PLENKOVIĆ PRIZNAO: / 'Poduzimamo sve da spriječimo rad Ubera u Hrvatskoj'

Image
Foto: PIXSELL

Uber, aplikacija koju građani vole zbog jednostavnosti korištenja i konkurentnih cijena, na meti je taksista, ali i Vlade koja, kako kaže premiejer, čini sve da se rad vozača Ubera spriječi.

9.3.2017.
15:39
PIXSELL
VOYO logo

SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Bojan Glavašević su premijeru Andreju Plenkoviću uputili zastupničko pitanje vezano uz poslovanje Ubera u Hrvatskoj.

'Tijekom prosinca 2016. godine dužnosnici Vlade govorili su kako je poslovanje Ubera u Republici Hrvatskoj nezakonito dok ste Vi najavili rješavanje predmetnog problema. Stoga Vas molimo da nam odgovorite u kojem roku možemo očekivati zakonska ili druga rješenja koja će urediti poslovanje Ubera u Republici Hrvatskoj, imajući u vidu broj naših građana koji trenutačno radi za Uber uredno plaćajući svoja davanja, ali isto tako i ljudi koji svakodnevno koriste tu uslugu, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu', stoji u zastupničkom pitanju SDP-ovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerov odgovor

Odgovor premijera Plenkovića prenosimo u cijelosti.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je kroz postupanja inspekcijskih i drugih nadležnih službi utvrdilo da se korištenjem Uber internetske platforme odnosno aplikacije, koja je namijenjena posredovanju između putnika i vozača tj. naručivanju prijevoza, od strane fizičkih i pravnih osoba partnera Ubera, obavlja prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu na nezakonit način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, vozači – partneri Ubera, koji obavljaju prijevoz koristeći Uber aplikaciju, nemaju licenciju djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu, a što je sukladno članku 14. stavku 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine, broj 82/13) osnovni uvjet za obavljanje predmetne djelatnosti. Iz tog razloga, Inspekcija cestovnog prometa je vozačima – partnerima Ubera izricala prekršajne kazne za obavljanje prijevoza putnika bez odgovarajuće licencije te upravne mjere isključenja vozila iz prometa i privremene zabrane obavljanja djelatnosti, sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta (Narodne novine, broj 22/14).

Također, utvrđeno je da Uber aplikaciju na tržište stavlja i njome upravlja matična tvrtka Uber B.V. iz Nizozemske, u čije ime i za čiji račun marketinške aktivnosti na području Republike Hrvatske obavlja tvrtka Uber Croatia d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno svojim ovlastima, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je također pratilo i prati sva zbivanja na prijevoznom tržištu, ne samo u području prijevoza putnika osobnim automobilima, već i u cijelosti, te je u cilju pronalaženja boljih i efikasnijih zakonskih rješenja osnovana Radna skupina za izradu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u okviru koje djeluju tri podskupine (za prijevoz putnika, za autotaksi prijevoz i za prijevoz tereta).

U radu predmetne Radne skupine i Radne podskupine za autotaksi prijevoz sudjeluju predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca (među ostalim i predstavnik Uber-a) te predstavnici jedinica lokalne samouprave, u kojima su problemi u ovoj djelatnosti najizraženiji. Zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, njihova zadaća je, među ostalim, predložiti nova zakonska rješenja u djelatnosti prijevoza putnika osobnim automobilima u cestovnom prometu, uvažavajući sve relevantne aspekte, odnosno gledišta svih zainteresiranih strana te okolnosti na prijevoznom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radna skupina je započela s radom, zaprimljeni su prijedlozi svih članova, detektirana su područja koja treba urediti i doraditi, te će se pristupiti izradi prijedloga teksta izmjena i dopuna zakonskog propisa u tom smislu. Dakle, u daljnjem postupku slijedi analiza i definiranje konačnog teksta novog zakonskog rješenja, javna rasprava o istom i realizacija zakonodavnog procesa sukladno važećim propisima. Pritom će se poštivati svi za to propisani zakonski rokovi. Dovršetak cjelokupnog procesa izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu očekuje se najkasnije do kraja trećeg kvartala 2017. godine.

Istodobno, inspekcijske službe i dalje poduzimaju sve aktivnosti sukladno zakonskim ovlastima, a s ciljem da se spriječi nezakonit rad partnera – vozača Ubera u Republici Hrvatskoj, suprotan odredbama sada važećeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dat će Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taksisti bijesni zbog Uberova postojanja

Zbog poslovanja Ubera u Hrvatskoj pobunili su se, prije svega, taksisti koji ih smatraju konkurencijom, ali i nekompetentnima za obavljanje ove djelatnosti. Zbog toga su prvo prijetili blokadom Zagreba, a za sutra najavljuju prosvjed tijekom kojeg će neki taksisti Zagrepčane sutra prevoziti besplatno u razdoblju od 8 do 16 sati.

Zabilježeni su i napadi na vozače Ubera, a hrvatski Uber je u veljači izvijestio da je u protekla tri tjedna zaprimio više od 40 prijava nasilja i agresije prema partnerima-vozačima te da su se u odnosu na zadnju polovicu prošle godine napadi povećali za više od 70 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog napada imaju zaštitare

'Čim smo primijetili ovaj povećan broj fizičkih napada na njih od strane taksista, morali smo angažirati uslugu zaštitarske službe. Pomoć im je dostupna 24 sata dnevno ako im prijeti opasnost za njihovu imovinu ili im je ugrožena sigurnost', kazao je generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu Davor Tremac.

U Uberu navode da se problemi najčešće događaju na križanju Tesline i Gajeve ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je, primjerice, jedan partner-vozač napadnut palicom te je zadobio lakše tjelesne ozljede dok su ostali taksisti sve promatrali na obližnjem stajalištu uz verbalne prijetnje i deranje. Drugom su partneru-vozaču bacali kovanice po vozilu, a kad je izašao iz vozila krenulo je vrijeđanje, fizičko naguravanje te lupanje po automobilu. Postoji i nekoliko primjera gdje je partnerima-vozačima bilo onemogućeno kretanje, tako je recimo jedan od partnera-vozača bio okružen s četiri vozila taksista u Ulici grada Vukovara dok mu je korisnica bila u automobilu", kažu u priopćenju.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo