ah te imovinske kartice / Plenković o kući ministra Krstičevića: 'Ne djeluje mi to tako dramatično'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u posljednje vrijeme stalno mora odgovarati na pitanja o imovini svojih ministara

30.1.2020.
9:35
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković komentirao je najnoviju nekretninsku zavrzlamu u redovima svojih ministara, točnije ministra obrane i potpredsjednika vlade Damira Krstičevića koji je u imovinskoj kartici gotovo prepolovio vrijednost i površinu obiteljske vikendice u Žaboriću pored Šibenika, a što je objavio portal Index

"Ne djeluje mi to tako dramatično, mislim da je on sve to objasnio", kratko je odgovorio Andrej Plenković pri ulasku u Banske dvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Krstičević je 19. siječnja 2016. godine, kada je popunjavao imovinsku karticu, procijenio da nekretnina u Žaboriću vrijedi 638.400 kuna, što bi, preračunato u eure po tadašnjem tečaju, iznosilo 83.333 eura. Ministar je morao znati da unosi netočan podatak jer je 12 godina ranije, 23. srpnja 2004. godine, sa suprugom kupio kuću za 160 tisuća eura u protuvrijednosti u kunama. Drugim riječima, u imovinskoj je kartici prepolovio njezinu vrijednost.

Krstičević navodi i da vikendica ima površinu 120 metara četvornih. No, iz katastarskih podataka i zemljišnih knjiga proizlazi da je Sanja Krstičević vlasnica 302 metra četvorna kuće i okućnice, čak 182 kvadrata više od upisanog u imovinskoj kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je rekao da je porez platio na 160.000 eura te nije oštetio državu nego napravio sebi na štetu. 

Image

Vlada Andreja Plenkovića kao kolodvor: Pogledajte kojih 14 ministara ju je napustilo u ove tri godine!

Image

Vlada Andreja Plenkovića kao kolodvor: Pogledajte kojih 14 ministara ju je napustilo u ove tri godine!

"Kuću sam kupio za 160.000 eura i iza toga ovjerio ugovor kod bilježnika, prijavio Poreznoj koja je izračunala porez. Platio sam porez na vrijednost od 160.000 eura", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević je ponovio da nije državu oštetio jer je platio 'komplet sve kad je popunjavao'. "Kuća je stara, iz 1982. godine i ja sam to tako povezao, i evo ništa", rekao je.

Dodao je i kako je obnavljao kuću ali ništa nije mijenjalo u konstrukciji: "Promijenio sam krov, otvore, opiturao kuću". Ustvrdio je i da je to povisilo vrijednost nekretnine, ali se tim nije bavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo