Premijer nakon sjednice HDZ-a / Plenković: 'Marić mi je rekao da nema nikakve veze s Adrisom i mene je uvjerio'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Premijer odgovarao novinarima na pitanja o najaktualnijim temama

12.11.2018.
21:43
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Prema njegovim riječima raspravljalo se o nizu tema - "najbitnijim temama do sredine prosinca". 

Naravno da se raspravljalo i o kompaktu o zakonitim migracijama, odnosno Marakeškom sporazumu. Svim članovima su obajsnili o čemu se radi, kakav je to dokument i koji je njegov smisao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je nekoliko puta istaknuo kako su to upravo zakonite, a ne nezakonite migracije. Informaciju koju su predstavili ministrica vanjskih poslova i ministar unutarnjih poslova konsenzualno je prihvaćena.

"Ni jedan sudionik sastanka nije imao primjedbi na tekst. U Vladi će dobiti informaciju u četvrtak, pa će je proslijediti Saboru da vide žele li o tome raspravljati na odborima ili na bilo koji drugi način", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li razgovarao s predsjednicom vezano uz dilemu oko Marakeškog sporazuma istaknuo je kako nema nikakve dileme. Istaknuo je kako se stav Vlade nije mijenjao od 2016. godine. Taj je dokument neobvezujući, nema karakter međunarodnog ugovora i svaka država zadržava puni suverenitet da formira svoju migracijsku politiku.

"Zašto je stav netko drugi promijenio, primjerice predsjednica, to mora ona objasniti i njima i vama", poručio je Plenković okupljenim novinarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se čuti s predsjednicom Grabar-Kitarović kada bude stigao, da ima još vremena do skupa koji će se održati u prosincu, a da će o tome tko će ići u Marakeš, odrediti Vlada.

"Mi smo pokazali kao Vlada da ne podilazimo bilo kakvim pritiscima pa niti ovakvima; protivimo se sijanju straha, panici, histeriji, drami, jer ništa od toga kada je riječ o ovom aktu nije na stvari", naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Na novinarski upit je li ga ministar financija Zdravko Marić uvjerio da ne odlazi iz Vlade, premijer Plenković je odgovorio potvrdno, kazavši da je o tome razgovarao s Marićem i da mu je on kazao kako nema nikakve veze s informacijom koja se pojavila u medijima da odlazi u Adris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam ništa o tome, osim  da se ta vijest danas pojavila u medijima i da ju je ministar demantirao. Razgovarali smo, pitao sam o čemu se radi i rekao je da s tim nema nikakve veze te je i  meni kazao ono što je kasnije kazao medijima. Mene je uvjerio, osim ako vi nemate neku informaciju koju ja nemam", kazao je na pitanje o ministru Mariću

Komentirao je i informaciju o tome da bivši SDP-ovac Mario Habek prelazi u Klub HNS-a, vladajuće većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je njegova odluka. Što se tiče odluka pojedinih zastupnika to su odluke koje donose neki ljudi u svoje ime, donose političku procjenu, pretpostavljam da nisu zadovoljni sa stanjem stranke čiji su članovi bili i iz koje su očito izašli. To su odluke koje nemaju baš nikakve veze sa HDZ-om, a ako žele podržati smjer rada Vlade nama je to drago", kazao je Plenković.

Naglasio je i kako nema nikakve promjene u politici HDZ-a i smjeru Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bilo je riječi i o prošlim i budućim aktivnostima Vlade, poreznoj reformi, rebalansu proračuna, mirovinskoj reformi, izvješću o Europskom vijeću.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo