predstavili i logo / Plenković o predsjedanju EU-om: 'Zauzimat ćemo se za Europu koja štiti svoje građane'

Istaknuo je da je istodobno nužno smanjivati i dalje velike razlike u razvoju kako bi sve članice Unije gospodarski bile što snažnije

30.10.2019.
14:33
VOYO logo

"Europa koja se razvija, koja povezuje, štiti i Europa koja je utjecajna na globalnoj razini - četiri su krovna područja hrvatskoga predsjedanja EU-om u prvom polugodištu iduće godine", objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković na konferenciji održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Hrvatska će prvih šest mjeseci iduće godine biti "kormilar zajedničkog projekta u daljnjoj izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova", naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa koja raste i koja se razvija, Europa koja spaja, ekonomski, energetski i infrastrukturno, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna na globalnom planu, bit će to četiri krovna područja našega predsjedanja", rekao je Plenković.

"EU je drugo svjetsko gospodarstvo koje čini petinu svjetskog BDP-a", rekao je premijer, ali i upozorio da su u vremenu velikih tehnoloških, geopolitičkih i demografskih promjena njezino gospodarstvo i tržište rada suočeni sa sve većom konkurencijom, osobito iz Kine i SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovor na to je snažnija Europa koja se razvija i raste na uravnoteženi i uključiv način", tvrdi premijer.

"To pretpostavlja produbljivanje našega jedinstvenog tržišta, poticanje digitalizacije poslovanja i ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo bili još konkurentniji", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je istodobno nužno smanjivati i dalje velike razlike u razvoju kako bi bi sve članice Unije gospodarski bile što snažnije.

Plenković smatra da je bitno voditi brigu o izgradnji zadovoljnijeg i vitalnijeg društva, vodeći računa o potrebama svih generacija. Dodao je da je potrebno raditi na razvijanju gospodarstva koje je ekološki održivije kako bi se uspješno provela tranzicija na niskougljično i kružno gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time ćemo pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena", istaknuo je.

Povezivanje i zaštita

Premijer je naglasio da iskorištavanje punog potencijala infrastrukturnih i ljudskih mogućnosti ovisi o umreženosti i poveznosti gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga nam treba Europa koja povezuje", rekao je Plenković i upozorio da njezinu konkurentnost sputavaju razlike koje postoje unutar EU-a u kvaliteti infrastrukture, pokrivenosti prometnim, energetskim, telekomunikacijskim i digitalnim mrežama.

"Zato je potrebno dodatno razvijati prometnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu i povezanost ", ocjenjuje Plenković. Istaknuo je i da je sigurnost građana najvažnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zauzimat ćemo se za Europu koja štiti svoje građane uz istodobno poštovanje i zaštitu vladavine prava", rekao je šef vlade.

Plenković je poručio da će tijekom predsjedanja Hrvatska pridavati veliku važnost unutarnjoj sigurnosti i zauzimati se za tješnju suradnju članica u borbi protiv organiziranoga kriminala, pranja novca i financiranja terorizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je važno povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova i pravosuđa te da je potrebno provoditi održivu migracijsku politiku koja podrazumijeva zaštitu vanjskih granica EU-a.

Zajedništvo - odgovor na izazove

Govoreći o Europskoj uniji i njezinu utjecaju na globalnom planu, Plenković je rekao da se Hrvatska i ostale članice Unije najbolje mogu nositi s izazovima 21. stoljeća putem europskog zajedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulogu globalnog čimbenika EU može učvrstiti samo daljnjim razvojem sposobnosti i instrumenata za zajedničko djelovanje u suočavanju s izazovima poput terorizma, trgovinskih ratova ili migracija", rekao je Plenković.

Europa mora imati "predvodničku ulogu" u svom susjedstvu i svijetu, naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da Unija zadrži položaj vodećeg međunarodnog čimbenika, posebice što se tiče vodstva u borbi protiv klimatskih promjena, promicanju učinkovitog globalnog upravljanja, zaštiti ljudskih prava te jačanju multilateralnog trgovinskog okvira", kazao je premijer.

Naglasio je i odgovornost EU-a prema zemljama jugoistočne Europe i kazao da će se Hrvatska tijekom predsjedanja zauzimati za europsku perspektivu država iz regije i djelotvornu politiku proširenja te podsjetio na to da će Zagreb sljedećeg svibnja biti domaćin samita EU-a i država Zapadnog Balkana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo