'OVO JE TRENUTAK SRAMOTE' / Zaključci u Saboru nisu usvojeni: 'Mole me građani da pitam Plenkovića, hoće li oni od jeseni plaćati plin i struju jedan cent'

Image
Foto: Josip Regović/PIXSELL

Saborski zastupnici u nedjelju su glasovali o zaključcima u vezi štrajka pravosudnih djelatnika koji traje već više od sedam tjedana, te oko plinske afere

23.7.2023.
9:24
Josip Regović/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u nedjelju je većinom glasova odbio zaključke koje je predložio predsjednik Republike Zorana Milanović o štrajku u pravosuđu i plinskoj aferi, nakon što je o njima dva dana trajala žustra rasprava, a prihvatio je zaključke vladajuće većine.

Sa 77 glasova odbijen je tako zaključak predsjednika Milanovića kojim bi se Vlada obvezala da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijen je i zaključak predsjednika Republike kojim bi se obvezala Vlada da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Prihvaćeni su zaključci vladajuće većine u kojima stoji da je sazivanje izvanredne sjednice od strane predsjednika RH bilo nepotrebno jer Vlada poduzima sve potrebne mjere za osiguranje urednog funkcioniranja sudbene vlasti, kao i sve potrebne mjere za utvrđivanje okolnosti u provedbi Uredbe o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike u potpunosti se svrstao na stranu parlamentarne manjine, a svojim izjavama je u javnosti obezvrijedio rad zastupnika u Hrvatskom saboru, instituciju parlamenta i odredbe Ustava, navodi se u zaključku vladajućih.

Sabor je većinom odbio i zaključke koje je predložila cjelokupna oporba, da se Vladu zaduži Vladu da donese odluku kojom će državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni, te da u roku od tri radna dana razriješi članove uprave HEP-a, članove upravnog vijeća HERA-e, upravu HROTE-a i državnog tajnika za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Ivu Milatića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni prijedlog da se štrajkašima isplate plaće za dane u štrajku dobio je 67 glasova, a protiv je glasalo 74. Za razliku od glasanja po ostalim točkama, u glasanje za ovaj prijedlog nije se uopće uključilo troje zastupnika SDSS-a.

Odbijen je i zaključak Kluba Domovinskog pokreta kojim je tražio od Vlade da u roku 15 dana dostavi zapisnik sa sjednice Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Hrvatske održane krajem ožujka 2023., te izvješće o razlozima povećanja cijene otkupa plina od INA-e s 41 na 47 eura u vrijeme smanjenja cijena plina u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BURNO U SABORU /

Drugi dan izvanrednog zasjedanja: Oporba vikala da 'Hrvatsku vodi Pavao Vujnovac'; HDZ uzvraćao da 'puno galame nizašto'

Image
BURNO U SABORU /

Drugi dan izvanrednog zasjedanja: Oporba vikala da 'Hrvatsku vodi Pavao Vujnovac'; HDZ uzvraćao da 'puno galame nizašto'

POGLEDAJTE VIDEO: 'Prepirke, svađe i uvrede: Ovo je sukus izvanrednog radnog vikenda u Saboru'

Tijek sjednice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotova je sjednica

12.30 - Završeno je izvanredno zasjedanje Sabora. "Vidimo se u rujnu ponovno", rekao je Željko Reiner.

Oporba izašla iz sabornice

12.00 - Oporba je izašla iz sabornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanka pa slobodni govori

11.55 - Gordan Jandroković proglasio je kratku stanku nakon čega slijede slobodni govori.

"Koja je ovo pljačka... Idete na more, štitite tajkuna", rekao je Miro Bulj prije nego što su se ugasili mikrofoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije prošao ni zaključak DP-a

11.50 - Odbijen je i zaključak kluba zastupnika Domovinskog pokreta: "Zadužuje se Vlada da u roku od 15 dana dostavi Saboru zapisnik o mjerama zaštite opsrbe plinom."

Odbijen zaključak o razrješenju članova Uprave HEP-a, HERA-e...

11.45 - Oporbeni klubovi predložili su zaključak da se pokrene razrješenje članova uprave HEP-a, HERA-e, HROTE i državnog tajnika za energetiku Ivu Milatića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj zaključak je odbijen.

Prihvaćen još jedan zaključak vladajuće većine

11.40 - Klub zastupnika vladajuće većine predložilo je zaključak: "Budući da Vlada poduzima sve potrebne mjere u vezi s tržištem električne energije, izvanredno zasjedanje bilo je nepotrebno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorite da je Vlada poduzela sve, a mi ni danas ne znamo odgovorne", rekao je Nikola Grmoja.

"S obzirom na to da sam primila brojne mailove zabrinutih građana, mole me da postavim pitanje vladajućima i Plenkoviću, hoće li oni od jeseni plaćati plin i struju jedan cent", pitala je Selak Raspudić i dobila opomenu. "Vrijeđate Sabor. Uvjeren sam da Plenković radi u interesu svih građana i da će svima omogućiti plin za jedan cent", rekao je Nino Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto je pitao i Božo Petrov.

Ni drugi predsjednikov prijedlog zaključka nije prošao

11.30 - Prijedlog predsjednika RH prema kojim bi Sabor obvezao Vladu da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, nije prošao. Protiv je bilo 77 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Idemo na more, zaboravit ćemo na štrajk, nestale novce...'

11.15 - Kada je riječ o plinskoj aferi, predsjednik je predložio zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. To je sljedeći zaključak o kojem će se glasati.

Daniel Spajić je zatražio stanku u ime Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo na more, zaboravit ćemo zaposlenike u pravosuđu, zaboravit ćemo nestale novce...", rekao je Domagoj Hajduković.

"Mene vrijeđa čovjek koji je prije dva dana s četiri promila alkohola u krvi raspravljao u Saboru i tukao šakom po stolu", odgovorio je Hrvoje Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je ako se kolega prepoznao, ali zvekan je riječ za cirkusanta", rekao je Hajduković.

Ni zaključak oporbe nije usvojen

11.02 - Cjelokupna oporba predložila je još i zaključak kojim se zadužuje Vladu da donese odluku kojom će državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni te traži da se ukine Odluka o umanjenju plaće i dodataka na plaću štrajkašima. Zaključak nije usvojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je trenutak sramote", rekao je Peđa Grbin i zatražio stanku.

"Vaša sramota se vidi jer ljudima koji nakon 40 godina staža imaju 650 mjesečne plaće, niti to ne želite isplatiti. Odlučili ste čuvati napuhani ego Andreja Plenkovića i po cijenu egzistencije ljudi. Za to ste glasali. Građani ne mogu ostvariti prava ni plaću", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Habijan je odgovorio: "Pokazali ste definiciju licemjerja, vaša vlada je smanjivala koeficijente tim službenicima."

'Predsjednik je obezvrijedio ovlasti koje mu daje Ustav'

11.00 - "Budući da Vlada poduzima sve potrebne mjere oko sudbene vlasti, sazivanje izvanrednog zasjedanja bilo je nepotrebno. Predsjednik RH je obezvrijedio ovlasti koje mu daje Ustav", zaključak je koji je predložila vladajuća većina i koji je potom usvojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovićev prijedlog nije izglasan

10.50 - Prvi Milanovićev prijedlog o pravosuđu nije izglasan. Protiv je bilo 77 zastupnika, a za 65. Nitko nije bio suzdržan.

Podsjetimo, Milanović je predložio zaključak kojim se Vlada RH obvezuje da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Odmah su uslijedile reakcije.

"Vrijeđate cijeli narod, ne možete egzistenciju osigurati tim ženama", rekla je Karolina Vidović Krišto.

"Omalovažavate cijeli hrvatski narod dok gazite radnice i klečite pred Vujnovcem", poručio je Miro Bulj.

"Ovog zaključka neka se sjete svi građani koji nisu mogli ostvariti svoja prava na sudovima, a neki drugi su mogli", rekao je Arsen Bauk.

"Problematično je da se ovi zaključci donose u ime svih nas", rekao je Bojan Glavašević.

Željko Sačić je rekao da se ovim prijedlogom zaključka duboko vrijeđaju osjećaji i pokazuje krajnja neosjetljivost.

Nikola Grmoja: "48. je dan štrajka, a vi kažete da Vlada sve poduzima..."

"Pljunuli ste na Ustav, ovo je ustavna obaveza predsjednika Republike", rekla je Dalija Orešković.

'Naša pobjeda nije broj ruku, nego činjenica da se sjednica dogodila'

10.10 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će se na sjednici glasati o četiri zaključka.

Emil Daus je rekao: "Bez obzira na sramotne zaključke ova sjednica je pokazala da još ima ljudi kojima je stalo do ovog društva i zato je IDS ponosan da se ova izvanredna sjednica dogodila."

"Svi će pitati je li oporba pobjednik ili gubitnik, ali naša pobjeda nije broj ruku, nego činjenica da se sjednica dogodila. Most je spriječio daljnju pljačku HEP-a i Hrvatske. Možda se ne bojite nas, premijeru, ali bojite se žena koje nemaju što izgubiti. One će vas doći glave jer sada cijela Hrvatska zna da bi radije iz inata bili grobar pravosudne vlasti nego im dali plaću koju zaslužuju", rekla je Marija Selak Raspudić.

Sandra Benčić je zatražila stanku. "Štrajk u pravosuđu i dovođenje zemlje u kolaps samo je trešnja na torti koja je počela 2016. s uništavanjem institucija", rekla je.

Miro Bulj i Krunoslav Katičić dobili su opomenu na početku.

Marijan Pavliček je također tražio stanku. "Sjednica se često bavila trivijalnim temama i pretvarala u cirkus", rekao je.

Dalija Orešković zatražila je stanku radi dodatnih konzultacija. "HDZ-u nema ništa izvanredno u ovoj situaciji, a pravosuđe nije bilo blokirano niti za vrijeme Domovinskog rata. Nije opozicija srozala ovu državu nego HDZ", rekla je.

"Ja nisam branitelje nazvao karcinomom društva", odgovorio je Andro Krstulović Opara.

Orešković je odgovorila: "Među braniteljima su i članovi moje obitelji, nisam ih nazvala karcinomom, nego korupciju koju HDZ proizvodi, a poziva se lažno na branitelje."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo