PLENKOVIĆ PORUČIO: / 'Učinit ćemo sve da pomognemo poplavljenim krajevima, Vlada ima način da skupi novac'

Image

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio je danas poplavljena zadarska područja i sastao se sa stožerom civilne zaštite.

11.9.2017.
20:46
VOYO logo

Premijer je iz Sukošana za Dnevnik Nove TV poručio da će Vlada naći način kako pomoći gradovima koji su pretrpjeli štete od poplava. On je danas obišao Zadar s potpredsjednikom Vlade Damirom Krstičevićem, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, gdje su se upoznali sa svim detaljima koji se odnose na enormne oborine koje su pogodile u jednom danu Zadarsku županiju.

Image
PLENKOVIĆ OBIŠAO ZADAR: /

'Sve ekipe su na terenu, teško je imati spreman plan za ovo. Najvažnije da nema stradalih'

Image
PLENKOVIĆ OBIŠAO ZADAR: /

'Sve ekipe su na terenu, teško je imati spreman plan za ovo. Najvažnije da nema stradalih'

Plenković: Nakon procjene štete financijska pomoć poplavljenim područjima

'Dakle, više je kiše palo danas nego u proteklih šest mjeseci sve skupa. To govori o količini oborina i naravno ovako velikih poplava. Vidjeli smo danas zadarsku bolnicu gdje je u vrlo kratkom roku, već tijekom jutra, nastala određena šteta i zaista učinit ćemo sve kao Vlada da i financijski, nakon što župan, po mom sudu gotovo sto posto, proglasi elementarnu nepogodu, pronađemo načine kako da pomognemo našim sugrađanima i svim gradovima i općinama koji su doživjeli ovakvu elementarnu nepogodu danas', rekao je Plenković i zahvalio svim vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite, Hrvatske vojske i svima koji su nastojali pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje odakle novac za sanaciju, Plenković odgovara da će o tome govoriti nakon procjene šteta.

'Vidjeli ste i prošlog tjedna Vlada je pronašla 7,6 milijuna kuna u proračunskim zalihama za naše vatrogasce. Ta će sredstva na pravičan način biti distribuirana za sve ono što su vatrogasci učinili u ovoj zaista vrlo teškoj, katastrofalnoj požarnoj sezoni tijekom ljeta, i naravno za pilote naših kanadera i mehaničare. Vlada ima načina da kroz resore i proračunske zalihe u situacijama ovakvih elementarnih nepogoda, pomogne onim krajevima koji su doživjeli katastrofu. Danas sam se, između ostalog, čuo i s Valterom Flegom, županom Istarske županije, gdje su posljedice nešto manje', kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer zadovoljan: 'Sustav reagira'

Kada je riječ o reakciji sustava o ekstremnim situacijama kao što su ovog ljeta bili požari, a sada i ove poplave, Plenković kaže da je zadovoljan.

'Danas smo ovdje bili svi praktički u nekoliko sati, čelnik DUZUS-a, Županijska vatrogasna zajednica, sve službe Zadarske županije, grada, općina. Razgovarali smo s čelnicima lokalne samouprave, vidi se da je maksimalan angažman, koordinacija. Hrvatska vojska je na raspolaganje stavila preko 300 svojih pripadnika, njih oko 125 je angažirano. Vozila, 14 crpki, koji nastoje u vrlo kratkom roku pomoći da se voda makne iz objekata koji su poplavljeni. Isto rade i vatrogasne postrojbe. Došli su ovdje kolege iz Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske županije, ponude za pomoć dolaze i od drugih. Mislim da u ovako kratkom roku, vodite računa da je ovo sve krenulo jutros, danas možemo reći da se situacija stabilizira. Posebno je bilo neugodno vidjeti razmjere poplave u Ninu, pa i ovdje, nekoliko stotina metara gdje stojim, u Sukošanu, zatim u Bibinju... Prema tome, sustav reagira i želim još jedan put zahvaliti svima koji nastoje smanjiti posljedice ove današnje poplave i nepogode', zaključio je premijer Plenković za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo