ukinut će imunitet ministrima /

Plenković komentirao nove zastupnike: 'Osjetljivi su, traže zaštitu, ali očvrsnut će'

Kazao je da će promijeniti zakon iz 90-ih kako bi poslali važnu poruku o tome što misle o borbi protiv korupcije

23.7.2020.
13:58
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u pauzi od izlaganja u Saboru komentirao je dosadašnje događaje u sabornici gdje bi se danas trebalo izglasati povjerenje novoj Vladi.

''Ja sam zadovoljan s onim što smo predstavili kao program, on reflektira program onoga što će Vlada sutra i usvojiti'', rekao je Plenković, osvrnuvši se i na kritike oporbe da su prekasno dobili program Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek je to tako u Saboru", rekao je Plenković, dodavši da su sinoć Saboru poslali program i životopise ministara.

"Sve je napravljeno na uobičajen način", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije nego što sam ja počeo govoriti, bilo je barem 20 zahtjeva za repliku, znali su koji je naš izborni program, imali smo političku utakmicu, nema u ovom programu nekih iznenađenja koja su mogli čuti, ta teza mi je malo deplasirana", nastavio je.

Image
Taman koliko treba /

Nakon cjelodnevne rasprave konačno glasanje: 76 zastupnika dalo povjerenje novoj Vladi Andreja Plenkovića

Image
Taman koliko treba /

Nakon cjelodnevne rasprave konačno glasanje: 76 zastupnika dalo povjerenje novoj Vladi Andreja Plenkovića

Nitko ga nije izbacio iz takta.

"Ima dosta ovih novih koji su prilično tankoćutni. Osjetljivi su. Vape za zaštitom potpredsjednika Sabora. Očvrsnut će oni, nije problem", kazao je Plenković.

Nema fotografije bez Malenice

Novinari su ga pitali i za stanje ministra Malenice koji je pozitivan na koronavirus. Rekao je da su se čuli prekjučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''On je mlad, ne smije korona njemu ništa. Nije mu drago da je pozitivan, ali nije u dramatičnoj situaciji, ali nisam dobio dojam da je slab jer da je ne bi bio kod kuće'', rekao je Plenković i dodao kako tradicionalne fotografije svih članova Vlade neće biti dok ne dođe Malenica.

''Ne možemo se slikati bez njega, čekat ćemo ga'', kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

76 ruku mu je dosta

Plenković je rekao da mu je dosta 76 ruku koje već ima.

"Nikoga ne molim, ne vučem za rukav, apslolutno nitko u HDZ-u nije bio ovlašten niti ima bilo kakav mandat da razgovara s bilo kim drugim povrh ovih 76 osim mene, a ja nisam razgovarao ni s kim. Pokušaj da bilo tko to radi, to je no go. Onaj tko želi podržati ovu Vladu može samoinicijativno, javno i transparentno, dapače", rekao je Plenković.

Ukidanje imuniteta članovima Vlade

Što se tiče reforme pravosuđa, najavljuje da će na dnevni red doći brojni ključni zakoni. Imamo tih sistemskih pitanja za riješiti, a borba protiv korupcije bit će na visokom mjestu.

''Ono što planiramo učiniti, kao jedan zalog, ukinuti imunitet članovima Vlade. To je jedan relikt, koji postoji ovdje od sredine '90-ih, a mi ćemo taj zakon promijeniti kako bi poslali važnu poruku što mislimo o borbi protiv korupcije'', naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera pokloni

Komentirao je i potez sada bivšeg ministra Marka Pavića koji je protokolarnim poklonima dodao još poneki i to navodno platio svojom karticom pa si refundirao trošak. 

''Vidio sam što je Pavić rekao, ali vjerujem da je imao dobru namjeru samo je to malo nespretno izveo'', rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo