Pizza i hamburger skuplji ako su 'za van' nego u restoranu

4.1.2013.
9:44
VOYO logo

Najnovije pravilo od Nove godine 'kači' ugostitelje, a vezano je za dostavu hrane, odnosno njenu konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta. Naime, od Nove godine ugostitelji, osim što moraju imati fiskalne kase, uživaju i blagodat nižeg PDV-a na hranu i dio pića koji je s 25 smanjen na 10 posto. No u tome je i kvaka za koju, pokazalo se na terenu, doista malo tko zna. Naime, ukoliko gost primjerice pizzu konzumira u pizzeriji, na tu pizzu ide sniženi PDV od 10 posto, a ukoliko gost naruči pizzu za van, odnosno traži dostavu, takva pizza mora biti oporezovana po staroj stopi od 25 posto.

Hoće li to značiti i veću cijenu kod kuće – moguće je. Doduše, i do sad su ugostitelji imali 25 posto PDV-a, što znači da bi cijene trebale ostati iste. Tim više, što s nižim PDV-om u pravilu nisu znatnije snižavali cijene. Prema riječima Željka Dimitrića, tajnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, dvojni PDV proizlazi iz tumačenja Porezne uprave o razrezu nove stope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prema tumačenju koje je dala Porezna, ako se konzumira izvan ugostiteljskog objekta ili ako nema usluge, onda ide stopa od 25 posto. To primjerice znači da bi hrana u dostavi trebala biti oporezovana po 25 posto, osim klasičnog cateringa koji uključuje i uslugu konobara, a na što ide 10 posto poreza. No granice što ide po kojoj stopi je vrlo teško odrediti'', kazao je Dimitrić.

Jedan ugostitelj je za Novi list rekao da je uveo razliku u cijeni kave ''za ovdje'' i ''za van'', ali i vina te prirodnih sokova. Tako ambalaža i usluga ''za van'' dodatno košta oko kunu i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo