Danas.hr / Plenković ponovno zaprijetio: 'Huškaju da mi nemamo ideje i alata, imamo i nećemo oklijevati da ih koristimo'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Prilika za resetiranje odnosa s Bosnom i Hercegovinom i moj poziv njoj da jedan od vanjsko političkih posjeta bude u Hrvatsku', kazao je Plenković

9.1.2023.
18:03
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Plenković obratio se javnosti nakon prve sjednice Predsjedništva i Klubova HDZ-a ove godine

"Razgovarali smo o aktivnostima koje su iza nas, nizu vrlo konkretnih, pozitivnih, dobrih zbivanja. Savjet za Slavoniju u Pitomači, sastanak Savjeta za sjever koji se održao u Čakovcu i niz aktivnosti koji je vezan za formiranje nove vlasti u Bosni i Hercegovini, komunikacija s HDZ-om BiH i činjenica da će Bojana Krištom postati predsjedateljica Vijećem ministara u kratkom roku u kratkom roku Hrvatica na čelu Vlade u BiH, prilika za resetiranje odnosa s Bosnom i Hercegovinom i moj poziv njoj da jedan od vanjsko političkih posjeta bude u Hrvatsku", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo i o članstvu Hrvatske euro području, schengenskom prostoru, kada gledamo sve aktivnosti koje su se odnosile na aktivnosti vlade, pripremu, način zamjene hrvatske kune eurom, otvaranje granica prema Mađarskoj i Sloveniji, sve je prošlo u najboljem redu i bez ikakvih problema u pogledu opskrbe novčanicama i kovanicama, funkcioniranje bankomata, na ogroman iskorak Hrvatske, puna integracija u EU, ostvarenje dva ključna prioriteta, veliko političko nasljeđe naše dvije vlade s čime smo zadovoljni i ponosni", dodao je.

"Mi smo kao Vlada koja je u godinama koji su iza nas cijelom procesu pristupili tome u dobroj vjeri. Nažalost, dogodilo se to da je dio gospodarskih subjekata iskoristio tu činjenicu da se mijenja hrvatska kuna s eurom i neopravdano je podigao cijene pod okvirom zaokruživanja puno više negoli je to normalno i očekivano. Nema tog inputa koji je toliko narastao 31. 12. do 2.1. da bi mogao reći mi smo digli cijene da je neki dobavljač digao cijene toliko", govori Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate da smo u krizi učinili takve napore u privatnom sektoru, koji su bez presedana u hrvatskoj ekonomiji, društvu, zadnjih 30 godina. Isplatili smo 800 tisuća plaća za radnike u privatnom sektoru. Mi smo pomogli 130 tisuća poduzeća da u vremenu COVID krize ostanu na nogama. Svi su oni preživjeli krizu i nastavili funkcionirati osiguravajući plaču zaposlenicima. To je ono što se događa kada netko nastupa odgovorno i u dobroj vjeri, kao što cijelo vrijeme radi Vlada", dodao je predsjednik HDZ-a.

"Država, vlada, političkom voljom, pomaže svima. Onda se događa da se dio aktera ponaša prevarantski, a prevarantski način je dizati cijene u momentu kada štetite vlastitim građanima i gospodarstvu. Mislite da sebi zarađujete, državi i vladi koja je ostvarila velike ciljeve činite političku štetu. Vlada ne ide s time da unaprijed misli da je dio gospodarskih subjekata prevarant. Mi nismo tako odgajani, odgajani smo da radimo dobro i očekujemo od drugih da se tako ponašaju", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao kako neki huškaju da "nemamo ideje i alata, imamo i nećemo oklijevati da ih koristimo", te je dodao da postoje mogućnosti od ukidanja subvencija do uvođenja poreza.

Kazao je i da je dobio bianco potporu "za kadrovske promjene pri obnovi". Na pitanje odlazi li ministar Paladina kazao je kako će se sve znati kroz nekoliko dana. "Razgovarao sam ja s mnogim ljudima, vi ste vidjeli samo neke", kazao je Plenković na opasku da je razgovarao s ljudima koji bi mogli zamijeniti Paladinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska konzularna služba mora uvijek skrbiti o hrvatskim državljanima, a drugo je da ministarstva utvrde kako je došlo do ove situacije", kazao je Plenković komentirajući uhićene hrvatske državljane u Zambiji.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo