vrijedna 13 milijuna kuna /

Plenković završio Sanaderov posao: darovao Crkvi palaču na Peristilu

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vlada je za vrijeme Ive Sanadera zamjenila nekretnine sa Srednjom tehničkom prometnom školom u Splitu te je Palača na Peristilu prenijeta u vlasništvo RH

19.5.2017.
8:03
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Vlada Andreja Plenkovića darovala je crkvi Palaču Skočibušić na Peristilu vrijednu više od 13 milijuna kuna, piše Splitski dnevnik.

Nadbiskupija će u Palači otvoriti Riznicu sakralne umjetnosti u Splitu. Time je ispunjena obveza RH iz Ugovora o zamjeni nekretnina zaključenog između RH i Srednje tehničke prometne škole u Splitu iz 2008. godine, stoji u odluci. Vrijednost darovane nekretnine stavit će se u prijeboj vrijednosti nekretnina koje se neće moći vratiti Katoličkoj crkvi sukladno ugovoru između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je za vrijeme Ive Sanadera zamjenila nekretnine sa Srednjom tehničkom prometnom školom u Splitu te je Palača na Peristilu prenijeta u vlasništvo RH. U obrazloženju odluke se navodi da je svrha zamjene bila oslobađanje Palače Skočibušić za potrebe Muzeja sakralne umjetnosti. Kako se radi o zašitćenom kulturnom dobru, Ministarstvu državne imovine obratilo se Ministarstvo kulture kojem se, pak, obratila Splitsko-makarska nadbiskupija sa zamolbom za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se Palača otvorila za javnost kao Riznica sakralne umjetnosti u Splitu. Nekretnina je procijenjena na 13.130.000 kuna piše Index.

Projekt Ive Sanadera

Otvaranje Muzeja sakralne umjetnosti najavljivali su političari od 2005. godine. Među ostalima, i Ivo Sanader, koji je u studenom 2005. godine obećao otvaranje do kraja 2007. godine, a mediji su pisali kako je Željko Kerum, nešto prije no što je postao gradonačelnik, također obećao otvaranje muzeja nadbiskupu MarinuBarišiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo