'RAST CIJENA NIJE TOLIKA OPASNOST' / Mislite da je inflacija najgore što se može dogoditi? Varate se... Ekonomist upozorava na jedan veći problem

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Upozorava da se visokih cijena ne treba bojati nego se treba bojati pada cijena i deflacije koja je gori fenomen nego što je rast cijena

19.6.2023.
15:45
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Ekonomski analitičar Damir Novotny osvrnuo se na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije za koju je rekao da je to jedna "kritična masa talenta".

"Ona je zahvaljujući Daliću, ali i čitavoj seriji izbornika, odradila dobar posao", rekao je za N1, a smatra kako je dobra ideja da oni koji ulažu u sport imaju porezne olakšice. "Nogomet će se snaći jer je vrlo popularan i u njemu se vrti ogroman novac, ali treba misliti i na manje sportove”, rekao je Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o ostalim sportovima u Hrvatskoj.

"Nekada je košarka bila snažna i dala je veliki broj imena. Ona je sada zanemarena, ali vjerujem da se može revitalizirati. Ključna je infrastruktura jer nogomet se može igrati na otvorenom, ali većina drugih sportova ne. Treba ulagati u infrastrukturi i privući privatni kapital", napomenuo je Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO JE OVO MOGUĆE? /

Inflacija usporava, a cijene nezaustavljivo rastu: Ekonomist razotkriva što se u Hrvatskoj zapravo događa

Image
KAKO JE OVO MOGUĆE? /

Inflacija usporava, a cijene nezaustavljivo rastu: Ekonomist razotkriva što se u Hrvatskoj zapravo događa

'U Grčkoj pada broj dolazaka'

Što se inflacije tiče, kaže da usporava rast cijena, ali da to ne znači da će cijene i padati. "Stvorit će se neka nova tržišna atmosfera na višoj razini. To najbolje vidimo na primjeru turizma. Hoće li to biti dovoljno to ćemo tek vidjeti. Vidimo rezultate iz Grčke gdje pada broj dolazaka. Mi uživamo u renti položaja i zato si možemo to dopustiti, ali to je loše za kontinent jer se ta cijena onda prelijeva na taj dio. Za toliki broj ljudi je potrebno proizvesti više hrane, a mi to ne radimo. Tako da se bojim da će taj rast cijena se nastaviti i da nećemo vidjeti zaustavljanje", rekao je pa dodao:

"Dovoljno je radnih mjesta i potrošači se osjećaju ugodno i troše. Kada se recesija u Njemačkoj prelije onda ćemo vidjeti da i kod nas polako sve usporava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Visokih se cijena ne treba bojati'

Novotny tvrdi kako je tehnološki sektor doživio veliki rast u vrijeme pandemije. "Taj trend je sada usporen. U SAD-u se to vidi kroz otpuštanje nekoliko tisuća ljudi, a to će se vidjeti i u Hrvatskoj. Vidjet će se pad potražnje za programerima i uslugama programiranja jer su sada svi oni na tržištu i nude svoje usluge", rekao je.

Upozorava da se visokih cijena ne treba bojati nego se treba bojati pada cijena i deflacije koja je gori fenomen nego što je rast cijena. "Ekonomisti kažu da rast cijena nije tolika opasnost, osim ako ne preraste u hiperinflaciju", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo