ima još? / 'Pjongjang-Pjongčang' jezikoslovka ponovno kiksala: objavila autorski tekst pun pogrešaka

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL / Facebook

Profesorica je sada objavila autorski članak - osim što je napravila više tipfelera u tekstu, učinila je i nekoliko pogrešaka koje su u suprotnosti s pravopisom kojemu je autorica

21.2.2018.
17:47
Marko Mrkonjic/PIXSELL / Facebook
VOYO logo

Cijeli je vikend hrvatske jezikoslovce i 'grammar nazije' na drušvenim mrežama zabavljala objava redovne profesorice i voditeljice Katedre za suvremeni hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku Sande Ham.

Ista je na svom FB profilu napisala: 'Zašto Pjongčang? Zato jer se preuzima od Amerikanaca i jer se ne zna vlastita tradicija i jezik. Pjongjang, Pjongjang, Pjongjang' na što su prvo reagirali njeni FB prijatelji i upozorili je da se radi o dva različita grada - Pjongjang kao glavni grad Sjeverne Koreje i Pjongčang kao grad Južne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, priča je dobila nevjerojatni nastavak. Naime, profesorica je sada objavila autorski članak povodom Međunarodnog dana materinskog jezika pod nazivom "Nije hrvatski jezik otok u sred nijemoga mora". Osim što je napravila više tipfelera u tekstu, učinila je i nekoliko pogrešaka koje su u suprotnosti s pravopisom kojemu je autorica, otkriva Net.hr.

Osim što je Ham pogriješila u naslovu, istu pravopisnu pogrešku ponovila je i u tekstu. "Tomu doista i jest tako – nije hrvatski otok u sred nijemoga mora", stoji. Riječ "u sred" ne postoji, već se pravilno kaže "usred" (Hrvatski školski pravopis, 154. str.). Nadalje, već u idućoj rečenici profesorica je napisala "različitih jezikâ". "Usuprot, hrvatski je bio i ostao u sred živih valova različitih jezikâ", stoji. Kako se navodi u Hrvatskom školskom pravopisu, na 68. stranici, "Zbog pridjeva … jasno je kada je imenica u jednini, a kada u množini pa ne treba pisati genitivni znak". Također, profesorica je u tekstu učinila i iduće tipfelere: "radi njegovanja i očuvanju", "druge jezika" i "sljedeće 322 stranica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i da je kao glavna urednica časopisa Jezik na hrčku napisala: "Časopis Jezik izlazi bez prijekida od rujna 1952." iako u svom pravopisu uopće nema riječi prijekid nego samo prekid (Hrvatski školski pravopis, 135. str.), piše Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo