opća skupština un-a / Plenković ekskluzivno za RTL: 'Trumpov govor imao je nekoliko dobrih elemenata. Da, razgovarao sam i s Vučićem i s Cerarom'

Hrvatski premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku na Općoj skupštini UN-a. Uživo smo ga uključili u RTL Danas

19.9.2017.
19:22
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku na Općoj skupštini UN-a. Uživo smo ga uključili u RTL Danas.

Reakcije na govor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi nastup predsjednika Trumpa pred Općom skupštinom UN-a. Želio je izložiti osnovne smjernice svoje vanjske politike i pogled na krizna žarišta. Kada gledamo cjelinu govora, rekao bih da ima nekoliko dobrih elemenata. Prvo, otvorio je cijelu mogućnost i želju Amerike multilateralnoj suradnji, osobito kroz UN. On je čovjek koji govori izravno. Izričaj koji je koristio prvenstveno prema Sjevernoj Koreji, o Irani i Venezueli su na tragu njegove uobičajene retorike. Malo je neobičnija jer je rijetko da amaerički predsjednik bude toliko izravan na ovakvom skupu. U ovo trenutku nema iznenađenja u reakcijama na njegov govor".

Nije rekao da će istupiti oko dogovora o iranskom nuklearnom govoru, ali je rekao da je najgori koji je Amerika ikad postigla. Kako će druge sile na to reagirati? Sjeverna Koreja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"90 posto izvoza Sjeverne Koreje je orijentirano na kinesku ekonomiju. Kina je ključan akter. Što se Irana tiče, treba vidjeti koliko je energije uneseno u postizanje dogovora. Ipak je to jedno od najvećih postignuća Obanime administracije".

Vaš govor uslijedit će za nekih 48 sati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dat ćemo neke ključne hrvatske poruke pa i one o megatrandovima, od klimatskih promjena, pitanja terorizma pa do pogleda na sigurnost u Europi".

Ovo je dobra za razne bilateralne susrete. Znam da ste se vidjeli s Aleksandrom Vučićem i Mirom Cerarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio jedan inicijalni sastanak kad su došli svi šefovi delegacija. Naravno da smo se porazgovarali, ali pravi bilateralni sastanci kreću od danas popodne. Razgovarat ću i s kolegom Cerarom, to je za nas najbitnije pitanje jer očekujemo njegov posjet Hrvatskoj, naravno, vezano uz granično pitanje".

Zna se li kad Cerar dolazi u Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostavimo detalje za razgovore u Zagrebu. Naše su kolege u kontaktu i taj sastanak će biti pripremljen". 

Cijeli razgovor s premijerom pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo