kućni budžet / Plaće su nam tri puta manje od zapadnih zemalja, a cijene elektronike i odjeće veće

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Hrvatska je zbog jeftinijeg rada još uvijek konkurenta u sektoru usluga

19.7.2018.
18:17
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Dok građani u Hrvatskoj žive s prosječnom neto plaćom od 744 eura, u zapadnim zemljama Europe su tri puta veće. Odraz snage državne ekonomije vidi se kroz kupovnu moć građana i visinu plaće. U ovom su stoljeću, hrvatska ekonomija je dva puta sporije rasla od ostalih tranzicijskih zemlja pa su im i primanja rasla brže, piše Večernji list. 

Prosječne cijene u Hrvatskoj su niže od EU i to za 36 posto, a cijena hrane otprilike ista. Međutim, cijene elektronike i odjeće su skuplje nego u EU, a cijene u restoranima su iznadprosječne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju koje prati osnovne karakteristike potrošnje kućanstava hrvatske obitelji danas se iz kućnog budžeta na hranu troši oko 29 posto. Za troškove stanovanja i potrošnju energenata izdvaja se 16 posto dohotka, a na mobiteli i internet odlazi 5,5 posto, tj. svaka dvadeseta zarađena kuna. Za odjeću i obuću trošimo 7 posto kućnog budžeta.

Većina raspoloživog dohotka dolazi od plaća i mirovina, ali, kako piše Večernji, kada se usporedba provodi prema nacionalnim računima treba dodati i podcijenjene prihode iz sive ekonomije i ilegalnih aktivnosti, koji su prilično rašireni u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je zbog jeftinijeg rada još uvijek konkurenta u sektoru usluga. To se naročito odnosi na turizam od kojeg nastaje četvrtina godišnjeg BDP-a, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo