POSJET slavoniji / Plenković: 'Bjegunac Bernardić očito nema ni snage ni hrabrosti izaći na sučeljavanje'

Premijer je s ministrima Berošom i Medvedom danas u Vukovaru

12.6.2020.
12:06
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom boravka u Vukovaru nazočio je svečanoj akademiji povodom otvorenja Ureda Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije te otkrio natpisnu ploču na ulazu u zgradu gdje se nalazi Ured Zaklade.

"Izražavam radost za ovaj dan, otvaranje zaklade Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije. Naša obnova iz Vukovara ima posebnu poruku i simboliku. Transparentno će se prikazivati gdje se ulažu novci dobročinitelja. Zahvalan sam svima koji su došli poduprijeti Zakladu ", rekao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da smo bili nazočni na otvaranju Zaklade koja ima plemenitu svrhu da pomaže mlade, sve potrebite, da se sredstva koja će se prikupiti ulože u budućnost Hrvata u BiH, osobito na području Vrhbosanske nadbiskupije. Odnosi s BiH su posebno bitni za našu Vladu. Povećali smo znatno sredstva koja su uložena u potporu konkretnim projektima, od obrazovanja, kulture, zdravstva, gospodarstva. Intenzivirali smo odnose s BiH, otvorili dva konzulata, gospodarske komore, prometno uspostavili bolje prometno povezivanje. Sve to doprinosi jačanju položaju Hrvata u BiH kao ravnopravnog naroda", rekao je Plenković.

"Također bili smo u Nacionalnoj i memorijalnoj bolnici Vukovar. Donijeli smo zakon, sada je odgovornost za funkcioniranje i financiranje bolnice na državi. Mi ćemo nastaviti davati potporu bolnici i cijelom Vukovaru i županiji. Ovaj grad je sigurno grad za koji smo možda najviše učinili, održali prvu sjednicu Vlade van Zagreba, ispunili sve zaključke, povećali smo znantno apsorpciju europskih sredstava, ulaganja u infrastrukturu, ovdje se vratila i hrvatska vojska, svi su dali svoj doprinos, nema grane koja nije bila angažirana da poboljšamo standard života u Vukovaru. I mjere koje smo uzeli za očuvanje radnih mjesta protiv covida-19, više od 3750, preko 31 milijun kuna isplaćeno za ožujak i travanj", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predizborno sučeljavanje

Osvrnuo se i na TV sučeljavanje s Davorom Bernardićem na javnoj televiziji. Iz SDP-a kažu da  Plenković u ime HRT-a poziva svog protukandidata na sučeljavanje.

"Mislim da lažu, isto kao što je nas HRT pozvao, sigurno je pozvao i njih. On je bjegunac, pobjegao je sa sučeljavanja, bavi se sastavljanjem lijeve kobasičaste koalicije. Niti SDP ni on sam nemaju hrabrosti ni snage ni znanja izaći na sučeljavanje. Neka pita svog prethodnika kada je bilo sučeljavanje na HRT-u uoči izbora za Sabor 2016. Bilo je tradcionalno pred početak kampanje. Ja sam tu, spreman sa svim našim postignućima, s jasnim programom za iduće četiri godine, za poluvrijeme, a Bernardić očito nema ni snage ni hrabrosti za takav iskorak, što ga uz sav primitivizam koji je dosad demonstrirao više puta, diskvalificira za preuzimanje bilo kakve ozbiljnije odgovornosti na razini države", kazao je oštro Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bio pozvan i pristao sam, ne znam zašto su oni pobjegli, pitajte to njih. Jeste sigurni da su pristali na sučeljavanje na RTL-u? Nisam više ništa siguran. Ja sam mislio da vapi za predstavljanjem svojih ideja hrvatskoj javnosti, kad najedanput bjegunci".

Kazao je da ne zna za informaciju da će Miroslav Škoro biti nositelj liste u II. izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko znam, on živi u istoj I. izbornoj jedinici kao i ja pa ćete vi sve zaključiti", kratko je rekao.

Sramotna objava BBB-a

Premijer je kazao da nije vidio sramotnu objavu BBB-a o pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo što takvo ja najoštrije osuđujem, nisam vidio o čemu je riječ, za to nema mjesta u javnom prostoru. To je neprihvatljivo i tu nema dilema".

Afera Vjetroelektrane

Osvrnuo se i na aferu vjetroelektrane. Mediji danas pišu da je Vlada 2018. ukinula odredbu da investitori u obnovljive izvore energije moraju  plaćati 1,5 posto naknade na ukupne godišnje prihode. Na pitanje je li se na taj način pogodovalo investitorima u Krš-Pađene vjetroelektrane i zašto se Vlada odrekla milijunske naknade, premijer je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o nekoliko uredbi koje su bile vezane uz novi zakon o upravljanju državnoj imovini. Dao samo nalogu ministrima Banožiću i Ćoriću da vide o čemu se radi. Volio bih da se ta cijela priča do kraja rasvijetli. To javnost mora znati, mi smo već povukli poteze, treba rasvijetliti uloge svih u procesu", rekao je premijer o aferi vjetroelektrane.

Kazao je da se nije čuo s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer u Memorijalnoj bolnici 

Sporazumi o provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja za 2020. te o obavljanju memorijalno-edukacijske djelatnosti radi promicanja vrijednosti Domovinskog rata potpisani su u petak u Vukovaru, u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića.

S ravnateljicom Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar Vesnom Bosanac sporazume su potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon potpisIvanja sporazuma, ravnateljica Vesna Bosanac uručila je prigodne zahvalnice predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, te ministrima Viliju Berošu i Tomi Medvedu.

Republika Hrvatska preuzela je osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom u ožujku ove godine temeljem Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku. Dosadašnji osnivač bolnice bila je Vukovarsko-srijemska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarska bolnica i s novim stautusom nastavlja obavljati zdravstvene djelatnosti koje obavlja opća bolnica sukladno odredbama zakona kojim se uređuje zdravstvena zaštita, a s obzirom na to da je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta, u bolnici se obavlja i memorijalno-edukacijska djelatnost sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo