'SUMNJALI SMO NA ZATAŠKAVANJE' / Zovko: 'Matijanić je po drugi put ubijen od države i sustava! Tražimo smjenu Vilija Beroša!'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Upozoravali su, rekao je Zovko, na ponašanje ministra zdravstva i njegovog cijelog ministarstva

26.8.2022.
11:05
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

"Vladimir Matijanić je po drugi put u vrlo kratkom vremenu ubijen od države, ovog sustava. Skandalozno, sramotno priopćenje, stručni nalaz koje je objavilo povjerenstvo je samo još jednom pokazalo da ekipa koja vlada ovom zemljom ne želi preuzeti odgovornost za živote svojih građana. Tih istih građana koji ih plaćaju", poručio je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Upozoravali su, rekao je Zovko, na ponašanje ministra zdravstva i njegovog cijelog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sumnjali smo na to da će se dogoditi zataškavanje i zbog svega navedenog Hrvatsko novinarsko društvo traži smjenu Vilija Beroša. Ne ostavku, smjenu", rezolutno je poručio Zovko.

Svaki dan njegova ostanka, rekao je, na funkciji koju obnaša smatraju odgovornim i premijera Andreja Plenkovića i vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Način na koji je Vlado Matijanić, sjajan čovjek i novinar, po drugi put u kratkom roku ubijen od države koja bi trebala štiti svoje građane je za nas neprihvatljiv. Ono što se dogodilo Vladimiru Matijaniću više se nikada i nikome ne smije dogoditi", kazao je Zovko i rekao da ne generaliziraju zdravstveni sustav.

Naglasio je da je riječ o ministru Berošu i ljudima koji su, kako je rekao, statirali na press konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pressica je pokazala svu bijedu i nemoral ljudi koji su trebali otkriti istinu", dodao je i rekao da HND stoji uz Matijanićevu obitelj, životnu partnericu u pokretanju svih postupaka i procesa.

Riječ je potom preuzela novinarka Đurđica Klancir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjela bih naglasiti da je važno da osvijestimo da je posljednja pressica Ministarstva zdravstva nastup ministra Beroša i predstavljanje cijelog tog skupa bila zapravo jedna strana. Ministar zdravstva bi trebao biti odvjetnik pacijenata. Ministar zdravstva bi trebao biti odvjetnik pacijenata, onaj koji predstavlja građanke i građane", rekla je Klancir i kazala je da je važno osvijestiti da "smo dobili samo jednu stranu".

"Vlada bi trebala biti tu za sve nas. Ministarstvo zdravstva nije predstavnik pojedinih zdravstvenih radnika. Tu je radi pacijenata. Vili Beroš nije bio tu, ni za Vladimira Matijanića kao čovjeka niti za sve druge", kazala je Klancir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je i da nitko od liječnika koji su govorili na press konferenciji nisu razgovarali s Matijanićevom životnom partnericom, Andreom Topić.

"Nisu se zainteresirali za iskaz živog čovjeka koji je svjedočio zadnjim satima Vladimira Matijanića. To ih nije zanimalo", rekla je i dodala da je vrijeme da se uključi DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je zatim preuzeo Ilko Ćimić, novinar portala Index.

"Podsjetit ću da je HND kao i niz kolega danima prije, tjednima prije, odmah nakon smrti kolege Vladimira Matijanića i nakon najave da će se formirati povjerenstvo koje će ispitivati okolnosti smrti, inzistiralo na imenima ljudi, odnosno liječnika, koji će biti članovi tog povjerenstva. Svi zahtjevi su odbijeni. Kada je donesen zaključak, ulaskom u prostoriju po imenima smo postali svjesni da su oni članovi koji su donijeli zaključak da nije bilo značajnih propusta", rekao je Ćimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kasnije smo saznali da je cijelo to izvješće preskočilo niz dijelova koje su trebali uzeti u obzir. Od telefonskih razgovora Vladimira Matijanića do činjenica koja se izravno tiče ministra Beroša, a to je nedostatak lijeka u bolnicama. Naime, su donijeli smjernice u kojima je Paxlovid obavezan za liječenje oboljelih od korone u Hrvatskoj. U tom izvješću, o nedostatku tog lijeka nismo vidjeli niti riječ. Mi smo mogli čuti na pressici izbjegavanje odgovornosti u kojoj je neuvjerljivo pokušao objasniti da iako je naveden kao obavezni dio liječenja, nije došao u Hrvatsku", rekao je Ćimić.

Transparentnosti u ovom slučaju, rekao je Ćimić nije bilo. Govorio je i o curenju podataka prije zaključka povjerenstva, dodavši da su dva dnevna lista objavila detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti detalji su bili selektirani tako da je objavljen dio dokumentacije koji je išao u prilog tezi da je zdravstveni sustav funkcionirao. To naravno nije istina", kazao je Ćimić

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo