radimo preko godišnjeg odmora. Postoje tri jasne kategorije koje su različite. Postoje kućanstva, nama je najbitnije da proračun građana bude takav da im troškovi režija narastu toliko da to postane neodrživo, a to već sada činimo. Postoji druga skupina i to je javni i nevladin sektor. Vrtići, škole, fakulteti, gradovi, bolnice, općine, to nisu subjekti koji nešto proizvode pa će iz prihoda moći namiriti ili prenijeti nekom trećem troškove rasta energenata. Moramo napraviti kategorizaciju kako da im se pomogne. Treće je gospodarstvo. Nije isto pomoći nekome tko je frizer ili stolar ili pomoći INA-i. Mjere će biti pažljivo kalibrirane uzimajući u obzir enorman rast energenata. Nije ovaj rast cijena do Vlade, ona je vanjskog karaktera, horizontalna, pogađa sve i ima jedan najneugodniji element, a to da je neizvjestan rok njenog trajanja", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad dodamo sušnu godinu, hidrološke probleme, manje struje koja se proizvodi u hidroelektranama to znači da u energetskom miksu cijena rasta struje, dio dolazi iz termoelektrane, dio iz nuklearne, dio iz toplinarstva, dio iz uvoza, znamo da je ukupna cijena viša. Na Vladi je da nastavimo s intervencionističkom politikom. Naša je Vlada suprotno filozofiji naše stranke u situaciji da zbog okolnosti kontinuirano 6 godina intervenira, pa ćemo to napraviti i sada. Netko može uzeti na svoja leđa više, netko malo pa ćemo mu socijalnim transferima pomoći, moramo ostati na nogama vodeći računa o HEP-u i državnom proračunu. U sličnoj situaciji su svi", kazao je premijer.

Premijer je komentirao i optužnice protiv pilota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče optužnice iz Srbije, jučer sam najavio da je danas sastanak ministra Medveda i ministra Malenice s pilotima. Prvi sastanak smo održali u lipnju. Trebamo biti racionalni i ne dopustiti da u javnom prostoru jedna tema za koju osobno smatram da je politički motivirana i orkestrirana, da nam se da tema oko koje ćemo se uzrujavati. Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa. Bit će u Hrvatskoj, živjet će tu mirnim životom, neće od heroja obrambenog Domovinskog rata postati optuženici. To za naš pravni sustav ne dolazi u obzir, to znaju i to će im priopćiti Medved i Malenica. Pomoći ćemo im u pravnom tumačenju, a savjetom ćemo im pomoći da njihovo ponašanje bude tako da dođu u situaciju da su ugroženi. Kako će se ovo reflektirati na odnose Srbije i Hrvatske to je drugo pitanje. O tome raspravljamo na svim razinama", kazao je premijer.

Komentirao je hoće li se sastati s generalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednako su mirni i jednako ćemo se postaviti. Hrvatska i institucije nemaju nikakav formalan papir. Komentiramo ono što izlazi u medijima i to mahom koji se dozirano i orkestrirano puštaju iz srpskih izvora", kazao je premijer.

Kazao je i kako nije na sastanku s pilotima jer oni znaju što on misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao smrt novinara Vladimira Matijanića i HND-ove tvrdnje da ga je ubio sustav.

"To nisam vidio. Što se tiče tog slučaja znam onoliko koliko je jučer na konferenciji za medije stručno povjerenstvo i zdravstvena inspekcija kazala. Nemam drugih saznanja niti ću to komentirati. Mislim da će neovisno o tome što je kazalo stručno povjerenstvo i zdravstvena inspekcija DORH, policija se baviti tim slučajem bez apela", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru je postavljeno pitanje koje poteze može povući oko pregovora ulaska Srbije u EU kada je u pitanju poglavlje 23. i pravosuđe.

"U bilo kojem poglavlju možemo povući puno poteza", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i USKOK koji je pokrenuo istragu u slučaj u aferi "Daj pet".

"Inspekcijske službe Ministarstva znanosti i obrazovanja su jedno, je li bilo elemenata nečeg drugog to treba odrediti DORH, u okviru njega USKOK i policija. Neka rade što trebaju", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o odgovornosti ministra Vilija Beroša u slučaju smrti novinara Matijanića, premijer je kazao da je konferencija za medije bila informativnija od onoga što se moglo dosad pročitati.

"Žao mi je da je mlad čovjek preminuo, kao što mi je žao Mislava Bage. Sve se treba ispitati. Ne bih rekao da itko ikoga štiti. Ako ste pažljivo čitali, govori se o stvarima koje su činjenično točne i ocjenama elemenata koje nisu dobre. Pročitao sam što piše u priopćenu. Što ima Beroš s postupanjima ljudi u cijelom ovom lancu događanja, je li on bio tamo u KBC-u, je li odgovarao na telefon, je li došao s timom hitnim? Objektivna odgovornost, ok. Ne znam što je ovo da novinari uzimaju u svoje ruke pravdu. U pravnoj državi kao što je naša zna se tko je nadležan za što" kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo