'Puno smo truda uložili' / Plenković: 'Situacija je izvanredna jer je bolja nego prije'

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

'Jedini cilj u kojem još nismo uspjeli, to je OECD. Prije nekoliko godina smo uputili pismo da želimo postati članica, počeli smo razgovore, bili smo praktički autsajder'

25.7.2023.
12:33
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na sjednici Gospodarsko-socijalnoga vijeća u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje je imao uvodnu riječ.

“Prema informacijama ministra Erlića, potkraj godine ćemo u potpunosti iskoristiti alokacije financijske perspektive EU fondova”, kazao je uvodno premijer te je zatim komentirao plaće pravosudnih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zajedno sa sindikatima 5. lipnja dogovorili smo isplatu privremenog dodatka na plaću svim službenicima u javnim i državnim službama nakon čega je potpisan memorandum. Cilj te mjere bio je premostiti razdoblje do novog Zakona o plaćama s obzirom na inflaciju i situaciju. Smatram da je ovo jedinstven potez, nikad takvog nije bilo, i imao je neke ključne korake. Prepoznali smo okolnost u kojoj se zemlja nalazi, našli smo sredstva za rješenje i došli smo do njega zajednički. Zahvaljujem svima koji su podržali ovo rješenje jer je obuhvatilo 89 posto zaposlenih u državnoj i javnoj službi. Pritom smo dogovorili regres od 300 eura.

U dijalogu smo od 2016. osnovnicu u javnoj službi povećali za 33,04 posto. Kad se uzme inflacija, onda je to realno povećanje od 13,03 posto. Broj zaposlenih je povećan za 190 tisuća. Nezaposlenost je rekordno niska. Prosječna neto plaća bila je 1130 eura u lipnju. Minimalna bruto plaća je danas 700 eura s tendencijom rasta. Mirovina je prosječno iznosila 467 eura, 40 posto više nego 2016”, kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OVO JE TRENUTAK SRAMOTE' /

Zaključci u Saboru nisu usvojeni: 'Mole me građani da pitam Plenkovića, hoće li oni od jeseni plaćati plin i struju jedan cent'

Image
'OVO JE TRENUTAK SRAMOTE' /

Zaključci u Saboru nisu usvojeni: 'Mole me građani da pitam Plenkovića, hoće li oni od jeseni plaćati plin i struju jedan cent'

Inflacija u lipnju 7,6 posto

Istaknuo je da inflacija i dalje usporava.

“Posebno važno u upravljanju u energetskoj krizi je, da je došlo do povećanja cijene energenata, mnogi bi imali problema s plaćanje režija, sve ustanove, došlo bi do kolapsa nekih institucija. Što se tiče rebalansa proračuna, usvojen je prije nekoliko tjedana. Što se tiče inflacije, ona i dalje usporava. U lipnju je iznosila 7,6 posto”, kazao je premijer te se osvrnuo na neke nove zakone, ali i na turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Novi paket poreznih zakona stupa na snagu 1. siječnja. Omogućit će rast plaća. Što se tiče turizma, u petak imamo veliki sastanak. Njega ćemo formalizirati kroz novi Zakon o turizmu. Trenutačno smo na 9,5 milijuna dolazaka, više nego prošle godine. Podaci ministra Butkovića za prošli vikend – rekordan broj automobila na Lučkom", kazao je Plenković te je napomenuo da je u završnoj fazi strategija demografske revitalizacije.

Izvanredno, jer je bolje

“Jedini cilj u kojem još nismo uspjeli, to je OECD. Prije nekoliko godina smo uputili pismo da želimo postati članica, počeli smo razgovore, bili smo praktički autsajder. Kad smo krenuli, bili smo zadnji. Proteklih godina smo pretekli Rumunjsku i Bugarsku kad je riječ o Schengenu”, kazao je Plenković te zaključio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Puno smo truda uložili da budemo u poziciji koja je izvanredna jer je bolja nego prije. To nije loše za napomenuti.”

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo