KREĆE POPUŠTANJE MJERA: / Plenković najavio otvaranje teretana, kasina, kladionica, automat klubova, omogućava se kava za van

Image

Andrej Plenković na sjednici Vlade predstavio je odluku o popuštanju mjera

11.2.2021.
11:53
VOYO logo

Danas za 12 sati zakazana je sjednica Vlade na kojoj će se predstaviti moguće popuštanje epidemioloških mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Govoreći jučer o mogućem popuštanju mjera nakon 15. veljače, predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio da bi trebalo nagraditi građane. "Mislim da se ovim okolnostima treba nagraditi naše sugrađane koji su pokazali veliku dozu strpljenja i odgovornosti. Razmišljamo o nekoliko mogućih iskoraka koje ćemo sutra predstaviti na Vladi", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu sjednice je i odluka o donošenju Programa dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kao i zaključak u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu.

Uoči sjednice Vlade, novinarima se obratio ministar zdravstva Vili Beroš. "Razgovarali smo o svemu, o epidemiološkoj stiuaciji, nekim novim momentima. Vrlo brzo dobit ćete od premijera informaciju o tome", kazao je odgovarajući na pitanje hoće li biti popuštanja mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se sve otvara

U 12.22 došao je na sjednicu Andrej Plenković. "Prije svega nekoliko riječi o epidemiji i trendu pada koji se nastavlja, što se potvrdili i brojevi ovog tjedna. Danas smo treći po redu u EU-u, imamo peti najveći dvotjedni pad novopreminulih. Mi smo u zimskim mjesecima, najavljen je val zahladnjenja, identificiran je britanski soj i mnogi postrožavaju mjere. S druge strane, nakon početnih zastoja, imamo naznake da će doći do ubrzanja isporuke cjepiva Pfizera i AstraZenece. Mi smo do sada dobili oko 150.000 doza, očekujemo više od 600.000 do kraja ožujka... S te strane važno je da Ministarstvo, HZJZ, bolnice itd. osiguraju masovnije cijepljenje. S te strane želim napomenuti da smo razgovarali i s umirovljenicima i želim u ime Vlade nakon konzultacija i provjera s AstraZenecom, vrlo važna poruka je da su sva tri cjepiva, i Pfizerovo i AstraZenecino i Modernino sto posto učinkovita protiv smrtnog ishoda. Učinkovita su protiv respiratora i težih simptoma. Prema informacija koje imamo nema prepreka da stariji sugrađani ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece. Jednako je učinkovito da smanjimo broj preminulih", rekao je.

"Što se tiče mjera ograničenja, pratili smo razvoj situacije, rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina veljače. Nakon razgovora, smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje će biti određeni signal popuštanja. Nema mjesta pretjeranom popuštanju, niti prestanku odgovornog ponašanja. Želimo poslati nekoliko poruka, a te mjere se odnose na: da se ugostiteljima omogući prodavanje kave za van, čime omogućujemo poslovnu aktivnost. Drugo je da se omogući otvaranje teretana i fitness centara, što je dobro zbog fizičke aktivnosti. Treće, da se omogući djeci nastava u školama stranih jezika. Četvrto, uz poštivanje mjera da se omogući otvaranje kladionica, kasina, automat klubova..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da će nastaviti pratiti dinamiku novozaraženih i funkcioniranje hrvatskog gospodarstva te da je iduće prolazno vrijeme 1. ožujka. "Vidjet ćemo što će se zbivati s dinamikom kretanja broja novozaraženih i donositi odluke koje su u funkciji zaštite zdravlja, hrvatskog gospodarstva i poslovne aktivnosti što većeg broja ljudi", kazao je.

O ekonomskim projekcijama

"Danas je, kao što ste vidjeli, Europska komisija objavila svoje projekcije ekonomskih prognoza koje nam se čine jako važne i bitne u kontekstu mjera. Najbitnije je da je procjena rasta na razini cijele Europske unije poboljšana sa -7,4 posto na 6,3, podignuta je za jedan postotni bod. Procjena rasta za RH poboljšana je za 0,7 posto, s -9,6 na 8,9. Na to je utjecao treći kvartal u kojem smo mi s obzirom na naše aktivnosti osigurali puno bolju turističku sezonu osobito kada je riječ o priljevu stranih gostiju u odnosu na druga turistička tržišta unutar EU-a. Ono što je važno, po procjenama EK-a, Unija bi trebala rasti u 2021; 3,7 posto, to je manje od ranijih predviđanja koja su bila na 41, a RH bi trebala rasti 5,3 posto. Svrstava se uz Francusku i Španjolsku među one države članice koje očekuje rast u 2021. godini. To je ohrabrujuća poruka, manji pad nego što je očekivano u prošloj godini, a među tri zemlje s projiciranim najvećim rastom u 2021. Za 2022. procjena je da bi RH rasla 4,6 posto, a Unija 3,9 posto. Smatramo da su ove procjene i na tragu procjena Ministarstva financija te da su očekivane, ali i ohrabrujuće s obzirom na godinu pred nama", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od ostalih aktivnosti izdvojit ću sastanak na vrhu Kina +17, održan prije dva dana, vrlo koristan. Dva su elementa bitna za RH, a to je kazao i kineski predsjednik Xi Jingping, značaj projekta izgradnje Pelješkog mosta koji je amblematičan primjer suradnje RH i Kine i projekt kojim će se zauvijek povezati državni teritorij RH s južnim dijelom Dubrovačko-neretvanske županije. Ministar Butković je nedavno bio na gradilištu, radovi dobro napreduju i to će značiti ogromnu promjenu za Hrvatsku kada je riječ o turizmu i povezivanju juga zemlje.

Vrlo otvoren stav je kineske Vlade za daljnje povećanje u domeni poljoprivrede, osobito kada je riječ o izvozu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište i treći element, a to je bila kontinuirana kvalitetna suradnja s Kinom u pogledu dostave zaštitne opreme kroz cijelu godinu iza nas koja je bila presudna da osiguramo dovoljan broj opreme za sve službe. Zadnji element koji želim naglasiti, a to je da smo u veljači donijeli odluku koja se odnosi na sportske krovne organizacije. Čak 224 milijuna kuna su dodijeljena, to je odluka koja je potpisana u Ministarstvu turizma i sporta s HHO-om, Paraolimpijskim odborom, Sportskim savezom gluhih, Hrvatskom akademskom sportskim savezom i Hrvatskim školskim sportskim savezom. Ta sredstva omogućit će im organizaciju natjecanja i za olimpijski program za Tokio. To je veliki poticaj sportašima i svima koji se bave pripremom sportaša za ključna natjecanja. Prvi će priliku imati hrvatski vaterpolisti. Zahvaljujem tu ministrici Brnjac i njenim suradnicima", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje vezano za potres

Ministar Tomo Medved je potom iznio nove podatke o aktualnom stanju vezanom za potres. Predstavio je Program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kao i zaključak u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu.

"Osiguravanje smještaja za stanovništvo je i dalje među prioritetima. Samo ovog tjedna postavljena su 204 kontejnera. U najavi je dolazak 391 kontejnera. Pristupili smo sastavljanju mobilnih timova koji će stanovništvu pomagati u pripremanju dokumentacije za obnovu. Pripremamo i mobilni ured", rekao je Medved. Dodao je da se priprema i kontejnersko naselje u Petrinji, što ide brže od očekivanog. Istaknuo je da će do vikenda prvi kontejneri biti spremni za useljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo