4. krug porezne reforme / Plenković o poreznim izmjenama: Uvodi se porez na slatka pića, veće trošarine na alkohol i cigarete

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi krug porezne reforme trebao bi stupiti na snagu s početkom 2020. godine

26.7.2019.
12:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić predstavili su planirane mjere za 4. krug poreznih rasterećenja u okviru porezne reforme. 

Andrej Plenković uvodno je rekao da Vlada od početka ima politiku rasterećenja građana i gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tako smo stabilizirali naše gospodarstvo,“ istaknuo je i podsjetio na uspjehe njegove Vlade, kako ih je on nazvao 'značkice'. Jedan od njih je izlazak iz procedure prekomjernog deficita, proračunski višak u 2017. i 2018. godini, smanjenje udjela javnog duga. Hrvatska opet ima investicijski kreditni rejting što nije imala 14 godina, rekao je i istaknuo porast prosječne plaće iznad 6400 kuna u Hrvatskoj i 7400 kuna u Zagrebu dok je neto plaća minimalna porasla je za 570 kuna. 

"S novim krugom porezne reforme porezno rasterećenje iznosit će 3,7 milijardi kuna iduće godine, a ukupno više od 12 milijardi kuna u četiri godine. Ovo je politika odgovornih gospodara koji ne rasipaju novac poreznih obveznika", istaknuo je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojio je glavne naglaske novog kruga reforme. 

U novom krugu porezne reforme PDV će se smanjiti s 25 na 24 posto, a to je, naglasio je, već usvojeno u zakonskom paketu u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da je ključ opstanka Hrvatske pitanje demografske revitalizacije. Odlučili smo se da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obaveza, a oni od 26 do 30 za 50 posto. Bitno je da oni koji ulaze na tržište rada i odlučuju o svojoj slobodi kretanja, dobiju određenu vrstu položaja koji im omogućuje veće prihode i ostanak u Hrvatskoj", pojasnio je premijer. 

Za gospodarstvenike, povećava se prag oporezivanja primitaka na 7,5 milijuna kuna što obuhvaća, rekao je Plenković, 93 posto poduzetnika koji ulaze u stopu od 12 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ogromna mjera za gospodarstvo i poduzetništvo", istaknuo je.

Porezna reforma, dodao je, brine i o zdravlju građana, pogotovo najmlađih.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića i to po udjelu dodanih šećera. "Ovom mjerom nastojat ćemo djelovati kod djece, koja su pretila, da se konzumacija smanji i da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. Revidirat ćemo i trošarine na cigarete i alkoholna pića. Odlučili smo se i za smanjenje stope PDV-a za posluživanje hrane u ugostiteljim objektima na 13 posto. Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi", istaknuo je. 

Poreza se oslobađaju plaćanje dopunskog osiguranja, vrtića...

Ministar financija Zdravko Marić detaljnije je pojasnio nove mjere novog kruga porezne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kad je riječ o mladima do 30 godina, otvaramo prostor s ovom mjerom, ali ključno je da to poslodavci prepoznaju i povećaju neto plaće“, istaknuo je. Dodao je da se ne gleda datum rođenja, već kalendarska godina u kojoj netko navršava 25 odnosno 30 godina.

Kad je riječ o neoporezivim primicima, proširuje se njihova lepeza. Tako se poslodavcima omogućuje trošak smještaja i prehrane za sve radnike (a ne samo sezonce kao do sada) od 12.000 kuna godišnje bez plaćanja poreza.

„Ako poslodavac ima ugovorni odnos s nekim restoranom ili ugovor o smještaju za zaposlenika, onda je to vjerodostojna isprava za isplatu. Svom zaposleniku poslodavac može isplatiti 5000 kuna bez ikakve dokumentacije, primjerice, za odmor radnika poslodavac može između 15.10. i 15. 4. isplatiti radniku sredstva za odmor. Ako se poslodavac odlučuje plaćati vrtić za svog zaposlenika, to će također biti kao neoporezivi primitak jednako kao i uplaćivanje dopunskog osiguranja“, pojasnio je ministar.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o diskriminatornom momentu mjere za mlade do 30 godina, s obzirom da bi im nakon što navrše 31. godinu plaća pala, Marić je rekao da se reformom mladima želi dati malo stimulansa na početku radnog vijeka, ali i da porezna reforma ne može riješiti sve probleme. Zaposlenik, nastavio je Marić, može napredovati u firmi, dobiti dijete odnosno uzdržavanog člana te se niz okolnosti može promijeniti.

"Ne bih ja sad išao s time da netko s 19 godina se zaposli i definira plaću koja se onda nikada ne mijenja. Zakon o porezu na dohodak ne određuje koliku će netko imati plaću, to je na poslodavcima, a mi se trudimo da ovo bude dobar poticaj", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova mjera ne odnosi se na one koji rade na ugovore o autorskom djelu.  

Koliko će iznositi trošarine na bezalkoholna pića i cigarete i koliko bi mogli poskupjeti ti proizvodi, Marić je rekao da o tome još ne može govoriti jer će se o tome još voditi konzultacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema strukturi poreza, porezno rasterećenje od 3,7 milijardi kuna dolazi od: smanjenja opće stope PDV-a 1,8 milijardi kuna, porez na dobit 250 milijuna, mjera za mlade 700 milijuna kuna te smanjenje PDV-a za ugostitelje - oko milijarda kuna. 

Prijedlozi četvrtog kruga porezne reforme predstavljeni danas idu u javno savjetovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo